Вільний форум міста Калушa

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Форуму:

17 років 5 місяців 2 дні

Автор Тема: Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)  (Прочитано 85284 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Alexander

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +670/-5
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 3342
  • Останні відвідини:
    24 Травня 2023, 20:00:52

    Звідки: kalush
Готуємо їсти
« Прочитано #80 : 24 Січня 2012, 14:21:08 »

Записаний
поверь малыш, не в пирогах счастье..

Софія

  • Постійний користувач
  • ***
  • Карма +13/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 133
  • Останні відвідини:
    24 Липня 2016, 12:45:16

    Звідки: вул. Пушкіна
Готуємо їсти
« Прочитано #81 : 24 Січня 2012, 17:04:25 »

Хто вміє готувати "бігус"? Дужe хочeться,nоділіться рeцenтом. І щоб такий,як на вeсіллях...
Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Готуємо їсти
« Прочитано #82 : 24 Січня 2012, 17:39:51 »

Ось класичний рецепт http://chudo-povar.com/bigus.html
Особисто я капусту квашену не промиваю, і тушу не одразу, а спочатку обсмажую на олії, а потім вже додаю водичку і тушу до моменту, поки вона те стане золотистого привабливого кольору (на стадії готовності капусти рідина повинна вся випаруватись). Якщо капуста трошки закисла, можна стабілізувати її смак додаванням цукру (приблизно 1 ч. ложка посипається зверху в кінці приготування капусти), в принципі цукор і так завжди додаю. Замість копченостей обсмажую свининку (можна кусочки ошийка, що переходить у вирізку, щоб не було занадто сухе) з цибулькою і морквою, і протушую окремо від капусти. Коли м'ясо вже на стадії 10 хв до готовності, з'єдную його з капустою, додаю рідину і тушу разом ще приблизно 20 хв.  Тяжко в точності все прописати, бо роблю не по написаному рецепту а "на око". Муку не радила б додавати, а грибочки (особливо білі засушені) дуже навіть покращать смакові якості  :) На рахунок пропорцій капусти і м'яса - це на власний смак.   По суті не зовсім бігус виходить, в класичному розумінні, але дуже смачно.

Відповідь від: 24 Січня 2012, 17:36:03
На рахунок томатної пасти в рецепті з квашеною капустою маю певні сумніви. Мабуть якщо промивати капусту, то доречно, а якщо, як я, не промивати то томатпаста явно зайва. Для тих, хто любить пікантний смак можна додати в кінці приготування (коли з'єданти капусту з м'ясом) декілька штучок чорносливу підкопченого. Я таке поєднання дуже люблю :)
Записаний

Speranza

  • Постійний користувач
  • ***
  • Карма +60/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 183
  • Останні відвідини:
    30 Серпня 2016, 19:21:33

    Звідки: Винниченка
Готуємо їсти
« Прочитано #83 : 24 Січня 2012, 22:33:09 »

В нас бугусом називають місцеву страву з квашених буряків. Найбільша складність - наквасити буряки. Найбільше підходять червоні з білими смужками в середині. Як раз ті, що не люблять господині. Хоч дехто квасить і звичайні червоні, і навіть кормові. Буряки найкраще нарізати пластинками і залити криничною водою. В ніякому випадку не з крану. Пробувала. Не скисають. Накрити марлею і в темне місце. Десь на 7-10 днів. Буряк має побіліти, а вода зробитися кислою. Перебиряємо буряк, ликоватий і потемнілий відкидаємо. Нарізуємо дрібними кубиками. Варимо звичайно курячу юшку. Проціджуємо. М"ясо оббираємо, нарізаємо кубиками. Змішуємо юшку, нарізані буряки і м"ясо. Якщо бігус недостатньо кислий додаємо води з буряків. Досить смачна страва.

