Притча- не просто бла-бла-бла. Вона має повчальне значення. Психотерапевти використовують їх тому, що людина може не прийняти пораду висловлену їй прямо, але з задоволенням сама прийме рішення навіяне (підказане) притчею
Притчі — це не просто тексти, не просто розповіді. Кожна притча може щось дати, навчити чомусь, в ній закладена якась певна правда, якийсь певний урок, маленький або великий закон Світу, в якому ми живемо.
За допомогою притч можна дістати доступ до знання законів об'ємного миру. Причому цей доступ — полегшений, тому що притчі — це мистецтво слів потрапляти прямо в серці. Це своєрідний учбовий матеріал, який неодмінно допоможе уважному і вдумливому учневі подорожувати по Світу усвідомлено і радісно.
Абуль-фарадж називав притчі розповідями, освіжаючими розум і що видаляють з серця горе і печаль. «Хай вони послужать утіхою для страждущих, цілющим бальзамом для людей з розбитим серцем, путівником для тих, що люблять повчання і кращим іншому для цінителів смішного», — писав він.
Запитання малюкаМати не на жарт перелякалася, коли у неї в пральні з'явився ангел-чоловік величезного зросту.
— Що ти тут робиш?
— А ти чекала, що я прийду на кухню? — запитав ангел.
— Ні, я взагалі не чекала тебе, — відповіла мати. — Ти навіщо тут?
— Щоб відповісти на твоє прохання, — сказав ангел так, як якби з'являтися в будинку у людей було для ангелів в порядку речей.
— Я не пам'ятаю ні про яке прохання! — вигукнула мати. — Сподіваюся, що я просила про щось хороше, і що ти не підслуховував, коли я лаялася. Я можу наговорити все що завгодно, коли я оскаженіла.
— Ні, немає, — відповів ангел. — Пам'ятаєш, коли ти дивилася в очі своїй дитині і тихо говорила: «Ах, якби ми з тобою могли поговорити»? Ось, я тут для того, щоб це влаштувати. Завтра увечері, коли ти будеш в дитячій, я теж буду там, щоб ти могла поговорити з ним, а він з тобою.
— І з цими словами ангел зник, пропливши ліворуч від сушильної машини і вгору по вентиляційній трубі.
Мати не злякалася. Врешті-решт, вона вірила в ангелів і багато раз бувала в місцевому спіритичному салоні. Вона ніяк не могла знати, що справжні ангели не люблять цих салонів.
Вона була схвильована. У відповідь він пустив міхур.
Вона довго роздумувала над тим, що йому скаже. З чого почати? Скільки у неї буде часу? Чи зможе вона розповісти йому про серйозні речі? Вона почала перебирати в думці все те, що хотіла сказати дитині, що тільки почала пізнавати мир, — про те, що плита гаряча, а такий красивий вогонь може обпалити. але, стоп! Ангел говорив, що у дитини буде свідомість дорослого. Це міняє справу! Їй потрібно буде сказати йому, як поводитися з дівчатами, і як зцілити розбите серце, і що не всім можна довіряти, і про те, що не потрібно їздити на великій швидкості. Подумати тільки! Як багато їй потрібно сказати того, що потрібно знати людині!
Наступив вечір наступного дня. Час чарівної бесіди помалу наближався. Вона сиділа в дитячій у ліжечка сина і чекала призначеної години.
І знову з нізвідки не з'явився ангел.
— Радий бачити вас обох, — сказав він похапки. — От як проходитиме ваша бесіда. Мама, ти можеш тільки відповідати. Син, ти можеш поставити тільки три питання. Після цього все припиниться. — З цими словами ангел знову зник, цього разу через грати каміна.
«Це корінним чином міняє справу, — про себе подумала мати, дивлячись на свого сина. — У мене, напевно, галюцинації. Б'юся об заставу, що мій син зараз засне». Але натомість немовля встало!
— Мама, це воістину чарівний день, що ми можемо от так з тобою говорити. Яка це радість, що я можу говорити з тобою зараз, коли я ще не виріс!
В подиві мати застигла з відкритим ротом.
— Я можу поставити тільки три питання, — продовжував з ліжечка хлопчик. — Я так багато хочу дізнатися!
