А я хочу про вчителів сказати. Тут говорилося, що вони занижують оцінки, щоб їм доплачували за вищий бал....... Ну, вибачте, це дитячий садок. Мамочки, впевнені, що їхнє чадо геній, тільки вчителі його недооцінюють з меркантильних міркувань! Можу сказати - заспокойтеся. Оскільки тепер головним критерієм визначення геніальності Вашого чада є незалежне оцінювання, до якого Ваш вчитель не має відношення, а скоріше навпаки, зацікавлений, аби його учні гарно його пройшли, бо це показує якість його роботи,- не треба "доплачувати за вищий бал". Довести, що Ваше чадо недооцінили - простіше простого. Нема у вчителів "резону" занижувати оцінки. Повірте, до більшості вони ставляться поблажливо. Не завжди Ваша дитина знає так, як того вимагає критерій оцінювання. Почитайте, і ви зрозумієте, що оцінка 11, 12 взагалі майже ніколи не мала б виставлятися. Тільки ВИКЛЮЧНО БЛИСКУЧІ, додаткові, непербачені програмою, з елементами креативу знання можуть оцінюватися таким балом. І тим не менше, для заохочення учнів, таку оцінку дуже часто виставляють. Повірте, до дітей іноді треба ставитися з вимогливістю, інакше вони виростають з чіткою установкою, що вони "пуп землі". А дитна, якій дома внушили, що її вчителі недооцінюють - взагалі перестає вчитися. А навіщо? Мама і так знає, що вона геній. Значить погані оцінки будуть списані на поганих вчителів, а дитина ніяк в моральному і тим більше матеріальному плані не постраждає. То навіщо вчитися? І таких дітей - половина класу. Як можна навчити дитину, яка ставиться до вчителя зневажливо? Якщо мама їй постійно торочить, що вчителька погана, вона просто вимагає взятки? Як можна взагалі вчити чогось цілий клас, якщо півуроку треба потратити не те, аби переконати їх, що їм це треба? Картина - ти викликаєш учня до дошки, а він відмовляється . Ти йому кажеш - "я ж не маю за що тобі оцінку поставити - буде негативна оцінка" . А воно тобі - ""Ставте. Хоч в кожній клітинці." Або - дівчинка відверто списує на контрольній. Підійшла - забрала шпаргалку, попередила., Хоч за таке мала б уже забрати роботу. Так ні, вона витягує книжку і починає списувати з книжки. Забираю роботу. На другий день мамаша в школі. "Ви придираєтесь до моєї дитини" Вона знає предмет, а ви не хочете їй поставити гарну оцінку. Ну як поснити такій мамі, що дитина вивчила вьогодні параграф і хоче, щоб її спитали. Після цього, вона не вчить кілька тижнів, бо знає що її нее питатимуть. Як вам якість таких знань? Але ви всі переконані, що ваша дитина - недооцінений геній. Вчителька винна, що динина не вчить. Трохи не по темі, але і по темі. Тобто про взятки чителям за "кращий бал" це иіф. Звичайно, як ви принесете вчительці щось і вона не відмовиться і візьме, то це не значить, що ваша дитина буде знати краще. Вчителька просто із вдячності Вам, "натягне" дитині оцінкуц. Не думаю, що Вам від того буде легше в майбутньому . Повірте, визнавати у ВУЗах медалі відмовилися саме тому, що ці медалі в більшості випадків видають батькам, а не дітям. Бо справді медалі заслуговують одиниці. В першій школі колись висів список медалістів по роках. У 60-х роках були один - двоє, в 90-х стало по 15. Невже порозумнішали? От і доплачуйте "за кращий бал", щоб задовільнити власні амбіції. Не розумієте, що цим ви шкодите тільки своїй дитині.