19:16 27.03.2008
У активістів патріотичних організацій Буковини, не маючи на те законних підстав, УБОЗ масово збирає відбитки пальців
--------------------------------------------------------------------------------
Як повідомив "BukNews" заступник Головного провідника Чернівецької обласної громадської організації "Патріот України" Святослав Вишинський, сьогодні, о 8.10 ранку, телефонним дзвінком на мобільний його викликали в УБОЗ на 09:00 четверга, 27 березня. "Просто попросили підійти, поспілкуватись про нашу громадську діяльність", - розповів передісторію справи С.Вишинський.
"У міліції ми мирно побесідували про громадську діяльність, корисність сприяння правоохоронній діяльності, патріотизм, що гарно нотувалось як моє "пояснення". Оперуповноваженого дуже цікавило, щоб я йому розтлумачив, що "Патріот України" розуміє під утвердженням духовності у суспільстві. На що я, як вже майже бакалавр філософсько-теологічного факультету ЧНУ, йому вичерпно відповів", - іронічно розповідає активіст Чернівецького "Патріота".
"Старшого лейтенанта чомусь особливо цікавило, чи ми боремося з обігом наркотиків.
Його чогось засмутило, що ми не робимо більше, ніж робимо. Хоча це не наша професія, взагалі-то. Але найбільше і УБОЗ, і СБУ турбує наше пікетування Чернівецького прикордонного загону. Чомусь це їх дуже зачепило. Власне, саме після того до нас почали "особливо уважно" ставитись.
Запропоноване мені до підпису "пояснення" я підписати відмовився.
Оперуповноваженого це здивувало, і тоді він заявив, що я також повинен здати відбитки пальців та зробити фото. Я так само відмовився від цього, заявивши, що підстав для таких дій щодо мене просто не існує. Свою позицію аргументував тим, що біометричні дані громадянина можна знімати лише у тому разі, якщо він підозрюється у якійсь конкретній справі.
На ці мої слова мені просто показали відбитки, які зняли у всіх "патріотів" з Новоселицького осередку організації. Навіть пригрозили, що у разі спротиву візьмуть мої відбитки силою. Але я зумів переконати співрозмовника, що силою також не дамся. Тоді оперуповноважений втратив до мене інтерес, а на мою вимогу мені дали посвідку, що з 09:00 до 11:00 в якості "підозрюваного" я був в УБОЗі, після чого я покинув приміщення управління.
До того ж заднім числом вручили мені бланк із викликом, в якому вказали, що запрошували мене у якості "підозрюваного". Але навіть полінувалися розрізати бланк, тому вийшло, що посвідка, де і коли я був - на одному – нерозрізаному - бланку з викликом. А ці документи мали виписуватись і вручатись у різний час.
На резонне запитання, у чому саме мене підозрюють, мені відповіли, що в приміщенні УБОЗу лежить купа кримінальних справ, і мене можуть компетентно підзрювати у причетності до будь-якої з них, скажімо, до крадіжки (до кінця розмови фігурувала вже саме ця, спонтанно названа, версія)
І якщо я відмовляюся підписати пояснення і здати біометричні дані, то оперуповноважений може засумніватися у моїй порядності, як громадянина".
Очевидно, що подібними протиправними мотодами правоохоронці просто збирають картотеки й формують дос'є на актив "Патріота Укрїни". А, можливо, і решти правих організацій. Що й казати дивним методами утримувана на кошти українських платників податків міліція тлумачить поняття патріотизму. Цікаво чи знає про таке трактування помаранчевий міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.
Редакція "BukNews" бере під особливий контроль цю справу. Бо дуже вже не хотілося б, щоб з молодим патріотом повторилася та ж ситуація, що мала місце вже у далекому 2004 році. Тоді, нагадаю, ще під час Помаранчевої Революції, новоселицькі міліціонери таки підкинули наркотики активісту-патріоту Івану Попадюку. Цими вихідними до нього знову приїжджали браві правоохоронці. Хоча на сьогодні він вже не у "Свободі" і є простим активістом "Патріота" (свої повноваження Головного Провідника організації він склав 15 лютого 2008 р.).
Інакше чого б це УБОЗ – Управління боротьби з ОРГАНІЗОВАНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ раптом почав підозрювати керівників і членів патріотичних громадських організацій у вчиненні злочинів і зацікавився діяльністю громадських організацій? І навіщо УБОЗівцям відбитки, а також фото та відео всіх хлопців з Новоселицького, а тепер і Чернівецького осередку?
Хоча члени "Патріота України" є і членами Українського Козацтва паралельно, і тому вони зацікавлені в сприянні правоохоронним органам у дотриманні громадського порядку, так само як і за старою реєстрацією організація "Патріот України" часів СНПУ з 1996 р. існувала як Товариство Сприяння Збройним Силам і Військово-Морському Флоту України. Однак саме у них, у патріотах України, і МВС, і СБУ воліють бачити потенційних кримінальних злочинців і загрозу безпеці України.
Можна пригадати затримання харківськими патріотами в Люботині десятка нелегальних мігрантів 1 травня 2007 р., і відкриття Прокураторою кримінальної справи на самих же патріотів за "незаконне затримання", хоча вони, як члений Українського Козацтва, під час патрулювання вулиць мають праве здійснювати громадянське затримання і передавати нелегалів правоохоронцям, що і було тоді зроблено. Потім суд таки вирішив цю справу - нелегалів вислали за межі України, а справу проти активістів Харківського "Патріота" припинили.
Тобто держава бачить ворогів не серед реальних злочинців, злодіїв та корупціонерів, які зараз при владі, а серед тих сил та організацій, які злочинності безпосередньо протистоять, адже міліція, здебільшого, або така ж корумпована, або просто бездіяльна.