Зима не любила Місто...
Воно було улюбленчиком Сонця і синього Моря.
Зиму тут ніколи не чекали, не готувалися до її приходу...
Багато років тому Зима з'явилася тут пізно вночі з мішком пухнастого снігу
блакитного інею і яскравих сніжинок...
Тоді вона так раділа створеній казці і вже передчувала
як зрадіють жителі Міста, побачивши її у всій красі...
Але на ранок прилетів Південний Вітер, посміхнулося Сонце
і вся казка розтанула, потекла струмками...
Стало сіре, незатишно...Жителі були дуже незадоволені...і не злюбили Зиму...
А Зима розсердилася і з тих пір несла в Місто тільки колючий сніг і
злі морози.
Одного разу вона навіть спробувала заморозити солене море, але безуспішно...
І тому з року в рік Зима випліскувала на Місто всю свою злість...
А Місто не любило Зиму...
Якось навіть бідний вуличний музикант кинув в серцях:
- Йди геть, Зла!! Хай скоріше наступить Весна!!!
Ось і сьогодні Зима промайнула над чорним морем,
заморозивши піну біля берега
сипнула колючим снігом над Містом і вже зібралася відлітати....
Її привернула відкрита кватирка в одному з вікон старого будинку.
Це була її улюблена гра: кидатися снігом у вікна...
Зима подула у віконце, але його не закрили, як завжди.
Вона здивовано сіла на підвіконня:
у кімнатці молода дівчина вирізувала сніжинки з білого паперу і
як заклинання, шепотіла:
- Зимонька-голубонька, принеси нам Казку на своїх крилах і
чарівне Різдво!
Ми прикрасимо ялиночку, даруватимемо подарунки і чекатимемо Дива!
І хай повернеться моя Любов...Я так її чекаю....
Це був перший житель Міста, що назвав Зиму так ніжно....
Знов і знов, кожен вечір Зима сідала на підвіконні і спостерігала за
дівчиною...
І знала про неї вже все: і те, що вона раніше жила з мамою, татом і братиком
у великому місті, де завжди були красиві зими
і те, що вона була нареченою...ось і плаття висить в шафі...
І була страшна аварія...дівчина залишилася одна...у інвалідному кріслі...
А її коханий не зміг це прийняти...Хоча вона давно його пробачила...
Тепер дівчина живе в Місті з бабусею
вірить в різдвяні чудеса і дуже любить зиму...
Зимі так хотілося утішити цю милу дівчину, що вона забула
про свою злість...
Щодня тепер в Місті йшов красивий пухнастий сніг
іскрилися візерунчасті сніжинки і навіть Море перестало шуміти
ніби заснуло, заколисане ніжним ходом Зими...
Щодня Зима бачила здивовані очі дівчини:
адже ніколи раніше тут не було такого снігу...
А коли прийшло Різдво, Місто перетворилося на Казку.
Жителі урасилі ялинки, запалили гірлянди, дітвора грала в сніжки
і ліпили смішних сніговиків...
А одного разу Зима побачила дівчину у дворі.
Та сиділа і захоплено стосувалася іскристого снігу
її щічки розрум'янилися і ніжний голосок шепотів:
- Я так люблю Зиму!
У Зими від щастя захватило дух, сніжинки закрутилися в чудовому вальсі...
І запахло чаклунством...
У двору зупинився високий хлопець з валізою в руці.
Постояв декілька хвилин, дивлячись на ніжну фігурку, що малювала щось
на снігу.
І рішуче штовхнув хвіртку...
А Зима вибрала найкрасивіші сніжинки, прикрасила ними вії дівчини
і намальоване нею сердечко з улюбленим ім'ям...
Відповідь від: 21 Грудня 2009, 02:46:39
Відповідь від: 21 Грудня 2009, 13:28:09
ДОЛЯ Жила була Доля, яку ніхто не приймав. І бродила вона по світлу у пошуках душі, що погодилася б утілити її. Проте, хто б не зустрічався на її шляху, у результаті виявлявся простим перехожим, гнаний своїми турботами, як вітром відірваний лист. І ніхто не міг зупинитися, щоб як слід розглянути те, що було навколо, можливо почути інші звуки знайомого їм миру і свої голоси, ні на хвилину що не замовкають, всі говорять і говорять з своїм богом, з різними богами весь час вислизаючого миру повсякденних турбот.
— Постій! - крикнула Доля навздогін людині, що пробігала мимо. - Я бачу твій поспіх і твій відчай. І у мене є для тебе шляхи радості і утіхи, і що шукаєш ти - буде виконано.
