Цікаво про грибочки.
Варто йти по гриби. Дієтологи переглядають твердження про те, що гриби - швидше шкідливий, аніж корисний продукт у нашому раціоні. Доведено, що плодові тіла цих напіврослин-напівтварин, які ми власне і називаємо грибами, містять унікальні корисні речовини і за своїм впливом на людський організм не мають собі рівних. Треба лише знати, що, для чого і як збираєш, готуєш та їси.
Що таке природні БАДи
Те, що за харчовою цінністю гриби не поступаються м'ясу, овочам та фруктам - усім укупі, у медичних колах відомо вже більше півстоліття. Гриби обґрунтовано вважають джерелом біологічно активних речовин. Важливо, що ті практично не втрачаються після обробки - сушіння, варіння або смаження.
Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, ферменти, вітаміни групи В, С, Е, провітамін D, тіамін, рибофлавін, ніацин і пантотенову кислоту. А також мікроелементи - солі магнію, заліза, калію, кальцій, рідкісні - йод, селен, мідь, цинк. За вмістом фосфору гриби поступаються лише морській рибі. І є єдиними продуктами нетваринного походження, що містять значну кількість вітаміну D, необхідного для наших кісток.
У грибах 1% жиру, вони низькокалорійні – це зробило їх популярними серед вегетаріанців та в дієтичному харчуванні. Лецитин, що міститься в грибах, перешкоджає накопиченню в організмі холестерину, тому вважається, що гриби корисні при серцево-судинних захворюваннях, ожирінні та порушеннях обміну речовин. Нерозчинна клітковина грибів ефективно виводить шкідливий холестерин, токсини з кишечника і сприяє нормальній роботі шлунку, відзначає лікар-дієтолог Оксана Маланюк.
Гриби містять бета-глюкан, який зміцнює імунітет, підвищує захисні сили організму. "Саме тому гриби є обов'язковим продуктом харчування під час строгого посту, коли імунітет дещо послаблюється", - пояснює спеціаліст. Також відомо, що потужний антиоксидант ерготионеїн, який міститься у більшості грибів, може допомагати людям з онкологічними захворюваннями.
Відтак деякі дієтологи виступають навіть за виділення грибів у категорію суперпродуктів. І доводять, що природні БАДи при регулярному вживанні здатні запобігти навіть таким грізним патологіям, як рак або діабет, атеросклероз або гіпертонія.
Які вони, лісові цілителі?
Серед лісових грибів особливо корисні лисички. Унікальна властивість цих грибів - вони єдині не накопичують тяжкі метали та радіонукліди. В лисичках міститься надзвичайно багато вітамінів, амінокислот і різних мікроелементів. Причому каротину в цих грибах стільки ж, як у моркві. А вітаміну В більше, ніж у дріжджах. Лисички покращують загальний стан слизової оболонки, підвищують стійкість організму до інфекційних захворювань. Є дані, що регулярне вживання цих грибів сприяє поліпшенню зору і є доброю профілактикою очних хвороб.
Лисички допомагають у роботі печінки, а також мають антигельмінтну дію. Гриби містять речовину хіноманнозу, яка обволікає капсули яєць стрічкових глистів і розчиняє їх разом із вмістом. У народній медицині лисички використовують для очищення печінки і відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози.
Король грибів - білий гриб, або боровик - стимулює обмін речовин. Вважається, що юшка з сушених білих грибів за енергетичною цінністю більш поживна, аніж м’ясна, зокрема куряча. Білий гриб - другий у родині з 3000 їстівних грибів за вмістом вітамінів і мінералів. Особливо багато в ньому вітаміну D. Також у тканинах боровика міститься антибіотик, тому його часто використовують як допоміжний засіб у лікуванні шлунково-кишкових інфекцій і... туберкульозу.
У 100 г осінніх опеньків - добова доза цинку й міді. Крім того, опеньки вважаються бактерицидними й ефективними проти патогенної кишкової палички та стафілококів. А в народних рецептах їх рекомендують від закрепів - як легке проносне.
Маслюки містять смолянисту речовину, яка знімає гострий головний біль і мігрені, а також допомагає при подагрі. Грузді мають властивість "чистити" нирки - сприяють виведенню піску, перешкоджають утворенню каменів. Тому їх використовують у комплексній терапії сечокам’яної хвороби. А гриб сморчок здавна використовувався для лікування старечої далекозорості і катаракти - завдяки властивості зміцнювати очні м'язи.
