Розділ III.
Ви - в раю! З аеропорту вас і інших пасажирів везуть по готелях. В кожному готелі є представник вашого
оператора, він вас зустрічає, допомагає поселитись і проводить короткий інструктаж. З ним вам необхідно контактувати в першу чергу стосовно можливих проблем чи непорозумунь з адміністрацією готелю. Цей представник буде пробувати впарювати вам різні екскурсії і розказувати, що купувати ті ж самі екскурсії у маленьких агенствах за межами готелю – злочин проти людства і нього особисто (бо у нього на 30-40% дорожче)
Тому будьте уважні. При поселенні спробуйте відразу зорієнтуватись у розміщенні номерів. Номер, звичайно, краще з видом на море. Я майже впевнений, що вам спочатку дадуть з видом на якусь стайню. 10 доларів для портьє допоможуть вирішити цю проблему. Це маленькі хитрощі, а турки – досить хитрий народ
Якщо готель великий, на руку вам додуть такий браслет-ідентифікатор, що посвідчує вашу належність до саме цього готелю. Можна багато говорити про те, який готель кращий, великий чи малий. У маленьких ніби по-сімейному затишно, не так шумно. Але і все на виду, за 10 днів ви станете як родина, всі вас обговорять, ви всіх обговорите
У великих готелях все з точністю до навпаки. Як на мене – краще великий. Це щодо морських курортів, в Європі я дуже люблю невеликі (часто сімейні) пансіони.
Ну от, ви приїхали, зайшли в номер, не забули дати чайові портьє. Взагалі, чайові – це частина турецької туристичної індустрії. Чайові прийнято давати скрізь – починаючи з автобуса, який вас віз з аеропорта (там біля шофера на панелі обов’язково висітиме скринька), закінчуючи покоївками, які прибириають у номері. Чайові покоївкам слід лишати на подушці – тоді вона знає, що це її. Гроші, які лежатимуть на столі чи тумбочці вона не зачепить. Так робити, звичайно, не варто. Я не чув про крадіжки, але не треба ризикувати. Розмір чайових всюди стандартний – 1 ! А ви вже вибираєте, долар чи євро
! Тому раджу перед поїздкою наміняти дрібних доларів на ці цілі. В готелі є басейн, біля басейну лежаки з матрасами і парасолі. Як правило (це стосується і найдорожчих готелів) зранку йде змагання за те, щоб зайняти лежак біля самого басейну. Для цього на лежак кидається рушник і пляжна сумка (без цінних речей) - і можна йти снідати. Тут хтось питав про температуру. Температура у червні-липні-серпні на рівні 40 градусів вдень. Це не страшно, привикається швидко. Але є загальне правило – між 13.00 і 15.00 на сонце не показуватись! Сховайтесь в номері, посидіть в барі. Крім того, сонце в Туреччині дуже пекуче –
ОБОВ’ЯЗКОВО слід взяти креми з найбільшим „фактором”. Я не жартую. Щоб не купувати там
по 30 доларів за тюбик. Більшість часу всі проводять біля басейну, в барах чи на спортмайданчику. На морський пляж ходити варто кожен день, хоч для здоров’я. Вода значно солоніша, ніж в Чорному морі, тому треба ополіскуватись в душі постійно. Персонал, як правило, знає німецьку мову, трохи російську і англійську. Якщо готель дорожчий, і наші рідко туди їдуть – російську можна
викреслити. В системі простого AL всі напої в барах безкоштовні. Але це стосується лише
турецького виробництва. Вино турецьке буває двох „марок” – біле і червоне. Гидота рідкісна, як і шампанське їхнє. Пиво – добре. Ще, там всі п’ють джин-тонік. Але це справжній джин-тонік, тобто джин
Біфіттер зі справжнім тоніком і лимоном. Ви одразу відчуєте різницю з тою бурдою, яку продають у нас. Ще там є горілка турецька – „рака”. Її подають у вузьких давгих стаканчиках, теж розбавлену тоніком. Це анісова горілка, терпкий смак. Мені вона дуже подобається, пив її завжди ввечері в барі перед сном. Ще один
особистий секрет – не зловживайте пивом! Наші туристи від жари ним і рятуються, а потім ходять мокрі, як тюлені. Від жари і зайвого потовиділення є старий ковбойський спосіб – віскі з колою! Я частіше беру і без коли, просто з льодом
Турецьке віскі досить непогане.
В номері у вас буде маленький холодильник, який всі називають міні-баром. Все, що є у міні-барі як правило платне і ціни вказані. Ще може бути міні-сейф. В дорожчих готелях – безкоштовний. Якщо нема в номері – скористайтесь платним на „ресепшн”, це десь 1-1,5 долара за добу, це того варте – будете впевнені що ваші документи і гроші (готівка) в безпеці. Далі буде... (засипаю
)
Відповідь від: 01 Травня 2008, 01:19:20
Скажіть будь-ласка, якщо хочеться віддихнути 14 днів на престижному курорті, то як буде коливатися затрачена сума в середньому на 2-х чоловік?
Від $2000 і до упору. Надто неконкретне питання, вибачте. Давайте ставити цілі і шукати шляхи їх вирішення. Пліз.