І дали жеребки їм, і впав жеребок на Маттія, і він зарахований був до одинадцятьох апостолів.
(Дії Апостолів 1 розділ)
От і я про те ж - що Матвій(другий) був обраним жеребкуванням
уже потім і приєднався до тих 11. Але, хто ж тоді був з ними до того як обрали Матвія? Тепер Ви не такі уважні -
хто був дванадцятим, якщо Матвія вибрано вже після вознесіння?
- поясню ще раз:
Я ніде не знайшла опису того, хто крім 11-ти ще був свідком вознесіння. Можливо там було багато людей, але після того, як апостоли побачили вознесіння, повернулись додому і Павло знову перелічує їх (11 апостолів):
" прорікши оце, як дивились вони, Він угору возноситись став, а хмара забрала Його сперед їхніх очей...10 А коли вони пильно дивились на небо, як Він віддалявся, то два мужі у білій одежі ось стали при них,
11 та й сказали: Галілейські мужі, чого стоїте й задивляєтесь на небо? Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так, як бачили ви, як ішов Він на небо!12 Тоді вони повернулись до Єрусалиму з гори, що Оливною зветься, і що знаходиться поблизько Єрусалиму, на віддаль дороги суботнього дня.А прийшовши, увійшли вони в горницю, де й перебували: Петро(1) та Іван(2), та Яків(3) та Андрій(4), Пилип(5) та Фома(6), Варфоломій(7) та Матвій(
, Яків Алфеїв(9) та Симон Зилот(10), та Юда Яковів( 11 )."
Дії 1:9-12.
Вже пізніше поміж інших послідовників, що були свідками Ісусового воскресіння (не плутати з вознесінням), було вибрано двох: Йосипа і Маттія, а після жеребкування обрано 12-им апостолом Маттія. Отже, виходить, що до цього часу їх було одинадцять.
Але ще задовго до цих подій сказано, що Ісус з’явився 12-тьом. Так хто ж тоді (раніше, поки не обрали Маттія) був 12-тим?
В мене одинадцятьох в Новому Завіті укр. мовою.
Дивно. У мене в обох Бібліях україномовних -
12 і в російськомовній також 12. Ще гляну у Святе Письмо татове.
Відповідь від: 16 Січня 2013, 22:11:42
І у татовому Святому писанні україномовному (католицьке видання) також "явився 12".