Підосичники, або червоняки, мають вищу, аніж у інших грибів, здатність поглинати речовини із зовнішнього середовища. В тому числі і шкідливі, якщо ростуть біля автотрас чи промислових підприємств. Збираючи їх, наголошує дієтолог, слід особливо вважати на чистоту місця. Зате зібрані в екозоні червоняки можна використовувати для виведення з організму різного роду токсинів.
Останнім часом обговорюють цілющі властивості японських грибів - шиітаки, маітаке та рейші. Лікарі помітили, що люди, які вживають ці гриби, майже не хворіють на рак шлунку. Проведені дослідження науково підтвердили цей факт. Виявляється, гриби блокують розвиток судин пухлинної тканини, по яких постачається до неї харчування. Опинившись без живлення, пухлина не розростається. Подібний ефект мають і наші гриби. Доведені протипухлинні властивості гливи звичайної.
Коли рахунок на години
Користь грибів багато в чому залежить від того, як їх зберігають і готують. Свіжі гриби потрібно використовувати або переробляти відразу ж – інакше вони зіпсуються, застерігає дієтолог. Вже через 4 години починається розпад тканин гриба - розкладаються білки. Якщо гриби довго зберігати необробленими, вони стають живильним середовищем для мікробів. Не всі з них гинуть при кип’ятінні чи варінні.
Сушені гриби потрібно зберігати в сухому темному місці нанизаними на нитку, а якщо передбачається тривале зберігання – закупореними в скляні банки. Мариновані та солоні гриби зберігають у холодильнику. Термін зберігання грибів – не більше року: з часом вони втрачають корисні властивості.
Гриби як їжа добре поєднуються з рослинним і вершковим маслом, сметаною, цибулею і зеленню. Гірше - з крупами, і зовсім зле - із борошняними виробами й картоплею, яка містить багато крохмалю. Важливо правильно готувати гриби. Якщо їх не доварити або не досмажити, можна отримати гострий розлад шлунку.
При всіх своїх корисних властивостях, гриби важко перетравлюються людським організмом, оскільки містять хітин. Тому страви з грибів протипоказані дітям до трьох років, наголошує Оксана Маланюк. Дітям з хронічним гастритом, захворюваннями печінки і нирок гриби не рекомендуються взагалі. Слід вважати, що до складу грибів входять рослинні волокна, які іноді викликають подразнення слизової шлунку. Тому гриби підходять не всім. Окрім того, через складне засвоєння білка рекомендується вживати грибні страви не частіше, ніж раз чи два на тиждень.
По лісі - з рулеткою і лупою
Слід збирати в їжу тільки ті гриби, які виросли на екологічно чистому ґрунті, відзначає лікар-дієтолог. Інакше смертельно небезпечним може бути навіть їстівний гриб. Лісові гриби можна збирати не ближче, ніж за 700-1000 метрів від автошляхів і на відстані понад 35-50 км від міст і промислових підприємств.
Отруїтися можна і через вживання старих і зіпсованих їстівних грибів. Категорично: в їжу придатні тільки молоді і незіпсовані гриби. Не можна збирати в'ялі, червиві гриби, гриби з клубовидними потовщеннями чи нальотом. Також не варто купувати консервовані гриби, які пропонують вздовж трас чи на ринках. Ніякий вид кулінарної обробки не може зруйнувати отрут, які містяться в грибах. Відтак не відповідають дійсності твердження, що небезпечні гриби мають неприємний смак і запах, що головка цибулі буріє, а срібна ложка темніє при варінні з такими грибами.
Якщо гриб викликає хоча б найменший сумнів, не варто його брати. Вважайте на те, що більша частина їстівних грибів має отруйних "двійників". Не можна їсти гриби сирими, наголошує Оксана Маланюк. Слід затямити, що навіть кваліфікована, але несвоєчасна медична допомога не може запобігти руйнівним процесам, що їх викликають в організмі людини отрути, які містяться в грибах.
Відповідь від: 25 Вересня 2013, 12:05:50
Взято звідси
http://pravda.if.ua/news-44714.html