На мою думку тут уже все перемішалось.Проблема того хто відмотує світло і пізніше платить за воду- це відносини продавця і покупця.І один і другий винні.Один ненадає якісні послуги другй хоче то якось відбити.Відносини платника податків і збирача податків також не підходять під рівень-Я і СУСПІЛЬСТВО.
згоден що все перемішалось. давайте розмішаєм)
що ми будем відносити під рівень Я і СУСПІЛЬСТВО?
скажу за себе.
я хочу бачити відносини я-суспільство виключно як симбіоз - тобто ці відносини повинні бути взаємовигідними.
для мене неприпустимі відносини типу паразит-хазяїн. я не хочу щоб суспільство паразитувало на мені і сам я не хочу на комусь паразитувати, хоча більш розумні люди звичайно постараються паразитувати на суспільстві, тобто на інших членах суспільства )
далі. якщо у нас симбіоз значить я даю суспільству щось що потрібне йому, а суспільство дає мені те, що потрібне мені.
з огляду на те, що суспільство і держава хоч і не одне й те саме але надзвичайно пов'язані можна сказати що відносини я-держава можна відносити під рівень Я і СУСПІЛЬСТВО, тобто і сплату податків можна відносити під цей рівень. це приклад того що людина дає суспільству.
з іншого боку держава, а отже і суспільство (держава - суспільне утворення, немає суспільства, немає держави, хоча до суспільства належить і те що не належить до держави, наприклад церква ) по ідеї повинні би давати мені, скажімо правовий захист та справедливе судочинство, чи безкоштовну медицину, чи можливість безпечно жити поки я не становлю небезпеки для інших членів суспільства.
податки я суспільсту сплачу.
натомість я маю 100% платну медицину, судочинство яке не тільки не робить те що повинно, але робить те що категорично не повинно робити (тобто краще б його не було).
не бажаючи чи не маючи можливості забезпечити мені можливість безпечно жити суспільство також не дозволяє мені в належній мірі захищати самого себе (якщо я придбаю засоби самооборони, суспільстов мене покарає).
можна продовжувати далі.
ось такими я бачу відносини я-суспільство.
мабуть не треба казати що я ними не задоволений, тому не дуже прагну робити ще щось для суспільства )
Відповідь від: 19 Квітня 2010, 19:50:34
а от зробити щось щоб змінити ці відносини коли суспільство паразитує на людях я не проти. ну і насправді роблю, точніше намагаюсь )