Мрію, що колись в Калуші буде кулінарний фестиваль, де власне будуть готувати місцеві страви.  Серед них- бігус- може бути нашою місцевою гордістю і візитівкою.
Записаний

Alexander

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +670/-5
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 3342
  • Останні відвідини:
    24 Травня 2023, 20:00:52

    Звідки: kalush
Готуємо їсти
« Прочитано #84 : 25 Січня 2012, 09:57:42 »

дуже смачний блог :) дівчата наші землячки, дуже багато народних страв знайдете в тегах :)
http://tak-smachno.livejournal.com/
Записаний
поверь малыш, не в пирогах счастье..

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Готуємо їсти
« Прочитано #85 : 25 Січня 2012, 10:07:43 »

То мабуть бігус по калуськи.  :)
Моя бабуся квасила раніше буряки, коли дідусь був живий (дуже любив їх). Закривала в банки, а потім це було основою для юшки з пельменями  :=)
Я щось більше схиляюсь до грузинської кухні, всякі там чахохбілі з приправкою хмелі-сунелі, чанахи, харчо, долма (ням-ням) :) Шкода тільки, що в нас баранина нормальна не продається :(
Записаний

Speranza

  • Постійний користувач
  • ***
  • Карма +60/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 183
  • Останні відвідини:
    30 Серпня 2016, 19:21:33

    Звідки: Винниченка
Готуємо їсти
« Прочитано #86 : 25 Січня 2012, 10:56:49 »

Деколи бігус варять на свинних ребрах, але мають бути не жирні. Бо бігус майже дієтична страва. Має менше калорій за курячу юшку (бульйон). Особливо добре йде на другий день після забави.

Мій чоловік з Рогатинщини. То там нічого про бігус не чули. Спочатку він їв тільки рідку частину, бо як то можна буряки їсти. А тепер від тарілки не відтягнеш. Та ще й дивується, яке то свято без бігусу.

А та страва, що описували вище з квашеної капусти, то польський бігос. Я колись хотіла знайти в інтернеті походження бігусу та значення слова. Але в основному посилання на польску страву. Тільки деякі коментарі в форумах. Тому калуський бігус можемо запатентувати, щоб ніхто не привласнив. Бо станеться як з борщем. Його в Європі часто називають російською національною стравою.
Записаний

Кітка_Проня

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +303/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 1027
  • Останні відвідини:
    20 Жовтня 2014, 15:37:10

    Звідки: Львів
Готуємо їсти
« Прочитано #87 : 02 Лютого 2012, 15:44:52 »

швидкий низькокалорійний суп "зміїний"
http://www.food.ua/recipes/13508

інколи варю такий, але з горошком і італійськими травами
 :good
Записаний


изюминку можно искать и в навозе, но что с ней потом делать?

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Готуємо їсти
« Прочитано #88 : 27 Лютого 2012, 15:28:45 »

Вчора робила Бограч (свято для моєї м'ясоїдної натури перед Великодним постом :) )
Трошки лінь писати власноруч рецепт, тому скидаю з інтернету рецепт, якого притримувалась (за винятком кльоцків та видів м'яса і готувала не на відкритому вогні, вдома на плиті :) ).

Бограч - это венгерский суп, очень популярный также на Закарпатье. Другие названия бограча - богораш, богорош, мадьярский гуляш, бограч-гуляш, бограч-гуйяш. Этот суп очень сытный и несложный в приготовлении.

Бограч - это традиционное блюдо мадьярских скотоводов. Его готовят из продуктов, которые легко достать во время скитания в горах - мяса и овощей. Отличительная особенность бограча, которая делает его непохожим на обычный гуляш - это обилие паприки. Ведь какая венгерская кухня без паприки! По правилам бограч готовится на открытом огне в большом котле, отсюда и название блюда: bogrács по-венгерски - котел. Поэтому бограч - отличная альтернатива приевшейся ухе и кулешу, которые мы обычно готовим на природе.