— Якщо ти бачиш, то винна і знати, що мені не хапає, - кинув у відповідь чоловік, - а ти, як я бачу, не знаєш, що утіха і радість не нагодують мою сім'ю і не покриють мої борги.
Його голос обірвався, і було видно, як черговий вихор закрутив його, захопив таким, що невловимим вертить, не даючи схаменутися.
— Послухай, - сказала Доля, ставши доступною людині, що йде в церкву. - Я бачу трудність твою і сумніви. Ось посохнув твій, око вірне і серце чисте - і ступай твердо по дорозі вибраному, радіючи чудесам Його.
— Ти - голос лукавий і явище примарне - ізиді від мене і не спокушай раба божого, - завчено і чеканність вимовила людина, полохливо поспішаючи сховатися за образом шанобливих святинь. - Я попереджений про хитру підступність твоєму і про те, як відводиш ти з шляхів заповеданних, розбещуючи душу влесливими мовами, солодкими для духу блукаючого. У моєму серці немає місця для тебе, бо я слуга Всевишнього і жадаю лише його щедрот.
Сказавши це, він зник з вигляду за стіною позолоти, в звуці співу і рятівного обряду.
Всі навколо були такі занурені в себе і зайняті собою, що Доля перестала сподіватися на своє швидке втілення.
Але одного разу, легко ковзаючи між похмурими особами, Доля опинилася серед людей ще більш відчужених і похмурих. Було видно, що вони колись знали все те, що їм говорила Доля. Але це знання не зробило їх вільними і не перероділо, але зробило їх іншими - важкими, похмурими і озлобленими, слабкими всередині і насильницькими зовні, такими, що бачать біль всюди, але що не відчувають її, випробовують бажання, але не здатними його завершити.
І правила ними не Доля, а злобна Рок Долі, що навис над їх життями і залякує страхом невдачі. Поступово вони перестали сподіватися, радіти, довіряти, мріяти і любити, ставши жертвами власної слабкості, страху і рока, що абсолютно відохотила у них чесно і сміло дивитися життя в обличчя.
Проте Долю це аніскільки не лякало, адже вона, нарешті, зустріла тих, хто вже зустрічався з нею, хай в іншому облічиі, але кожний з них поза сумнівом зберігав в своїй душі хвилини зіткнення, що хвилювали, з таємницею свого життя, готового розкритися назустріч сміливому шуканню. І не важливо, що багато хто з них так і не зробив свого головного кроку назустріч своїй долі. Для неї, - Долі, - зараз це було не головним. Головне, що вони пам'ятали про неї, а це означало, що є шанс втілення.
З властивою нею легкістю і невимушеністю Доля з'явилася спочатку одному, потім іншому і третьому, волаючи в кожному з них до спогадів того часу, коли вони були сміливими і сильними, кидаючи їй виклик і приймаючи його, як раптом все різко змінилося, спохмурніло, і Доля виявилася скутою важкою долею людей, що оточували її.
— Тобі не вдасться знову обдурити їх, - почувся знайомий Долі голос її вічного супротивника, злобної Долі. - Адже одного разу ти їх вже обдурила, не виправдавши їх чистих і світлих надій. На що ж ти розраховуєш тепер, прийшовши до них удруге?!
— Ти нічого не зрозуміла, - відповіла Доля. - Від них нічого не було потрібне, окрім як не упускати з виду слабкостів своїх, щоб не стали вони упоперек світлих сподівань, оскільки по-справжньому сильним можна стати, лише визнавши свої слабкості.
Року Доліі нічого було відповісти, і це його розсердило.
— Узяти її! Тепер ви можете розправитися з винуватицею вашого невезення і страху! - прокричала Рок Долі людям, що вже почали мучитися туманними спогадами своєї першої зустрічі з Долею.
Вони жадібно схопили її і напевно б знищили, якби не втрутився Рок Долі.
— Постійте, вона хоче втілення, що ж, подивимося, як вона це зробить. Ти гинутимеш поволі, - злорадно звернувся Рок до Долі, - і бачити, як вмирає надія хоч би що-небудь змінити в цій душі, що повністю зневірилася, втратила віру в добре, світле, вічне.
Так Доля стала полонянкою душі людини, що глибоко зневірилася в своєму житті. Він вже був немолодий, змінив багато занять, але так і не знайшов свого місця в житті. Він втратив все, що тільки можна було втратити, і єдине, що у нього залишилося, були лише його страждання і муки минулого, якого вже не повернути, що захопили його целіком, терзаючи останні душевні сили, що залишилися в нім. Єдине, в чому він не сумнівався, була сама смерть, перед якою він якось змирився і думки про яку, як не дивно, давали йому невелику утіху.Він не сумнівався, що жити йому залишилося трохи.
