до речі на питання "причина зупинки" вже кілька раз чув питання від гаішників "де написано що я не можу зупиняти без причини".
ну і як їм пояснити що це я можу робити все що не заборонено, а він тільки те, що дозволено?
З А К О Н У К Р А Ї Н И "Про міліцію" Стаття 11. п.21 -
зупиняти транспортні засоби в разі порушення правил дорожнього руху, наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним навколишнього середовища, а також при наявності даних про те, що він використовується з протиправною метою;
Даним Законом встановлено виключно 4 підстави для зупинки ТЗ. Дуже часто даїшники мотивують підставу для зупинки з Наказу №111. В такому разі пояснюєте йому, що відповідно до ч.2 ст.19 КОНСТИТУЦІІ УКРАЇНИ Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Пояснюєте йому, що якщо він має трішки більше юридичних знань, ніж прочитані йому на тримісячних курсах, які він успішно проспав на задній парті, то повинен розуміти, що Конституція це вищий Закон держави, який прямо зобовязує до виконання Законів. Можете йому пригадати слова присяги, яку він давав присягу і урочисто клявся завжди залишатися відданим народові України, суворо дотримуватися її Конституції та чинного законодавства.