Для приготовления бограча вам понадобятся:
400 г мяса (баранины, телятины или говядины) (Я використовувала м'ясо птиці та свинини)
2 средние головки репчатого лука
2 морковки
2 болгарских перца
2 средних помидора (можно заменить 1 ст.л. томатной пасты)
5 средних картофелин
1 ч.л. паприки (можно больше - бограч паприкой не испортишь)
80 г. свиного жира
2-3 зубчика чеснока
соль, перец, тмин, мелко нарезанная зелень петрушки - по вкусу
Для клецок (чипетке):
80 г. муки
1 яйцо
соль по вкусу
Мелко порежьте лук. Растопите в казане свиной жир и протушите в нем лук до прозрачности. Нарежьте предварительно вымытое мясо кубиками и добавьте к луку вместе с паприкой. Быстро перемешайте и обжарьте.

Порежьте кубиками морковь и добавьте к мясу. Тушите еще минут 7, периодически помешивая. После этого положите в котел нарезанные помидоры без шкурки (шкурку можно снять, обдав помидоры кипятком) и болгарский перец. Если у вас нет помидоров - можно положить томатную пасту, но со свежими овощами бограч будет вкуснее. Посолите, поперчите, добавьте литр кипятка и тушите полчаса на маленьком огне. Воды не должно быть слишком много, мясо должно не вариться, а тушиться.

Пока мясо тушится, можно приготовить клецки (чипетке). Для этого муку просейте в миску, вбейте в нее яйцо, добавьте соль и замесите крутое тесто. Затем раскатайте тесто в тонкий корж и нарвите руками на маленькие кусочки. Готовые чипетке сложите в миску и пересыпьте мукой, чтобы они не слипались.

Когда мясо станет мягким, добавьте в бограч нарезанный картофель и долейте еще литр кипятка. Как только картофель будет почти готов, положите в бограч клецки и дайте им свариться. Добавьте в казан петрушку, тмин, мелко нарубленный чеснок, можете добавить еще и пару столовых ложек вина.

Приготовление бограча займет у вас около двух часов. Готовый бограч должен быть густым и острым. Можно дать ему настояться под крышкой, а можно сразу же разливать по тарелкам. Едят бограч непременно горячим.

Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Готуємо їсти
« Прочитано #89 : 27 Лютого 2012, 16:00:05 »

Знайома моя (має родичів у Закарпатті, тому добре знайома з їх кухньою) використовує свинну рульку, а я брала шию, в міру жирненьку.
Відповідь від: 27 Лютого 2012, 15:50:47
Це я про Бограч.
А щодо гол. сиру, то можна його просто в сухарях обсмажити, або зробити брусктки з оливками, в'яленими помідорками, зеленню та сиром :)
 Ще можна зробити жульєн, але то вже основою буде не сир :)
Відповідь від: 27 Лютого 2012, 15:52:54
Ось класний рецептик з додаванням сиру :)
http://www.povarenok.ru/recipes/show/27719/
Відповідь від: 27 Лютого 2012, 15:55:40
Ще згадала дуже простий в приготуванні так званий "студентський пиріг" з плавленими сирками. (знову ж таки лінь писати, тому рецепт скопійований з форуму кулінарного, я по такому колись і робила). Пиріг практично пісний :)

Рецепт очень простой.
Тесто:
1. Мука 2ст.
2. Сл. масло, или маргарин 150 гр.
3. Сметана 3 ст. ложки
4. Сода 1ч. л. погашен. уксусом, или лимонным соком
5. Соль -щепотка (сейчас не добавляю)
Начинка:
1.Лук 3шт.
2. Сыр плавленый 3 шт.
3. Яйца 3 шт.
Приготовление:
В миску насыпать 2 ст. муки, потереть на тёрке масло и перетереть его с мукой. Добавить погашенную соду, щепотку соли и сметану. Замесить тесто и поставить его в холодильник минут на 20.
Пока охлаждается тесто, готовим начинку. Лук порезать и спасеровать на растительном масле до золотистого цвета ( чтобы был мягкий). Сырки потереть на тёрке . Яйца взбить и добавить в сыр. Туда же добавить остывший жареный лук. Всё хорошо пересешать. Можно, по желанию, добавить ещё зелень. Я добавляла укроп.
Тесто делим на 2 части - одна побольше, другая - меньше. Большую часть раскатываем тоненько и кладём на застеленый пергаментной бумагой противень. Сверху выкладываем начинку, равномерно её распределяем. Накрываем второй частью теста, хорошо защипываем края. Сверху смазываем сметаной, можно сметаной с желтком.
Ставим пирог на минут 20-25 в разогретую до 200градусов духовку.
Пирог можно есть как горячим, так и холодным.

