Я чув ще про як мінімум один хід. Де він починався не знаю але вхід чи вихід був на території школи слабочуючих.
А ще я вже описував бетонну стіну на початку вул Височанка. Там тоже є щось подібне на вхід в тунель.
Назву виправляю.
Лесику. зроби пліз скан тієї книженції у місці де є про Калуш!
Відповідь від: 16 Лютого 2012, 18:19:44
Про хід з проваллям у центрі міста все підтверджую крім оповіді про кістяк. Решта чув слово в слово.
Відповідь від: 16 Лютого 2012, 18:22:41
Про труби з органу то якась байка мабуть.
Та і хто зна чи старий костел був там де зараз новий.
Відповідь від: 16 Лютого 2012, 18:23:55
Протягом півтора століття (ХVII - ХVIII) в Калуші існувало два костели: св. Марії Магдалини та св. Валентина. Згідно опису з року 1722 був він невеликий, з маленькою вежею-сигнатуркою. У 1814р. вежа згоріла. Наступний костел у Калуші цього разу мурований повстав на початку 40 – вих. років ХІХ ст. Консекрований у 1841р. а будівництво остаточно довершене у 1845 році. У роках 1874-1875 проведено ремонт, а у 1876 взнесено нову вежу. У 1886 збудовано нові вівтарі. У 1903, 1910-1912 був проведений капітальний ремонт, згідно проекту Тадеуша Обміньского. Добудовано тоді дві бічні каплиці, значно збільшено вікна, а дах перекрито чорною дахівкою. Тоді також збудовано вежу та інші елементи , які отримали свій теперішній вигляд. Тогочасне оснащення було вбоге та недостатнє, його замінено та доповнено у наступних роках. Під час військових діянь у 1917 році костел дещо потерпів - ушкоджено тоді одну з каплиць, вибито шибки у вікнах а військо австрійське конфіскувало дзвони і органні пищалки.
Може потім орган і був відновлений але не думаю, що там є зараз доступний вхід. Та й то вже храм а не спортзал!