Я вчився і знаю. Теж мене то цікавило і цікавить. Тенді теж то показував. На вигляд воно подібне на якийсь збірник води. Точно то не каналізація, бо тоді не було примусової каналізації, та й ніхто б не робив збірника на самій горі. З двох боків гірки були квадратні колодці, що закривалися залізними люками на завісах. З одного боку гірки був комин. Масивний бетонований вхід теж доволі дивно виглядав. За ним були сходи. Зійшовши вниз попадав у приміщення кільцевидної форми. По ліву руку квадратна колона, що тримала стелю, по праву - стіна по колу. Відстань між стіною і колоною десь біля 2 метри. Ось так у темряві, попри стінку можна було пройти і вийти там де зайшов.
Стіни були побілені на біло. Ніяких дверей в середині не було. Якихось труб, що б входили чи виходили теж не було видно, бо все було за перепрошенням закидане хламом і засране. От таким я застав той "збірник" як його називали у середині 80-х років.
Найімовірніше то був збірник води, на який помпували воду насоси з насосної що за парком. Мабуть з часом переробили водопостачання таким чином, що закачували воду на подібний збірник на Височанці, а звідти вже вода розходилася на місто.
А от інший об'єкт який залишився не дослідженим, це бетонна стіна, що є на початку вулиці Височанка. Там де автобус №8 повертає з Бандери ліворуч і вверх. 20 метрів підйому і праворуч ви побачите капітальну бетонну стіну. Стіна підтримує грунт і не дає йому сповзати. Ніби нічого такого, але видно, що бетон там старий, а у стіні є 3 Входи! У них (у двох з них) пізніше зробили пивниці. Один вхід (той що найдалі від дороги) був закритий дверима без замка. Двері вросли у грунт. Через вікно у дверях можна було розгледіти 3 ходи у вигляді арок із старезної червоної цегли. Один хід ліворуч, один праворуч, а один прямо. Що за ними нам розвідати не вдалося, бо нас вигнали звідти жильці сусіднього будинку. От такі от пироги...
Відповідь від: 08 Липня 2010, 19:04:36
А тепер про архітектуру.
Коли у "Дзвонах підгір'я" написали статтю проти свавілля декана церкви Св. Михайла, який мовляв не порадившись і не взявши у архітектурі дозволу почав покривати бляхою "не правильного" розміру та форми церковні бані, я ще вважав, що то дурня і хай покриває, бо то все ж добра справа. Я навіть вже лигнув те, що малі куполи (їх вершки) мають зараз іншу форму ніж мали до реконструкції і що ще гірше іншу ніж головний купол.
Хай буде. Все ж краще ніж би завалилися від того, що прогнили за 100 років, але
коли ми з Тенді зайшли оглянути храм, я з подивом, що переріс на шок побачив в середині нові метало-пластикові вікна, які замінять старі вікна під великим куполом!!!
То просто
Вікна мало того, що білі, вони ще й зовсім інакше поділені на сектори ніж старі вікна! Вони без візерунків, які були вверху вікон і ЗОВСІМ, ЗОВСІМ ніяк не підходять під дизайн храму початку ХХ століття!
!!!ТО ПРОСТО ПІПЄЦ!!!
Я тоді дивувався авторові статті, а зараз я за пів кроку від того, щоб самому бігти у газету із власною
Чого у нас всюди керують або ті що ніфіга не петрають, або такі, що їм до фєні...
я в ауті...
Відповідь від: 08 Липня 2010, 19:16:19
Якщо ті вікна поставлять, а їх поставлять, бо релігійні фанатики типу моєї тітки помруть, а не дадуть перешкодити планам улюбленого отця, то буде другий по дебілізму крок, після оббивання найстарішого дерев'яного храму Калуша (на Загір'ї) вагонкою...