Якось в Гановері був на такому собі імпровізованому "вуличному" концерті якогось чорта з Нідерландів, що переспівував під гітагу світові хіти.
Люди собі підходили, стояли колом, слухали, співали разом з ним.
Пройшло 17,5 років, а я до нині відчуваю ту атмосферу європейської невимушеності.
На іншому концерті бразилійської музики бачив п'яного шведа. Він там з якоюсь своєю чіксою танцював так, що мало не падали на землю (а може і падали).
Але як когось ненароком зачіпали то все через перепрошую і ніяких ексцесів не виникало, бо всі все розуміли і дітей там не було, бо то вже десть біля 10 вечора було.
Навіть молодь, яка традиційно обпита пивом і традиційно галаслива - якось себе поводила одночасно і з викликом але і в рамках.
Я тоді дуже чітко і ясно відчув і побачив різницю.
Пізніше, коли ще був закордоном ці спостереження лише поглибилися.
Там діє закон. Він є і всі знають, що він є і однаковий для всіх.
Так, навіть місцеві інколи закон порушують ,але знають, що можуть і поплатитися.
З іншого боку - в рази більша доброзичливість, відкритість, толерантність.
Відносяться до тебе краще ніж тут ми відносимося до співвітчизника.
Звісно, якщо ти сам не свиня і не поводиш себе як кацап на курорті.
А кацапам таке не підходить.
Їм треба щоб сервіс був як там - але можна було бути бидлом як тут і шоб тєбє за ета нічєва нєбила...
Ото ТАДове навіяне уявлення про ставлення як до другого сорту очевидно викликане або пропагандою, або йому "пощастило" бути представником "вєлікай нації" там, де вже перед тим інші представники сєбє показали у всій красі.
А найгірше ТАД, що ти не мав досвіду безпосереднього спілкування з іноземцями "на їх території".
Тобто щоб пожити там і поговорити по душам не через перекладача і не з нашими, які там вже роки живуть, а саме з місцевими, нормальними і освіченими людьми.
Мені поталанило поспілкуватися з кількома цікавими людьми.
Один був доволі відомим дизайнером. Жінка взагалі "голубих кровєй". Він був у полоні. При чому в Криму і Краматорську.
Він прекрасно все пам'ятав і навіть ще пам'ятав багато фраз російською.
Щоб розуміти рівень на якому ми спілкувалися, скажу, що мені не важко було пояснити фразу "добре що корови не літають", з якої вони довго сміялися.
Я їздив з ними в курортне містечко де вони з дружиною щотижня танцювали в кафе під живу музику.
Неможливо все описати і пояснити, але це можна побачити, перевірити і відчути на собі.
Єдина зневага у них, яку я відчув - була щодо алкоголіків і тунеядців.
Якось знайома старша німкеня розказувала мені про їх післявоєнне життя. Я жив у них в 2000-му в їх будинку. А в 2003-му так сталося, що був на похороні її чоловіка.
Вона гордилася тим, що будинок у якому вони жили - вони побудували власними руками.
Після роботи чоловік з родичами і друзями будували.
Все зроблено на совість і хата не виглядала на таку давню.
Якось вона розповіла, як вони побували в НДР. Я вже не пригадую чому вони там були.
Її вразила одна проста річ.
Каже, ми їдемо. З боків дороги поля. як і в ФРН, але каже 9-та ранку, а на полі нікого нема.
Ось що її вразило.
А коли вони були тут - їм ніяк до голови не входило, як то у нас такий бардак - а так багато мерседесів.
Ніде крім слов'янських країн нема такого нелюдського відношення до інакших людей!
Лиш у нас дивляться на негра апріорі як на мавпу чи лінивого бандита. На інваліда - як на потвору.
На незнайому людину - як на шахрая бандита, якому лиш одне від вас треба - на
ти і видурити гроші.
Це тут і особливо в кацапії людей на сорти ділять. А там дивляться на твої людські якості. Чи ти чесний, чи трудолюбивий, веселий, креативний.
Якщо ти комусь не подобаєшся - ніхто тобі в сраку лізти не буде! Ти це відчуєш, або і почуєш. Але зневажати іншого просто так ,без причини - можуть лише якісь дегенерати, які є у кожній нації і кожній країні.
Це я все не для ТАДа пишу, бо він чоловік із усталеним світоглядом і його вже навіть власний досвід не змінить, не те що моя писанина - вік вже не той. А пишу для тих, хто можливо молодий і прочитає ці рядки через рік чи два.
Не можна знати, як ставляться до іноземців, якщо ти не пожив там хоч пару місяців. І не можна в цьому питанні покладатися на думку когось іншого. Навіть не ЗМІ, а того хто там пожив і щось розказує.
То його думка. Його відчуття.
Поїдь, поживи, попрацюй, поспілкуйся з сусідами, які від тебе ніяк не залежать і ти від них теж. Тобто їм не буде причин з тобою загравати чи навпаки за щось мати зуб.
Кацапи настільки непослідовні у своєму лайнометанні, що одночасно говорять про ліберастію (тобто, що ті гейропейці настільки дурнуваті, що толерують і геїв і чорних і чорт зна що) і в той самий час розказують, що "тебе там матимуть за другосортного раба". Це взаємовиключні речі, але кацапів то не дивує. Раз телевізор так каже - значить так і є.