Цитата: Azazello від 07 Травня 2010, 23:39:32
хороший вислів Альбера Камю
Справді хороший? Він висловив його від свого імені чи літературного героя? (пробачте, не читав- мені Сковорода ближче). це останнє що він сказав про життя? чи може він потім змінив свою думку, а Ви посилаєтесь на вислів, який Вам підсунули люди чи злі духи. І, зрештою, чому якийсь Камю для Вас- особа авторитетна, а- наприклад- пророк Сулейман (цар Соломон)- ні?
Свого часу Григорій Сковорода писав:
«Не все те хибне, що тобі не зрозуміле»
або ж
«Хіба може говорити про біле той, кому невідоме, що таке чорне».
Важко говорити з людиною, яка не читала Альбера Камю чи Жан-Поля Сартра. Альбер Камю писав “Не існує любові до життя без відчаю від життя”. Щоб говорити про вислови цього визначного французького романіста, філософа, публіциста, одного з лідерів філософсько-мистецького напрямку екзистенціалізму потрібно хоча б прочитати такі його твори як «Чума», «Спід і лице», «Сторонній», «Міф про Сізіфа», «Каліґула» , «Листи до німецького друга», «Падіння», «Справедливі», «Бунтівна людина», «Вигнання і царство» чи «Перша людина».
Оскільки одним з основних завдань екзистенціалізму є встановлення змісту людського існування, то природньо, що кожен з філософів - екзистенціалістів висував свою концепцію сенсу буття - релігійну, або, навпаки, атеїстичну. Серед мислителів, стверджує Камю, немає жодного, хто б заперечував сенс життя.
То ж, шановний Яничаре, ( доречі, якщо Вам близький Сковорода, не розумію Вашого ніку, адже як відомо яничари - це була регулярна піхота в Османській імперії, що діяла у 14 — 19 століттях, створена султаном Мурадом І, а в українській мові ця назва вживалася переносно на означення ренегатів, що вірно і завзято служили чужій владі, лютих карателів, катів, поневолювачів. Авт.
, якщо б ви читали Камю, то знайшли б спільне між ним та Сковородою, на могилі якого написано "Свiт ловив мене, та не пiймав".
А щодо царя Соломона,то, безумовно він був одним з найбільш могутніх, розумних та заможних царів давньої держави Ізраїль. Та все ж незважаючи на мудрість, життя царя Соломона не було спокійним. Як гласить легенда: «І звернувся одного разу цар Соломон за порадою до придворного мудреця із проханням: «Допоможи мені – дуже багато що в цьому житті здатне розлютити мене. Я дуже підпадаю під вплив пристрастей, і це мені заважає!» На що мудрець відповів: «Я знаю, як допомогти тобі. Надінь це кільце – на ньому висічено фразу: «ЦЕ МИНЕ!» Коли нахлине сильний гнів або сильна радість, подивись на цей надпис, і він тебе зупинить. В цьому ти знайдеш спасіння від пристрастей!» Соломон зробив так, як велів мудрець і знайшов спокій. Але настав момент, коли, поглянувши, як завжди, на кільце, він не заспокоївся, а навпаки – ще більше розлютився. Він зірвав його з пальця і хотів закинути його чимдалі в ставок, але раптом помітив, що і на внутрішній стороні кільця був якийсь надпис. Він придивився і прочитав: «І ЦЕ ТЕЖ МИНЕ…»
І ще одне. Мудрий Соломон в книзі Екклезіаста 12:7 описує смерть, як зворотній творінню процес: „І вернеться порох у землю, як був, а дух вернеться знову до Бога, що дав був його!”
А давайте згадаємо, що писали інші великі люди, в тому числі Григорій Сковорода:і
Смерть людині – спокій.
або
Знаю, що смерть — як коса замашна,
Навіть царя не обійде вона.
Байдуже смерті, мужик то чи цар, —
Все пожере, як солому пожар.
Хто ж бо зневажить страшну її сталь?
Той, в кого совість, як чистий кришталь...
Смерть -- це закон, а не кара (Сенека)
Я хочу, щоб смерть застала мене посеред трудів. ( Овідій)
Якщо після моєї смерті триватиме життя, то чому ж мені вдаватися в тугу? ( Г. Тютюнник)
Смерть – це велика всесвітня, космічна самота. ( Леся Українка)
Суть будь-якої віри полягає у тому, що вона надає життю такого сенсу, котрий не знищується смертю (Л. М. Толстой).
Життя саме по собі - ні благо, ні зло: воно є вмістилищем і блага, і зла, залежно від того, у що ви самі його перетворили (М. Монтень).
Життя як п'єса у театрі: важливим є не те, скільки вона триває, а те, наскільки добре вона зіграна (Сенека).
Дехто вмирає, так і не народившись (П. Загребельний).
Смерть ми бачимо лише перед собою, а вона ж, значною частиною, - вже позаду (Ю. Мушкетик)
Жизнь - вредная штука. От неё все умирают. (Станіслів Єжи Лец)
Первое условие бессмертия - смерть. (Станіслів Єжи Лец)
Жизнь отнимает у людей слишком много времени. (Станіслів Єжи Лец)
Смерти меньше всего боятся те люди, чья жизнь имеет наибольшую ценность.( Кант).
Умереть - значит перестать умирать. - Шарль П'єр Бодле́р
Не бойся смерти, тогда наверное победишь. Двум смертям не бывать, а одной не миновать. - Суворов А.В.
А народна мудрість гласить:
Боятися смерті – на світі не жити!
Смерть боїться того, хто з нею бореться.