Одне задоволення спілкуватися з людиною, яка розуміє предмет розмови! Я приємно вражений,
Мілано!
Пане Ігоре, я бачу цю ситуацію трохи з іншого боку. Ви сприймаєте бюджет класично: дохідна частина має дорівнювати витратній,
Інакше його і сприймати не можна. Який зміст планувати їсти лобстерів, дивлячись на пательню смаженої картоплі? Для нагонки апетиту? Більше, ніж надійде до Бюджету місто не витратить.
Звичайно, такий метод виглядає профанацією з точки зору класичного бюджетування і в умовах певної невизначенності і кризової ситуації треба було робити три варіанти бюджету (оптимістичний, реальний, песимістичний), але мій варіант дозволяє краще маневрувати в будь-якій ситуації.
Я теж вважаю це профанацією. Знаю точно, що пан голова також так вважає. І справді, цей варіант дозволяє маневрувати як хочеш. Але виникає питання: для чого взагалі щось планувати (затверджувати Бюджет) якщо все-одно фінансувати будемо по реальних доходах? Бюджет тоді не потрібний взагалі, ні класичний, ні профанований.
Не знаю, чи змогла я донести свою думку, тому спрощу. Я не вірю в те, що бюджет буде виконаний. Я сприймаю його швидше як протокол про наміри. І (тільки не кидайте в мене камінням) не бачу в цьому нічого поганого.
Погоджуюсь з Вами, Бюджет не буде виконано. Погоджуюсь і з тим, що це лише проект ЯК БУДЕ ДОБРЕ (я писав про це вище). Але не погоджуюсь з тим, що нічого поганого тут немає. Є деякі небезпеки.
Є три причини, для чого міський голова з року в рік повторює цей спектакль.
1. Звичайний піар, можливість роказувати ЯК ми збільшили Бюджет, НА СКІЛЬКИ ми попереду планети всієї. Ця причина не є небезпечною для життя міста - це проблеми мера і його марнославства. Розумні люди й так знають, що Бюджет треба аналізувати після його виконання, а не після прийняття.
2. Маневр, як Ви кажете, у фінансуванні видатків. Тут вже з'являється деяка небезпека. Мер, як головний розпорядник коштів, отримує можливість розпоряджатися коштами громади майже без контролю на власний розсуд. І хоча в нашому Кримінальному Кодексі передбачено відповідальність за непропорційне використання коштів Бюджету - прокуратура на це уваги, звісно, не зверне. Але й ця небезпека ще не така страшна - голова ж не дурень, він буде фінансувати захищенні статті видатків, а все решта по можливості, зайвого не потратить. Окреме питання КМТ - його він не фінансуватиме за жодних обставин, ні при реальному Бюджеті, ні при нереальному. Причини ж не фінансові, а політичні.
3. Роботи в борг. Ось тут криється найголовніше! Надутість дохідної частини дає змогу у розхідній частині напланувати певну кількість видатків, коштів під які не буде апріорі - але роботи з освоєння цих неіснуючих коштів можна виконати! І борг цей ляже в наступні періоди. Я вже промовчу про те, "чиї" фірми будуть те все освоювати... Нарощуючи борги таким чином, нинішня виконавча влада "проїдає" Бюджети наступних років. От і будуть люди казати - при Насалику те зроблено, і інше... А наступні "влади" лише віддаватимуть
Скористаюсь Вашим прикладом бюджетування на фірмі: не страшно, коли Ви заплануєте доходи, недоберете їх і, відповідно, не витратите. Страшно, коли Ви під плановані нереальні надходження в кредит зайдете - розумієте, про що я?
Ну це Ви загнули!.. Популярність чи непопулярність мера мене анітрохи не турбує. Мені своїх проблем цілком вистачає.
Ви про неї згадали - я подумав, що Ви хочете про це поговорити
Якщо ні, прошу вибачення!
Думаю, що Насалик теж цим не надто переймається.
Ви дуже помиляєтесь
Я маю свою думку з цього приводу, проте, передбачаючи Вашу реакцію, не хочу піднімати це питання.
Ви вже його підняли. Шкода, що ваша думка так і залишиться при Вас...
Я пишу на цьому форумі з бажанням висловити свою думку, а не для того, щоб когось обговорювати. А згадувати конкретні прізвища в цьому контексті буде просто образливо для цих людей.
Але сказавши
"Зараз розплачусь... Бідні депутати... Особисто знаю декількох. Вони безкоштовно працювати не будуть." - Ви таким чином образили ВСІХ депутатів. Бо таким чином, під підозру попадає кожен.
Просто мене зачепили категоричність Вашої заяви, що ВСІ депутати "білі і пушисті".
Ви можете процитувати цю мою заяву?
Якби хтось (Ви би цього не зробили) написав, що всі депутати міської ради злодії, то я би, напевне, зауважила, що такого теж бути не може.
Маєте всі шанси - дехто з наших форумців так і висловлюється.
Я ніколи не говорив, що в раді працюють одні янголи. Більше того, я маю деякі факти щодо того ХТО, ЯК і СКІЛЬКИ заробив (надбав, вкрав, вислужив etc.) з депкорпусу. Тому і пропоную говорити більш конкретизовано (не конче прізвищами, можна фактами злочинних дій). Доречі, вже не вперше пропоную і не лише в цій темі.