Щодо піднятої вище теми старих будинків Калуша. По вул.Грушевського 51 (зліва від маг.Рожевий фламінго) є сіренький неприглядний будинок. Цікавий хіба вхідними дверима,зокрема ініціалами SH на віконцях. Можливо комусь відома історія того будинку,й зокрема власника тих ініціалів.
[smg id=2384]
Справді, кому належав цей будинок? Добре, що Ви підняли це питання
Обіцяна
перша частина фотозвіту. (як Ви пам*ятаєте, ми повинні поповнювати галерею у статті про Калуш у Вікіпедії новими світлинами.)
Отож,
сьомого
січня, в
суботу, я з друзями вирушив у черговий похід Калушем. Нам пощастило - хоч не було законного снігу, який цілком би змінив тональність кожного знімку, погода була, як на мене, чудовою. Фотомандрівка розпочалась не з театру, як раніше, а з індустріальних руїн TESP (у Стебнику будівля "Саліни" чимось в подібна архітектурному плані).
Поряд, наскільки я зрозумів - знесена будівля (судячи зі всього, належала до цього комплексу).
Далі ми вирушили до "будинку з Лялею і Раммштайном".
По дорозі сфотографував ще одне графіті (1), та старовинний будиночок (2) (я не взяв із собою записника, тому я не пригадаю точно, що за вулиця: напевне, Банянська, 24).
Піднявшись на підвищення, на яке підіймались до мене десятки дітей, йдучи до садочку, я побачив щонайменше три будинки зі старовинними архітектурними прикрасами, проте не було часу йти ще й до них.
Спустившись вниз, минувши вулицю Чорновола, ми вийшли на майдан Шептицького. Мене чекав неприємний сюрприз - вкінець обвалився дах на колишній адміністративній будівлі, викупленій кілька років тому якимсь бізнесменом. Десь зникла табличка з охоронним номером (1), на другому фото бачимо колишній дах. Роблячи третю світлину, я думав, що мені вдасться засняти досить великий підвал будівлі, а двері - вже за традицією...
А тепер настав час спостерігати розмаїття емоцій калушан (звертаєм увагу на розділові знаки коло слова ПИВО):
Йдем далі: вул. Шевченка - площа Героїв (ПЕРЕЙМЕНУВАТИ ЇЇ НА ПЛОЩУ РИНОК!!!11111
) - до Народного дому. В одному з будинків, де я хотів сфотографувати малюнок і дату (1933) на підлозі, мені завадив якийсь дядько. Я розслабився, заходжу в під*їзд, і тут - така несподіванка неприємна. Не бажаючи розізлити дядька, що не любить історії (винуваті вчителі чи просте міщанство?) і не розуміє фанатів старовини, я вийшов... Але сфотографував будинок, де жив Сапунков (в одній з наступних оповідей закину світлину з його надгробком), кілька будинків на площі та поряд із нею.
До цього ж - невеличкий контраст (так я і не дізнаюсь, чи магазин чи ФК ненавидів аффтар напису):
Народний дім, як вказано на табличці, побудований у 1880 році. Меморіальна дошка говорить, що в 1884 році там виступав Франко. З чим же пов*язана дата на прапорі - 1907 рік?
Ще раз зайшов у ратушу... Фото 1, 2 - в кімнатах, 3 - дах, 4 - внутрішній дворик ратуші.
А по дорозі назад зробив світлини костьолу, реконструйованого театру, руїн за третьою школою (вул. Фегонівка?) та на вул. О. Пчілки (щодо двох останніх - коли вони збудовані?).
P.S. Звісно, що все це до мене сказано, проте я намагався бути якнайбільш корисним (щодо інформативності - не мені судити). Більшість фото - оброблені, перша частина їх завантажена на радикал. Але радикал почав тупити, і я перейшов на інший сайт. Коментуєм, критикуєм. І пишем, чи має зміст ще одна моя фотомандрівка. Дякую за увагу