Ну і у нас є діючий суддя на форумі. Може якось загляне - відповість
Ну то не принципово , я тут хотів знати думку форумчан на таку позицію . Коли всі розказують про боротьбу з корупцією і саме головне , що у всіх напрямках , то можна легонько попасти " під роздачу ". Просто у нас боротьба з корупцією , частіше всього, використовується , як інструмент досягнення власних( політичних , економічних і т.д.) цілей. Ви ж прекрасно розумієте , катання в смітниках і гуртове побиття пики чиновнику , це скорше всього фарс , а не боротьба з корупцією.
Я прекрасно розумію , що ми не маємо ніякого впливу на президента (владу ) і оточення , і наші теревені ні до чого не приведуть , хотілось би обговорити такий варіант ліквідації корупції . Спершу розділимо фактори , які формують це явище -
1.непродуманий , або навпаки спеціально так зроблений , закон.
2. ну і чисто людський фактор , тобто як не формулюй закон , а мені копійочка має впасти.
Так розглядаючи другий фактор , я прийшов до такого висновку- всі тоті потуги по реформуванню всі гілок влади ( міліцію , СБУ , військових , вчителів , лікарів , чиновників різного рівня , адміністрацій тощо ) абсолютно не потрібні і приведуть тільки до заміни одних кумів і родичів на других.
Я розглядаю і вважаю , це єдиним шляхлом подолання корупції - це глобальна реформа судів і судової системи. Скажу зразу , що я
немаю юридичної освіти і ніколи немав ніякого відношення до судів , суддів і адвокатів , у мене як і у більшості абсолютно поверхневий погляд на це все. Але я , як проста людина , яка бажає проживати в демократичному суспільстві , вважаю , що суд це єдине місце , створене людською спільнотою ( зауважте у тварин судів немає) , в якому я , як законослухняний громадянин ,можу отримати
захист держави від будь-яких посягань в мою сторону і свавілля інших особ.Тобто суд повинен стати місцем торжества справедливості в цьому суспільстві.
Якщо все , що я вище написав сприймати серйозно , провівши реформу суду , можна з часом , потихоньку , позбавитись усіх корупційних явищ у суспільстві. Якщо кожна людина , яка потерпає від будь-яких натяків на корупційні дії , звернеться до суду , і отримає справедливе рішення по відношенню до корупціонера , то цей процес , виявлення корупціонерів і відсторонення іх від наданих ім повноважень , піде зверху до низу і в певний час очистить всі ті гілки влади про , які ми згадували , тобто всі.
Зараз всі стануть фахівцями в судовій справі і посипеться море критики , так я й хочу зрозуміти правий я чи ні ? Тому бажано , щоб в обговоренні прийняли участь фахівці , але одне прохання , крім обгрунтованої критики , будь ласка , давайте ще професійні поради . Бо тут море питань .
Як це все зробити ? Яка то має бути реформа ? Скільки і де стільки суддів взяти ? Хто буде розслідувати всі справи про корупцію , корумповані слідчі , чи може якась інша , перехідна структура ? Хто підготує закони , які будуть застосовуватись по корупційних злочинах ? Суддів треба вибирати чи призначувати ? Ну і саме головне питання - чиїм кумом має бути головний суддя - призедента чи премьєра ?
Звісно питань купа , але у мене завжди одне питання
куди бідному хлопові податись , шукаючи справедливості в цьому світі ? Тільки до суду , це остання інстація . Далі йде зброя і кров , а то вже зле.