Напишу, бо може хтось шукатиме у Гуглі причину і знайде. Я не знайшов, правда за звичкою шукав російською мовою, бо більше відповідей.
Ситуація: на ноут Acer Emachines E725 вирішив докласти другу планку пам'яті на 2 Гб, ну але тоді треба ставити Віндовс на 64 біта. Ну і так треба було ставити, бо були свіжі проги, які на х86 не ставилися.
Поставив Win 8.1 Enterprice - все гарно поставилося і я взявся класти проги. Десь через 2-і години
помітив, що немає звуку і страшно гальмує відео. Програми при тому працювали коректно і навіть швидко.
Подумав, що то якась збірка дефектна.
Поставив Pro 8.1 оригінальну - то саме.
Поставив 7-ку - то саме.
Відповідно то все були 64-бітні системи. Яких я тільки драйверів не перепробував!!!
Поставив 32-бітну - звук є.
І тут мене осінило. Я пригадав, що років 3 тому вроді вже ставив 7-ку на 64 біта і вроді був звук і якось я як Мєндєлєєв після сну подумав, що може попробувати витягнути одну планку оперативки.
Лишилося всього 2 гіга (мінімум необхідний для 64 бітки) і о чудо - звук повернувся і відео нормально діє. Бо 32-х бітна вінда не хаває 4 гіга оперативки, а лише не цілих 3 (якщо дві планки по 2) і 3 (якщо одна на 2, одна на 1).
Так що майте на увазі, що деякі ноути мають такий баг. Мій, хоч і куплений всього 4 роки тому - видно був зі старіших моделей і хоч у специфікації написано, що максимум оперативки - 4 гіга - насправді діє лише 3.
Відповідь від: 28 Грудня 2014, 09:46:25
Звісно, якщо обновити БІОС і можливо ще треба підібрати якусь конкретну пам'ять то і 4 захаває 64-бітна система, але можна і ноут убити
Тому поки буду так.