Криза дійшла до московської Рубльовки: російська прислуга вже краде у недоторканих шкарпетки і туалетний папір.
Проблеми світової економічної кризи поглинули і російську Рубльовку. Жителі елітного району буквально стогнуть від крадіжок прислуги. Мало, яка служниця утримається від того, щоб не вкасти у своїх багатих клієнтів яку-небудь дрібницю. А у важкій економічній ситуації заповітною здобиччю стають навіть шкарпетки, пише "Комсомольская правда".
Тепер на Рубльовці немодно вихвалятися своїми багатствами. Проте побут у мешканців змінився не сильно. Не дивлячись на мільйонні доларові втрати, жителі округи Рубльовського шосе як і раніше наймають служниць, багато з яких виявляються просто злодійками.
При цьому загальна економічна ситуація внесла свої корективи до поведінки нечистих на руку домробітниць: якщо раніше у господарів особняків пропадали в основному діаманти і сапфіри, то тепер служниці обкрадають по дрібницях. Здобиччю злочинниць стають чужі шампуні, креми, помади, шкарпетки і туалетний папір.
"Мені дуже повезло. Мої люди - водії, помічниця у будинку - працюють у мене вже багато років", - розповідає письменниця Дар’я Донцова.
Проте про своїх сусідів вона готова розповідати страшилки одну за іншою. Самий "волаючий випадок" відбувся з сімейною парою, яка найняла до себе двох людей з ближнього зарубіжжя.
"Рік вони жили в тій сім’ї, працювали по господарству. А недавно дочка господарів приїхала додому і виявила убиту маму і тата, - розповідає Донцова. - Прислуга пропала".
У іншому випадку у колеги по творчому цеху водій, пропрацювавши два тижні, поїхав в салон нібито приганяти нову машину. "Так до цих пір і їде", - з сарказмом засмучується Донцова.
Трапляються і менш значні крадіжки. Одна з подруг письменниці знайшла домробітницю через агентство і в перший же день попросила її сходити в магазин. "Та узяла гроші і не повернулася. Ну це ж смішно!" - вигукує жінка.
Всі ці історії письменниці розповідають під час відвідин фітнес-салону в елітному селищі Жуковка.
Втім, кризу сильно перетрусив ринок прислуги, а конкуренція серед працівників зросла. "З домробітницями сьогодні набагато простіше порозумітися. Криза зменшила запал", - розповідає Ольга, що проживає на Рубльовці.
За її словами, більше всіх розбещені ті, хто влаштовується на роботу за рекомендацією.
"На роботу їх в колишньому місці возили на машині, їжу вони готувати не будуть, цим повинен займатися кухар. Відпустку їм оплати, лікарняний, - перераховує вимоги працівників Ольга. - Я що, держустанова?!"
За її словами, одна няня до кризи звільнилася через те, що замість неї в теплі країни працедавці возили іншу служницю.
"Зараз вона б так розкидатися роботою не стала. Працівників повним-повнісінько", - упевнена Ольга. Проте і вона визнає, що порядну прислугу знайти непросто.
"Моя подруга днями звільнила домробітницю за те, що та крала дрібниці, - додає жінка. - Спочатку почала пропадати помада, потім креми. Але ж не підеш в міліцію через такі дрібниць".
Втім, криза змінює апетити рубльовських злодійок.
"Мої подруги з Рубльовки скаржаться на аферисток, - розповідає продюсер Діми Білана Яна Рудковська. - Раніше діаманти крали, а зараз "по-скромному" розбирають гардероб: у кого плаття пропаде, у кого - туфлі, у кого - сумочки".
Один знайомий Яни з Рубльовки скаржився, що пропадають брендові шкарпетки. Причому пропажу господарі помічають не відразу. "У цих рубльовських пані великі вбиральні, заблукати можна", - пояснює Рудковська.
Років п’ять-шість тому жителі Рубльовки намагалися вирішити проблему кадрів нетрадиційним способом. Говорять, фундамент незвичайному світському тренду заклав співак Олександр Малінін, який ще в 1999 році подарував екзотичну домробітницю з Філіппін одній знайомій світській пані.
З тих пір декілька агентств почали привозити екзотичну прислугу в спроможні будинки росіян цілими партіями. З явних плюсів філіппінців відзначали скромність, охайність і незнання російської.
Отже, удома можна обговорювати будь-які питання, оскільки сміття з хати ніхто не винесе.
Проте мода на екзотику швидко пройшла. Філіппінців почали завозити "в промислових кількостях", не перевіряючи їх репутацію. У результаті вони почали виносити з будинків все, а знайти їх неможливо, пише видання.
Однією із жертв домробітниць з кримінальними ухилом стала теледіва Лера Кудрявцева. "Мені домашня прислуга пристойно потріпала нерви! - говорить телеведуща. - Особливо в кризу розбушувалися. Пропадає посуд, продукти, про коштовності я взагалі не говорю".
Але більше всього зірка страждає від "вандалізму" своїх робітниць. Одна з них попрала дорогущу шубу замість того, щоб почистити її щіткою. "Шуба стала колом. А це гірше крадіжки!" - говорить Кудрявцева. Інша домробітниця зіпсувала мікрохвильовку, коли відтирала панель з срібним напиленням грубою щіткою.
Постраждав від аферистки у фартусі і соліст групи "Челсі" Арсеній Бородін. Йому був потрібний помічник, який би прав, прибирав, і готував. Друзі порадили музикантові жінку з Рязані 50-річного віку.
"А потім я виявив, що у мене пропало 80 тисяч рублів, сувеніри з срібла, які друзі привезли із США, - говорить Бородін. - Домробітниця, зрозуміло, зникла і мобільник відключила".
Багато шуму наробила домробітниця Андрія Аполлонова. Соліст групи "Іванушки International" зловив прислугу на крадіжці і здав її в міліцію. Виявилось, що пані давно спеціалізується на домашніх крадіжках.
Співачку Ольгу Орлову обікрала няня. А у Лариси Доліної домробітниця винесла всі коштовності.
А ось Лада Денс себе від такої напасті застрахувала, відкривши агентство із підбору персоналу в елітні будинки і виробивши цілу стратегію проти нечистих на руку помічників.
"У мене працівники по будинку не мають доступу до грошей і коштовностей, - говорить Лада. - Ми самі спокушаємо людей, коли розкидаємо кільця, одяг".
Зірка вважає, що в деяких випадках звинувачення на адресу прислуги просто безпідставними. "Людина сама може забути, втратити. Йому здаватиметься, що це зробила прислуга, - говорить Лада Денс. - У самої був випадок, коли я вирішила, що кільце вкрали, а потім знайшла його в сумці".
Варто зазначити, що в ході розслідування гучного пограбування телезірки Олександра Цекала. Слідчі відпрацьовували версію щодо причетності до злочину няні, яку шоумен найняв для своєї новонародженої дочки.
На бесіду до слідчих було запрошено домробітницю і няню дитини Цекала. Опитавши всіх і отримавши письмові пояснення, фахівці так і не знайшли зачіпки, яка б допомогла розкрити злочин. Проте, після двох діб до департаменту кримінального розшуку по Московській області на повторний допит вже з використанням детектора брехні викликали 37-річну Аллу О. - няню півторамісячної Олександри Цекало.
У свідченнях няні, яка приїхала із Тамбовської області, слідчі знайшли багато нестиковок.