Хлопчик вже думав над першим питанням, коли його мати тільки почала розуміти, що ж відбувається. «Це не сон, — подумала вона. — Мій син говорить зі мною, неначебто він дійсно був дорослим! Що за диво, що за дар!» Вона насилу стримувала себе, поки син думав над першим питанням. Чи буде він стосуватися філософії або релігії? Можливо, він попросить ради, як йому швидше зробити кар'єру, або, можливо, захоче дізнатися про те, як знайти супутника життя — такого, з яким би він прожив довше, ніж вона з своїм. Хлопчик подивився в очі матері і поставив перше питання.
— Мама, я лежав на спині у дворі і був здивований, дивлячись на небо. Чому воно блакитне?
Мати трохи зірвалася на крик: «Ти даремно витратив перше питання!
Мати прийшла в жах. Ще одне питання витрачене на безглузду нісенітницю! Як таке може бути, питала вона себе. Її син був простодушний і допитливий. Ці питання були важливі для нього, а вона цінувала цей чарівний час, який вони могли провести разом. Не поспішаючи, вона розповіла йому про Землю і про Сонце, і про те, що Земля небагато нахиляється, звертаючись навколо Сонця, із-за чого наступають зима і літо, стає то холодно, то тепло. Нарешті, прийшов час для останнього питання. Вони говорили вже майже півгодини, а так мало було сказано.
— Мама, я люблю тебе! — вигукнув син. — Але як мені знати, що ти насправді моя мама? Чи можеш ти це якось довести?
А це що за питання? Звідки він узявся? Хто ж ще міг бути його матір'ю? Хіба не вона щодня піклувалася про нього? Яке розчарування вона випробовувала від цієї бесіди!Їй майже захотілося піти і повернутися в пральню, де все почалося. Вона думала про те, як вона наступного разу заштовхає ангела в сушильну машину, якщо він наважиться з'явитися знов. Її син з безневинним і допитливим поглядом чекав відповіді.
Вона заплакала, але протягнула руки і сказала:
— Подивися на мої пальці, вони такі ж, як і у тебе. Моя особа і ноги схожі на твої. Я виражаю відчуття і любов точно так, як і ти. Я дійсно твоя мати. У нас однакові очі і губи, подивися!
Почувши це, малюк заспокоївся, не поспішаючи улігся на свій матрацик і заснув.
І це все? Диво спілкування трапилося і безслідно пішло, а їй так і не вдалося до ладу поговорити з сином. Що відбулося? Що було не так? Вона довго ще обдумувала те, що трапилося і турбувалася, що в такий важливий момент нічого істотного так і не було сказано.
Потім ангел з'явився знову, із стічного отвору у ванні.
— Йди, — сказала мати, перш ніж ангел встиг розкрити рот. — Я так розчарувалася в тобі.
— Я дав тобі час, — сказав ангел м'яко. — Не я придумав ці питання.
— Ну і яка користь від цього? Чому мій син не запитав про що-небудь важливе? Ти ж сказав, що у мого сина буде свідомість дорослого, але він ставив питання, які задають діти. Ти обдурив мене з своїм так званим дивом.
— Дорога моя, — відповів ангел, — хоча твій синочок і був наділений дарма мови і свідомістю дорослого, але у нього були тільки знання і досвід, які він зміг придбати за шість місяців свого перебування на Землі. Тому його питання були найглибшими, на які він тільки був здатний, і ти відповіла на всі. Навіть на останній, який був продиктований страхом, ти відповіла правильно. До того ж ти передала йому свою любов, коли ви були разом, і у тебе вистачило терпіння вислухати і відповісти. Він старався, як міг, і був чесний. Хіба тобі це не досить?
Мати сіла. Вона не подумала про це. Її синочок вибрав самі кращі питання, які могли прийти йому на розум. Звідки йому було знати, про що питати, якщо він не володів життєвим досвідом, який був у неї? І якби йому яким-небудь чином був дан цей досвід, то йому і не потрібно було б ні про що питати! Не кажучи більше ні слова, ангел зник востаннє — цього разу через вікно.
Мати обернулася до колиски і довго дивилася на свій скарб.
— Ти зробив все як треба, синок, — сказала вона тихо. — Як добре, що ми змогли з тобою поговорити.