А при чому тут то. Я про образи, а ти про гарбузи.
Давай уявимо, що то вигідно (би ми не знаємо чи багато фірм роблять щось схоже у регіоні).
Тепер уяви, що ти директор фірми з Долини. Ти вже не перший раз на тендерах у Калуші був і бачив, як тут все є.
Ти хочеш цю роботу і валиш до мера в ґабінет (або до фірми у Калуші, яка не хоче але може робити таку роботу). Домовляєшся за відкат і от тобі і тендер без тендеру.
Припускаю, що саме тут була одна справжня фірма що дала значно вищу ціну і ця Долинська, якій треба було виграти.
Не думаю, що тут Калуська фірма підставна, бо ніхто б на 1 грн не робив різницю в плюс.
А от зробити на 1 грн в мінус від відомої ціни конкурента - це як показати фак. Мовляв тепер вам усе ясно? Більше навіть не пробуйте рипатися наступного разу.
Загалом, повір, я знаю про що пишу.
Зараз десь половина тендерів так проводяться (для галочки). І то я ДУЖЕ оптимістично кажу.
Самі тендери (якщо то не на бюджет) взагалі цікаво проходять. Є відкриття пропозицій, тоді "редукціон", а тоді ще дзвонять до №2 і №3 з питанням "от є така ціна - ти за менше не хочете?".
Так, то лажа, то тупо, але то хоч дійсно тендер (тобто аукціон для отримання послуги за мінімально можливу ціну).
А якщо найвище керівництво не дуже влазить - то відразу в хід йдуть домовленості і ДУЖЕ часто фірма, що дала мінімальну ціну - все одно програє тендер, бо... ну і далі видумують якусь відмазку.
А на бюджет інші мутки.
Часто, коли інакше не можна обіграти (іншими словами, не тоді коли за відкат отримуєш інф про те ,скільки дали інші конкуренти) - демпінгують до ціни яка завідомо замала (іноді навіть в рази), а тоді почавши роботи - дають "дуже обгрунтоване" пояснення ,чому роботи не можуть бути завершені за оголошеною вартістю. І тоді орган місцевого самоврядування виносить на сесію питання про збільшення бюджету на роботу...
Інший метод - коли ціну занижають, а потім виконують роботу не так, як було описано у техзавданні (менші об'єми, інші дешевші матеріали і т.д.).
В результаті і робота НІБИ зроблена і гроші освоєні і відкати роздані.
Всі хто в темі - в долі. Тому мовчать...
Так що не треба теорій - тут працює роками відкатана практика!