О.
Як то кажуть, не пройшло і 11 років, як я знов згадав про цю тему.
Знайшов (наново) її на форумі і вирішив написати пару речень.
Здивувався, бо якраз продовжую думку Benа 11-ти річної давнини.
А саме, я пошукав, що пишуть поляки про етимологію назви свого Каліша.
І о диво - у них немає якоїсь однієї загальноприйнятої версії. Зате у нас - хто останній сів - того і крісло

І от які думки мене відвідали.
Якщо і походить назва від чогось, що пов'язане з гідрологією, тобто тут були непрохідні болота і все таке, і воно (оті болотисті місцини) колись називалося "кал", що не є аж таким неправдоподібним, бо і поляки мають таку версію, то дивіться що з того витікає. В часи (приблизно) першої письмової згадки про місто - так вже не говорили. Так могли говорити у часи приблизно років на 200-300 пізніше за першу згадку про Каліш, який тоді згадували як "Калісія", бо писали тоді латиною.
Звідси просяться такі висновки:
1. Назва ніяк не від якоїсь "колюші" чи "калюжі", принаймні, якщо воно так - то ота "калюжа" мала так називатися років 500 до отої першої письмової згадки.
2. Якщо ж припустити, що назви Калуш і Каліш мають однакове походження - тоді знов таки, від чого б назва не походила - наше місто (ну маємо на увазі населений чи недуже населений у різні часові проміжки пункт) мусіло отримати свою назву ДУЖЕ давніше від отієї першої згадки.
Як я вже писав колись у цій темі, переглядаючи десятки місцевих топонімів ми бачимо виключно назви, значення яких або на 100% зрозуміле нам сьогодні, або як у випадку Довпотова - значення вгадується коли ми пристосовуємо вимову до давньої (так вздовж потік, в дол потік (в низ потоком) з плином століть стало Довпотовом. Відповідно лише Довпотів і Войнилів (про давність якого навіть офіційна історіографія не має сумніву) з огляду на назву є отак років на 100-300 старішими, за інші населені пункти.
І от лише Калуш дуже чогось в назві вирізняється. Що може (звісно то не на 100% але...) означати, що назва є значно більш давньою.
3. Ніякого зв'язку із сіллю чи її видобутком я пробачте ну от НІЯК не бачу. Давайте подивимося логічно і індуктивно. Маємо Долину і Новицю де видобували сіль. Ми не знаємо, де її почали випарювати раніше і де це робили у більших обсягах (у той найбільш ранній час), але не пов'язані їх назви із сіллю. Це врахуйте, у 1367-му році у Новиці вже видобували сіль (згідно першої письмової згадки про неї), а про Долинську сіль взагалі легенди (нібито) згадують ще в 979 році. Ну і про той самий Дрогобич не забуваймо, рік заснування 1091 - і там теж "біля соляного джерела в передгір'ї Карпат існувало поселення Бич, мешканці якого торгували сіллю". Тобто назва нам теж нині незрозуміла, ну але то не 15-те століття, а принаймні 11-те, а згадки про сіль - катма.
4. А ще маємо назву місцевості, яка мала б бути назвою нашого міста, якщо б мова йшла приблизно про часи 15-16ст і про болотисту місцевість - Оболоння. Ми нині не сильно розуміємо, що то означає, але якраз ця і подібні назви є доволі поширеними на території нашої держави.
То ж короткий загальний висновок у мене вийшов такий - місце, де зараз знаходиться наше місто, було не просто давно заселене людьми, але і давно ними облюбоване і відповідно назване. Тому як і з польським Калішем, який містом став лише у 13- му столітті але носить гордий титул одного з найстаріших поселень Польщі (завдяки письмовій згадці) - Калуш є одним з найдавніших поселень нашого краю, який до того ж не змінив свого розташування, не змістився, як ото сталося наприклад з Галичем, у бік, на декілька кілометрів і якому пощастило залишити свою назву незмінною через ті ж віки.
Як би не було - але це прикольно!