Знайомі дзвонять-пишуть із Києва. Холодина моторошна, плюс 9, а лише середина вересня. І перед Україною, у всій її повноті, постає стратегічна проблема — як пережити зиму 22-23 років. А я попереджав — за законом Мерфі ця зима буде дуже холодною. Мені одразу понаписали «знавці» – звідки у вас такі відомості, синоптики дають інші прогнози. Значить, берете ці прогнози і засовуєте самі знаєте куди. У Карпатах уже йде сніг, до речі.
Навіть якщо ця зима, всупереч очікуванням, буде аномально теплою, припустимо, нуль, це означає, що в неопалюваних приміщеннях (розбитих/пошкоджених/напівзруйнованих) будинках теж буде нуль. Щоб зрозуміти, що це таке, засуньте голову в холодильник на півгодини, а там плюс 5.
Тому до цієї зими треба готуватися. Владі, аварійним службам, комунальникам, енергетикам та КОЖНОМУ ОСОБИСТО. Перші ж удари по електростанціях обвалили енергосистему. Її швидко відновили, але вдарять знову й у більших масштабах. Наприклад, у розпал хрещенських морозів.
Потрібні теплі речі у великих кількостях і потрібні грубки-буржуйки. Зараз є всякі – на дровах, на газі, на вугіллі – які хочеш. Після перших заморозків утворюється несусвітний дефіцит всього обігріву, крім горілки, звичайно. Але їй не врятуєшся. Піч допоможе обігріти хоча б одну кімнату і не дати замерзнути вночі. Треба передбачити димар, я таке бачив і знімав у розпал енергокриз на Далекому Сході — трубу виводять у вікно. Так, не дуже естетично, зате тепло. У старих будинках є димарі, їх можна перевірити. Потрібні генератори, потрібне паливо. По-хорошому, треба було всім цим потурбуватись ще в серпні, розумію, що було не до того.
У кого є запасний варіант - будинок у селі з піччю, теж годиться. Хоча б на вихідні обігріватись чи відправити туди родину. Заздалегідь подбати про паливо (дрова, вугілля, соляра).
Зрозумійте, це знов-таки ваша особиста відповідальність. Влада робитиме те, що можливо. Але їхній пріоритет у цьому випадку — фронт. А у тилу можливості обмежені. Або не робитимуть нічого — але мерзнути будете ви. Починайте прямо зараз.
©️Війна з ордою