В "Путівнику по Галичині
1914 р. випуску http://allegro.pl/orlowicz-przewodnik-po-galicji-1914-galicja-i1339948299.html#galleryчитаємо цікаві речі:
Калуш (72 км (не знаю від чого) 282 метри над рівнем моря), місто повітове 9000 жителів (без передмість), в т.ч. 1700 поляків, 2800 русинів,і 4500 жидів. До вокзалу 2 км. візок 1К (мабуть крона). Готель Ляндсман (з рестораном і кав'ярнею)
Ресторан і кондитерська Схользової; магазинчики сніданкові Захарясевіч, Коритовска, Гринєвєцкі,Есковіцова.
Костел заснований Казимиром Ягелончиком,
відновлений у 16-му столітті.
Замок перероблений на будинок влади...
...
Калуш,
заснований в 13 ст. був садибою старости, а між старостами був і Ян Соб'єцкі. Через місто йшов татарський шлях. В околицях багато курганів. В 1672 Собєцкі побив під Калушем татарів...
З чого робимо цікаві висновки. Єдиним залишком частини старого замку є нині фундаменти "Староства" (будинку позаду муз школи, де колись засідав міський староста). Логічно, що вже з 1772 рокіу там ніякого старости не було бо помінялася влада, але назву будинок зберіг доки ще існував. Залищків фундаментів було більше, але при будівництві банку звісно не пожаліли.
Інше питання полягає у тому, чому автор путівника так впевнено подає 13 століття як час заснування міста? Цікаво, що то час який раніше вважався часом першої писемної згадки про місто. Та й дивно було б, якби місто отримало статус міста щойно виникнувши.
Ну і третя цікава річ то оті могили в районі Загробища або і далі до карєру, де були кургани. Чи то татари у них своїх поховали, чи що? Мабуть того ми вже не дізнаємося. Хоча дуже ймовірно що саме татари, бо я чув від одного старшого чоловіка, що у лісі між Довпотовом і Войниловом є могила татарського воєнначальника. А коли так то і назва Войнилів походить не від слова "Вонь" (запах), а таки від "Война".
Відповідь від: 26 Січня 2011, 17:34:29
Дата вказана на цьому пам'ятнику на єврейському кладовищі 1717 рік
А на цьому 1711 !!!
Відповідь від: 26 Січня 2011, 17:59:33
Ще один художник уродженець Калуша
Emil Krcha
(Kalusz 1894 - Cracow 1972)
Відповідь від: 26 Січня 2011, 18:13:54
Не знаю яка була калуська синагога, але Франківська величезна