І ось якось надвечір цей нещасний, думаючи про близьку кончину свого шляху, раптом почув:
— Як же багато тут ще незвіданого, незайманого і такого, що таїть незримого світла.
— Хто тут? - збуджено запитав "нещасний". - Це ти - смерть? Ти прийшла за мною?
— Ні, - відповіла Доля, - це не смерть, скоріше життя, останні іскри надії, що ще висікаються в твоєму серці.
— Навіщо життя? Мого життя більше немає, вона померла разом з моїми бажаннями і надіями що-небудь зробити в цьому житті. Тепер все пропало, нічого не повернути, мій час пішов і я вмираю, моя доля кінчена.
— Ти маєш рацію, твого життя більше немає, вона померла, але чи вмираєш ти?! Твої бажання і надії померли, але чи вмираєш ти?! І які окови висять на твоїй душі і терзають її - чи не окови жалості по відмираючому життю, про яке говориш ти, що її більше немає?! Хіба ти не помічаєш, що твоє життя поспішає, болісно змінюється і зве тебе скинути старий одяг?!
— Не смій! - раптово прокричав Рок Долі, обрушивши на "нещасного" купи сумнівів і болісних спогадів його загубленого минулого. - Хіба ти не бачиш, що ця шахрайка - Доля хоче відняти у тебе твою вистраждану пам'ять, твоє життя? Ким же ти тоді станеш і що тобі нагадає про те, що так дорого твоєму серцю? Ти, божевільний, на крок від своєї загибелі, загибелі, в якій винен будеш тільки ти!
— Саме! - несподівано восторжествувала людина. - В цьому винна буду тільки я, оскільки не залишилися більше тих, хто був би повинний в моїх бідах. Я залишилася одна перед лицем своєї загибелі, і я говорю своїй Долі: "Вдаюся до тебе, оскільки мене більше немає! Доверши мій шлях високою свідомістю мети, гідної що всіх живуть!"
Так говорило серце людини з самої глибини своєї істоти на краю загибелі, що зробила його вільним.
Не бійтеся опинитися на краю загибелі вашого миру, бо там завжди зберігається можливість знайти дар, залишений нам нашою
Долею!
Відповідь від: 03 Січня 2010, 19:41:07
У КОЖНОГО З НАС СВОЄ ЖИТТЯ...КОЖНОГО ДНЯ МИ РОБИМО ВИБІР.
НЕВАЖЛИВО ЯКИЙ, АЛЕ ВИБІР: ЩО СЬОГОДНІ ОДЯГТИ, ЩО З"ЇСТИ, КУДИ ПІТИ, ЩО ДИВИТИСЯ ПО ТЕЛЕВІЗОРУ І ЧИ ДИВИТИСЯ ЙОГО ВЗАГАЛІ.
ВІД НАШИХ ВИБОРІВ ЗАЛЕЖИТЬ НАШЕ ЖИТТЯ.
А ЯКЕ Ж МІСЦЕ ПОСІДАЄ ДОЛЯ У НАШОМУ ЖИТТІ?
ЧИ Є ВОНА ВЗАГАЛІ?
А, МОЖЕ, МИ САМІ ЇЇ ТВОРИМО?
ІНОДІ ЧУЛА, ЯК ПОЖИЛІ ЛЮДИ ЖАЛІЮТЬСЯ НА ЖИТТЯ, МОВЛЯВ ДОЛЯ В МЕНЕ БУЛА ВАЖКА.?????
МОЖЛИВО БУЛИ ВАЖКІ УМОВИ,МОЖЛИВО РОБИЛИ НЕПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР, АЛЕ АЖ НІЯК НЕ ДОЛЯ ЦЕ!
А, ЗРЕШТОЮ, ЩО ТАКЕ ДОЛЯ? ДОЛЯ-ЦЕ НАШЕ ЖИТТЯ, АЛЕ ТВОРИМО МИ ЙОГО САМІ, І ПРОЖИВАЄМО САМІ.
ТО МАБУТЬ І ДОЛЮ ТВОРИМО САМІ....
ТОМУ, ЖАЛІЮЧИСЬ НА ДОЛЮ, СЛІД ПОЖАЛІТИСЬ НА СЕБЕ, НА СВОЇ ВЧИНКИ, ТА НА ВИБіР, ЯКИЙ МАБУТЬ БУВ НЕПРАВИЛЬНИМИ!!!