Ок, я відповім.
По-перше, я почув передісторію появи Радецької тут. Зі слів голови було так: оголосивши реформування медицини і (головне) "безкоштовного" медикаментозного забезпечення, влада (мер) готова була вкладати туди гроші і очікувала результат. Зрозуміло, що обсяги фінансування зросли в рази. Перший місяць 1,25 млн., другий 1,27 млн. - це лише на ліки. А на виході отримали те, що ситуація майже не змінилася - відгуки людей свідчили, що з "безкоштоного" отримувалась лише мала частина і то найдешевша і не завжди якісна. Спроби вияснити в чому секрет "своїми силами" успіху не принесли. Тому була запрошена стороння людина, так би мовити, не заангажована місцевими реаліями. Вона привезла "нову технологію" - електронний реєстр використання медикаментів, кожен лікар мав мати свій ключ і вся картинка по призначеннях ліків і їх використанню була б, як на долоні. Мене здивувало, такої системи обліку не було до цього часу - адже це елементарщина!
Друге, що було зроблено - вона почала вимагати, щоб в історії хвороби після визначення дігнозу підводилась риска - грубо кажучи, малювати "зетку". Може я не надто точно називаю де і що ставити - я не медик, звиняйте. Але суть, сподіваюсь, вловлюється. Виявляється, існує така собі "практика" дописувати діагнози вже після того, як хворий виписався з лікарні. Відповідно, зі списуванням необхідних медикаментів і т.д.
Ці дві "реформи" виглядають смішними і елементарними. Дивує інше - чому до цього часу цього не робилося? Радецької чекали? Маємо.
І останнє. Я не медик, мене економіка цієї справи цікавить, цифри. Так от, ці смішні і елементарні речі принесли такий результат - у квітні на медикаментозне забезпечення було витрачено ~ 700 тис.грн. Рахувати вміємо всі - 1200-700=500 тис.грн. Мені було поставлено питання: де ці 500 тис.грн., ну нехай не всі а половина, були до цього? Кожен може знайти відповідь для себе сам.