Не знаю, чи то війна, чи то ота діяльність "активістів", як ТАД пише, чи зубожіння, а певно все до купи.
Проходив повз базар у центрі і став майже свідком двох інцидентів, яких я переконаний, не могло б бути, якби діяв закон і охороняли правопорядок. Та і люди щороку стають все більш злими.
Перший випадок.
Чувак продає поповнення, коло липи з кляпсидрами.
Підходить до нього старший сивий чоловік (я навіть його з виду добре знаю, значить центровський), дає гроші щоб той поповнив. Той щось поповнює, але гроші не заходять на рахунок.
Чоловік каже - віддавай гроші, або поповни ще раз.
Результат.
Чувак лупить старого в торець, той падає і розбиває голову.
Приїхала швидка. Потім поліція.
Сидить старий в поліцейській машині, якраз біля заїзду на гуму і СТО, дає свідчення.
Інцидент 2.
З боку Винниченка-Проспекту, заїздить синій вантажний бус і хоче звернути у ту длріжку до гуми, де колись ще завжди була калабаня.
Але бус довгий, а доріжка вузенька, то ж йому потрібна вся ширина дороги.
Якраз на тій ширині стали собі два старі (можливо з села, а може десь з Хотіня) і собі говорять.
При чому вони не лиш тому заїхати не дають, вони ще й прохід пішоходам частково закривають, бо там же місце знаєте яке людне.
Чувак з буса висовує голову і кричить, мовляв діду, ану посунься, я проїхати хочу.
Один з дідів собі так вальяжно навіть не дуже повертаючи голову відповідає:
- Ти собі їдь, ми бачиш говоримо. У нас демократія ,де хочу там стою.
Чувак вилазить з буса і після коротелького вкриву йухами в недовгому діалозі, який звісно з обох сторін приблизно однаково культурний і приязний, не довго думаючи бере старого за плечі і друляє разом з ровером на тротуар.
На то з машини поліції спокійно дивиться поліцейський і поліціянтка що стоїть зовні біля машини.
Прості перехожі реагують швидше і дієвіше. Кричать, що мовляв ти шо долбодятел, шо діда перевертаєш? І якось то розсмоктується , бо ніби старий не сильно впав і поліція цілком не вмішувалася.
Висновки.
Я розумію все. І осіннє загострення і то, що полісмени мого росту і в половину худші (тобто дівчина десь 45 кіля і хлопчина певно з 55) але бля... та як ви такі дужі і сміливі то нах ви йшли в поліцію?
Чи ви думали шо там вам дадуть дітьми в садку опікуватися?
Далі.
Я розумію, бачу і щодня переконуюся, що наше старе покоління, що все свідоме життя прожило при союзі, а зараз доживає вже несвідоме, не зазнало при союзі жодного лЮдського виховання, а за України ще й відчуло шо "у нас демократія", а значить можна бути биком на 200% і то навіть треба щодня всім демонструвати.
АЛЕ!
Курде, та ти як не крути проти того діда смаркач! Ну не хоче відїздити, підїдь в притул, посигняль, ще раз йому поясни, ще посигналь і воно відійде.
Ну що він досяг тим, що діда перевернув і обматюкав?
Проїхав швидше?
Нє!
Спокійніше?
Нє!
То чого ти вилазиш і показуєш, що ти ще більший бик ніж той старий дідо???
А про нашу "сферу послуг" то взагалі можна знімати безкінечний серіал.
Я розумію і сам не люблю тої америцької зайвої запопадливості. Мене самого дратує, коли ти ще в магаз не зайшов, а вже якийсь "коник" попри тебе стрибає і допитується, чим би то він міг тобі допомогти.
То теж дурна крайність.
Але в Європі я такого не бачив.
Зате бачив привітну посмішку, вітання, приязне обслуговування. Навіть якщо вал клієнтів і касирка немає вже ні часу ні можливості посміхатися, то все одно оті шаблонні фрази-питання (про пакет, про копійки і т.д.) у них якось більш живо виходять, не так автоматично через зуби, з міною "якого милого ви всі сюди припхалися?".
А ще там буває менеджер стоїть на касі. так та вже так говорить з клієнтами, що мені здавалося, що вона їх всіх поіменно знає, а то і їхня родичка. І то все не награно і не тупо.
У взуттєвому купляли капці і молода продавчиня почула, що ми між собою по своєму говоримо, то в кінці сказала "спасіба". Виявилося, що батьки емігранти (мабуть "рускі" німці) і вона хоч майже не могла двох слів звязати російською, але от зробила нам приємне.
А у нас???
Всі злі. Всі хотять грошей великих. Хотять Європи...
Самі ж коли їдуть на заробітки, то там пашуть на убой, всім посміхаються, не смітять і навіть сємками не лузають по тротуару, але тут...
тут у нас уже демократія, а тому шо хачу то і варачу і вас всіх вертів і буду вертіти...
і тут бац і хтось мене перевертає, непонятно за що...
ДУРДОМ!