Інформація щодо проходження водіями огляду на стан сп’яніння!
Згідно вимог ст. 266 КУпАП, водії, які керують транспортними засобами і стосовно яких є достатні підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами.
Встановлення стану сп’яніння здійснюється на підставі огляду водія працівниками міліції з використанням індикаторних трубок „Контроль тверезості” або інших спеціальних технічних засобів (або) працівниками медичних закладів. Такий огляд проводиться згідно з вимогами
Інструкції про порядок направлення громадян для огляду на стан сп’яніння в заклади охорони здоров’я та проведення огляду з використанням технічних засобів, яка затверджена спільним наказом МВС, МОЗУ та Мінюсту від 24.02.1995 р.
Огляд на стан сп’яніння водіїв, які керують транспортними засобами з ознаками сп’яніння, є обов’язковим. Відповідно до п. 1.1 згаданої Інструкції
ознаками знаходження особи у стані сп'яніння є:
- наявність ознак алкогольного сп'яніння: запах алкоголю з рота, нестійкість пози, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкіряного покриву обличчя, поведінка, що не відповідає обстановці, заява громадян про вживання водієм спиртних напоїв, а так само признання в цьому самої особи;
- наявність ознак наркотичного чи іншого сп'яніння: наведені вище ознаки алкогольного сп'яніння (крім запаху алкоголю з рота), а також звужені чи дуже широкі зіниці, які майже не реагують на світло, сповільненість рухів чи відповідей на запитання. Специфічною ознакою можуть бути численні сліди від ін'єкцій на руках чи тілі.
Огляд водія з використанням індикаторної трубки „Контроль тверезості” проводиться
в присутності двох свідків. Працівник міліції повинен одержати згоду особи на огляд особи щодо стану сп’яніння з використанням трубки. У разі відсутності згоди огляд проводиться в закладах охорони здоров’я. Отже, кожен водій має право відмовитись від огляду з використанням індикаторної трубки „Контроль тверезості”.
З власного досвіду моїх знайомих можу з впевненістю сказати, щодо огляд на стан сп’яніння в закладах охорони здоров’я не покаже, що ви знаходитесь в стані сп’яніння при дуже малій кількості випитого спиртного. Разом з тим, шановні водії, не ризикуйте власним життям та здоров’ям, пам’ятайте,
п’яний водій завжди винен в ДТП.