Відповідь від: 27 Лютого 2012, 15:58:30
Доречі, студентський пиріг раджу спробувати, якщо раніше не робили. Дуже елементарна і, як на мене, досить непогана страва (для різноманітності або ситуації "гості неочікувано нагрянули").
Записаний

KATRIN

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +353/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 932
  • Працюю...
  • Останні відвідини:
    10 Квітня 2017, 19:45:33

    Звідки: Калуш
Готуємо їсти
« Прочитано #90 : 28 Лютого 2012, 18:18:14 »


 Ще одне блюдо Закарпатської кухні - ТОРГОНЯ  :) Це домашня лапша,навіть не лапша :unknow тісто труть на тертці,потім підсмажують,далі можна варити або на сковорідці заливати соусом.Рецепти є в інтернеті  ;) я ще не пробувала готувати,купляла готове в Закарпатті  :) Для мене дуже смачно  ;)
Записаний
Я - вітер шалений і вільний, з душею самотньої пташки...Нестримний і часом всесильний- із подихом болю і ласки...Я - сонце чарівне і ніжне.З промінням сумним, та прекрасним.Я - сонце, нехай може грішне.Та вічно п'янке і незгасне...

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Готуємо їсти
« Прочитано #91 : 29 Лютого 2012, 11:04:12 »

Треба буде спробувати при нагоді, спочатку оригінальне блюдо, а потім самому приготувати
Відповідь від: 29 Лютого 2012, 09:56:46
Знайшла рецепт :)   http://cookorama.net/ru/blog/vtorye-blyuda/torgonya.html   мабуть швидше сама приготую, ніж на Закарпаття виберусь :)
Відповідь від: 29 Лютого 2012, 10:21:21
Ще знайшла ТОп-10 закарпатських страв    http://www.mukachevo.net/ua/News/view/48552-%D0%A2%D0%9E%D0%9F-10-%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D1%96%D1%88%D0%B8%D1%85-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E
Відповідь від: 29 Лютого 2012, 11:02:45
І ще трошки :) http://www.lnu.edu.ua/faculty/geology/phis_geo/fourman/Nature%20foods/Zakarpattja%20kitchen.htm

Мабуть я вже проголодалась після ранкових пластівців Fitnes )))
Записаний

KATRIN

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +353/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 932
  • Працюю...
  • Останні відвідини:
    10 Квітня 2017, 19:45:33

    Звідки: Калуш
Готуємо їсти
« Прочитано #92 : 29 Лютого 2012, 11:10:17 »


 Спробуєш приготувати-скажеш як вийшло.Смак має бути такий,як домашньої локшини.Мені нагадує ту,що готувала бабуся :) на домашніх яйцях,круте тісто.Але різала вона не дуже тонко,при варінні утворювалося декілька таких собі кульок.От оті кульки мені найбільше смакували. :) В Закарпатті цю страву подають і в ресторанах.В магазинах продають як і фабричну ( є і з Угорщини),так і домашнього приготування розфасовану.Я брала домашню.ЦІна десь 12-15 грн.за півкіло.Італійська паста дешевша  :=) Торгоню можна варити і додавати до бульйону чи молока.Мадяри роблять так,як в рецепті. :)
Записаний
Я - вітер шалений і вільний, з душею самотньої пташки...Нестримний і часом всесильний- із подихом болю і ласки...Я - сонце чарівне і ніжне.З промінням сумним, та прекрасним.Я - сонце, нехай може грішне.Та вічно п'янке і незгасне...

Alexander

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +670/-5
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 3342
  • Останні відвідини:
    24 Травня 2023, 20:00:52

    Звідки: kalush
Готуємо їсти
« Прочитано #93 : 10 Березня 2012, 18:43:13 »

Рибка :) тримай силку, там знайдеш цікаві речи :) з перекладом думаю труднощів не виникне :)
http://www.tastespotting.com/browse/1
Записаний
поверь малыш, не в пирогах счастье..

Сонечко+

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +801/-5
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 3805
  • Сонячного життя вам, сповненого чудес і сюрпризів!
  • Останні відвідини:
    09 Вересня 2023, 17:33:39

    Звідки: з маминого животика
Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)
« Прочитано #94 : 28 Квітня 2012, 17:29:07 »

Вчора були свинні реберця тушені у сметанці(ням). Сьогодні вирішила збацати чанахі. Передивилась кілька видів рецептів і мені сподобався закарпатський варіант ось тут: http://www.smachno.ua/dir/recipes/maindishes/7917.html
Правда, у мене були свої секретики. Цікавіше получається, коли м"ясце, картопеку і цибульку (кожен продукт окремо) обсмажити на сковорідці. Але саме обжарити, а не пожарити - на великому вогні,щоб утворилась хрустка скоринка. А ще замість томатного соку дала добрячу ложку томатної пасти. А часничок додавала уже в кінці щоб зберегти аромат. Кінзу не давала. А кріп також відправився у горшечки в кінці готовки. Смачного вам!
(часничок можна ще надавити додатково, щоб кожен міг собі додати по свому смаку)
Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)
« Прочитано #95 : 19 Травня 2012, 16:05:21 »

Ще один рецепт страви "Рататуй" :)



http://asphodell.blog.ru/118385315.html
Відповідь від: 19 Травня 2012, 16:03:24
Вчора були свинні реберця тушені у сметанці(ням). Сьогодні вирішила збацати чанахі. Передивилась кілька видів рецептів і мені сподобався закарпатський варіант ось тут: http://www.smachno.ua/dir/recipes/maindishes/7917.htmlПравда, у мене були свої секретики. Цікавіше получається, коли м"ясце, картопеку і цибульку (кожен продукт окремо) обсмажити на сковорідці. Але саме обжарити, а не пожарити - на великому вогні,щоб утворилась хрустка скоринка. А ще замість томатного соку дала добрячу ложку томатної пасти. А часничок додавала уже в кінці щоб зберегти аромат. Кінзу не давала. А кріп також відправився у горшечки в кінці готовки. Смачного вам!(часничок можна ще надавити додатково, щоб кожен міг собі додати по свому смаку)
                     

Смакота :)
Я також люблю картопельку та мясце обсмажити попередньо, перед пригтуванням основного блюда. Для азу так роблю. Для чанах ще не пробувала. Треба буде спробувати :)
Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)
« Прочитано #96 : 19 Травня 2012, 22:19:06 »

Щойно дивилась по Меню-ТВ дуже цікавий рецепт яєшні (якщо це блюдо можна так назвати в нашому розуміння :) ).
Чірбулі

http://www.koolinar.ru/recipe/view/29703
Записаний

Рибка

  • Модератор
  • *
  • Карма +962/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2922
  • Останні відвідини:
    11 Липня 2020, 23:31:29

    Звідки: Калуш
Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)
« Прочитано #97 : 01 Вересня 2012, 13:09:03 »

на дворі гарна погода тепло, та не жарко, час для шашликів  :) :) :)
минулого тижня їздили в ліс.
ось пару фото. Шашлик маринувала перший раз, получився добрий :)

[smg id=3473]
[smg id=3472]
[smg id=3471]
Записаний
І все буде добре, для кожного з нас.  І все буде добре, настане наш час.

Alexander

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +670/-5
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 3342
  • Останні відвідини:
    24 Травня 2023, 20:00:52

    Звідки: kalush
Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)
« Прочитано #98 : 01 Вересня 2012, 17:23:11 »

  :good Рибка
Записаний
поверь малыш, не в пирогах счастье..

hacjka

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +118/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 539
  • Останні відвідини:
    17 Березня 2024, 06:58:16

    Звідки: Kalush, Україна
Основні блюда (перші страви, страви з м'яса, гарніри)
« Прочитано #99 : 01 Вересня 2012, 17:32:13 »

 :goodякраз гамаю рибку :=)
Записаний