Міф про те, що жінка в Церкві – істота «принижена й ображена», на жаль, відвернув від церковного порога чимало дочок Єви. Наша розмова з отцем Андрієм Ткачовим – про високе покликання жінки, про задум Творця про неї, про її духовні дарування. Слова отця Андрія, безсумнівно, внесуть нові фарби в наше розуміння жіночого служіння.
– Почнемо з початку, тобто зі створення людини. Чи не здається Вам принизливою історія про створення жінки з чоловічого ребра?
– Ця історія дуже красива. Якщо Адама Господь створив з безформового матеріалу – землі, то творіння жінки – це творіння кращого з доброго. Для Єви Адам був і чоловіком, і батьком. Почасти в цьому полягає нездоланний потяг жінки до шлюбу, прагнення досягти повноти буття. Мені пригадується одна єврейська агада, тобто притча, про створення жінки. У ній говориться, що Господь не створив дружину з вуст чоловіка, щоб не була балакуча, з очей – щоб не була заздрісна, з вух – щоб не була цікава. Створив же з ребра як з частини тіла, близької до серця чоловіка і закритою плоттю, тобто нікому не видної. Це тлумачення мені подобається більше, ніж розхожий жарт про ребро як про єдину кісту без мозку. Хоча, продовжує агада, жінка не уникла ні балакучості, ні заздрості, ні цікавості. Але задум Божий був у тім, щоб дружина була закритою для навколишніх і максимально близькою до свого чоловіка. Тут немає нічого принизливого. Навпаки, тут багато похвального для жінки, і сам факт такого створення визначає життєву роль Єви.
– Очевидно, після того, як Єва стала першопричиною гріхопадіння, багато чого в її призначенні змінилося...
– Призначення жінки і було, і залишилося одним – давати і зберігати життя. Цікаво те, що гріхопадіння відбулося з безіменною жінкою. Тільки чоловік мав ім'я – Адам. Жінка ж придбала ім'я після перших пологів. Родивши Адаму первістка, дружина була названа чоловіком Євою – з евр. «життя», тому що вона стала матір'ю всіх живих. Святитель Філарет (Дроздов) задається питанням: « чи не дивно, що ім'я «життя» дається тій, котра стала причиною смерті?» І відповідає, що «Адам, називаючи дружину Євою, пророкує про Богородицю, що стане матір'ю щирого Життя і виправить Євину помилку...»
– Почекайте, отче, багатьом читачам, може бути, незрозумілий зміст поняття «гріхопадіння». Що ж відбулося в Едемі і які наслідки тієї трагедії?
– Відбулося порушення заповіді Божої. Заповіді були (і є) наказові і заборонні. До прикладу: шануй батька і матір – веління, не убий – заборона. У Раї було щось подібне. Було веління обробляти і зберігати Едемський сад – і заборона куштувати від одного з дерев. Забороною Бога першостворені люди зневажили.
Першою переступила заборону жінка. Вона легковажно вступила зі змієм у бесіду, і це вже було початком гріха. Напевно, з тих пір жінка «любить вухами» і найбільше піддається лестощам і словесній звабі. У Біблії Бог, караючи Адама, говорить йому, що покарання прийшло за те, що «ти послухався голосу дружини твоєї». Якщо пам’ятаєте, у євангельському оповіданні про шлюб у Кані Галілейскій є діалог між Христом і Його Матір'ю. Богородиця говорить Синові: «Вина в них немає». А Христос відповідає: «Що Мені і Тобі, жено? Ще не прийшла година Моя». Отож, святитель Ігнатій Брянчанінов бачить у цьому діалозі виправлення Христом Адамової помилки. На пропозицію Евы Адам повинний був відповісти відмовленням: «Що мені і тобі, дружино? Нам ще не можна їсти від цього дерева». Адам же послухався дружини, і погроза Божа «смертю вмрете» проявилася в гріху прабатьків. Тілесно вони вмерли через величезний проміжок часу, але духовна смерть вразила їх миттєво. Вони позбавилися слави Божиої і побачили себе нагими. Совість родила страх перед Богом, якого раніш вони не знали, і бідне подружня пара «сховалася», божеволіючи, від Всевидючого Ока в зелені Раю. Потім замість покаяння почалося самовиправдання, звалювання провини Адамом на Єву, Євою – на змія, і слідом за цим – справедливий суд Божий. Люди, що позбавилися внутрішнього блаженства, були позбавлені блаженства зовнішнього. Гріх ввійшов у серце, і гріх вигнав їх з Раю. Ця історія життєво стосується кожної людини, і кожний з нас може відчути серцем внутрішню правоту цієї історії і грандіозність трагедії, що сталася. Всупереч розхожій думці, нічого загального зі статевими відносинами чоловіка і дружини і гріхопадіння немає. Статеве життя людей почалося після вигнання з Раю.