Не ображайтеся будь ласка, але або вас погано вчили, або Ви знову щось наплутали.
Чорний метал просто ржавіє, та ще й псує продукт.
Іржавіє - це і є окисляється. Метал взаємодіє з киснем і утворює окис (оксид). Тільки окиси міді дуже токсичні (набагато гірші за окиси заліза). Коли мідь окислюється, вона утворює тонку плівку на поверхні металу і далі не корозіює. Тому її використовують для водяних труб. А в котлах ця плівка руйнується при кожному митті, бо миють з миючими засобами (а раніше ще й щітками шкребли). Тому, наприклад, мідний посуд давно не використовують.
Якою б не була система теплопередачі теплопровідність не може нівелюватися.
Теплопровідність дуже важлива, коли нагрів іде в одному місці (зазвичай це дно): баняк на плиті (газовій або електричній), казан на багатті, старі заторні котли на такому ж відкритому вогні. Там дуже важливо, щоб тепло швидко розповсюджувалось по всій поверхні металу. Коли застосовується парова сорочка, то парою підігрівається не тільки дно котла, а майже вся поверхня котла, тому теплопровідність металу не така важлива.
Нержавійку (ХАРЧОВУ!) використовують тому, що зараз вміють виготовити деталі потрібної форми і розмірів, і просто тому, що зараз є харчова нержавійка, а колись не було.
Звичайно, нержавійку не могли використовувати до того, як її почали виробляти. Але нержавійку не можна було би використовувати для великих котлів, які нагрівались на відкритому вогні через ту саму низьку теплопровідність. Тобто в ній затор так само би пригорав як і в чорному металі.
Якщо звернути увагу на сучасне обладнання, то великі заводи, де є парові котельні, ставлять нержавійку, а для міні-пивзаводів пропонують мідь. Бо там іде підігрів невеликої площі котла.
Зараз є досить мякі і дуже ефективні миючі речовини, якими можна мити мідь і алюміній, тому вони менш шкідливі. Але в дорогих варіантах мідь всередині котла спеціально покривають, щоб уникнути безпосереднього контакту міді з водою.
Ви знову щось наплутали.
Я ще нічого не плутала.
Я розумію, що для розуміння моїх пояснень потрібні добрі знання хімії і фізики, але ще детальніше розписувати не можу.