Як стало відомо редакції «ДП», цього понеділка відбулися переговори міського голови Ігоря Насалика і екс-голови міської «Нашої України» Ігоря Очкура. Обговорювали можливість співпраці на цих місцевих виборах. Того ж дня вони разом з’явилися на публіці на святкуванні з нагоди Дня фізкультурника у ресторані «Вежа» і виглядали цілком задоволеними.
Нагадаємо, що свого часу Ігор Очкур працював у команді міського голови заступником з економіки. Однак у 2007 році його разом з іншими заступниками звільнили. Пан Очкур оскаржив це рішення у суді і виграв справу. Ще донедавна він боровся за своє поновлення на роботі і багатьма розглядався як найпослідовніший опонент міського голови. Зокрема у ЗМІ Ігор Очкур не раз критикував міського голову і політику, яка ведеться у місті. У свою чергу, Ігор Насалик також судився з Очкуром і ще буквально кілька тижнів тому заявляв, що тепер вже точно вимагатиме від Ігоря Васильовича публічних вибачень за рішенням суду.
У можливість того, що Ігор Очкур може йти на вибори разом з Насаликом ще кілька тижнів тому ніхто б не повірив. Так, він очолив міський виборчий штаб «Нашої України» і у пресі досить скептично висловився щодо ініціативи міського голови про об’єднання усіх політичних сил і участь їх у виборах одним списком і, між іншим, зазначив, що піде на вибори разом з Насаликом при умові, якщо той складе повноваження голови Української партії.
Однак тепер, схоже, Ігор Очкур докорінно змінив свою точку зору. «ДП» попросили його прокоментувати результати перемовин з міським головою. Пропонуємо вашій увазі його відповіді.
— Ігоре Васильовичу, чи правда, що міський голова Ігор Насалик запропонував Вам іти на вибори до міської ради в його команді і Ви прийняли цю пропозицію?
— Так, правда. Ігор Степанович, як Ви пам’ятаєте, нещодавно озвучував ідею об’єднання політичних сил Калуша в одну команду. З суто технічних причин таке об’єднання реалізувати практично неможливо. Тому, очевидно, виникли інші варіанти подальшого розвитку цієї ідеї. У понеділок ми зустрілися з міським головою і мали тривалу розмову. Прийшли до спільної думки, що чвари і скандали між політиками нічого доброго місту не дають. Так, у нас є певні розбіжності у поглядах на деякі питання міського господарювання, наприклад, щодо земельних відносин чи питання бюджету. Але їх можна вирішувати спокійно і розумно, в нормальній дискусії. Краще це для міста чи гірше? Я впевнений, що Калуш від цього лише виграє.
— На яких умовах Ви йдете на вибори разом? Чи означає це, що Ви виходите з «Нашої України» і вступаєте в Українську партію та більше не будете керувати виборчим штабом «Нашої України» у Калуші?
— Особливих умов Ігор Насалик мені не ставив. Практично, умова була одна – чесно працювати для міста. Щодо іншого, то зрозуміло, що мені доведеться припинити членство в „Нашій Україні”. Про членство в „Українській партії” мова не йшла. Зрозуміло також, що керувати міським штабом „Нашої України” я не буду. Але зараз в міській організації „нашоукраїнців” є достатньо досвідчених керівників і організаторів, які пройшли не одні вибори. Я дякую всім членам міської організації „Нашої України” за розуміння і за спільну працю. Я горджусь тим, що жоден з депутатів-„нашоукраїнців” за час цієї каденції жодного разу не поставив власні інтереси вище інтересів міста.
— Чи висували Ви якісь умови Насалику в обмін на співпрацю, зокрема кадрові?
— Ні, не висував. Наша розмова не мала елементів торгівлі. Я просив лише прозорості і ясності у відносинах.
— