у мене питання до знаючих людей - чим матеріалізм відрізняється від ідеалізму?
чак, здаэться, піднімав руку? ні?
Був би знаючим, то піднімав би
Зі школи пам’ятаю щось типу того, про що дав цитату
DJ Kardanматеріалізм чи ідеалізм як напрями філософії є способами відповіді на першу частину Основного питання філософії: "що первинне а що вторинне".
Відповідно ідеалізм стверджує, що первинним (а не просто першим в часі), тобто причинним є ідея, дух, а вторинним, тобто наслідковим є матерія в своїх формах (речовина та поля).
Є також і напрями дуалізму, котрі катастрофічно всіх заплутують, стверджуючи що те є одне й те саме і взаємоперехідне і тд
За часів мого навчання про останню групу дуалістів ще додавали, що вони все одно вирішують це питання на користь ідеалізму.
Що стосується мене, я вже десь писав, що все залежить від того, як ми розуміємо такі поняття як матерія, ідея, дух.
Можливо я помиляюся, але суттєвої різниці між так званою матерією і духом я поки що не бачу, для мене це назви одного і того ж явища, в різних станах. Простіше кажучи, я впевнений, що за певних умов дух може матеріалізуватися, а матерія перетворитися на дух. Таким чином це ніякий не дуалізм, тому що на відміну від матер– та ідеалістів маємо справу з одним явищем, а не з двома!
Дуже мало чув про ОТП, також відому, як «Теорія всього», але з першого погляду вона займається приблизно тим самим — шукає спільне джерело всіх явищ, або щось таке, тобто моноізм-чакуізм (назвемо його так, бгг) має підстави для існування.
Наскільки це важливо я теж не знаю.
А от те, що є більш важливі речі я навіть не сумніваюсь
Відповідь від: 12 Січня 2011, 17:08:44
Корисна стаття.
Дякую.
Ага, знаючи цю форумчанку, можу з упевненістю скзати, що списалаааааааааа
Те, що використано декілька різних джерел, це видно відразу.
Але користі статті це не применшує.
Відповідь від: 12 Січня 2011, 17:19:47
от світ сну - це чистої води ідеалізм. в цьому світі не існує матеріальних об"єктів самих по собі. всі вони є породженнями "духу", ідеями.
правда в даному випадку цей дух з іншого боку є породженням матерії. а про походження тієї матерії породженням якої є цей дух якраз і сперечаються різні філософські школи, напрямки, ідеалізм і матеріалізм зокрема.
Не знаю, не знаю.
Суб’єктивно, все що відбувається уві сні — дуже реальні і
на той момент абсолютно матеріальні речі і явища. І доречі можуть стати причиною цілком матеріальних наслідків вже в так званому «на яву»
Все значно простіше, ніж здається.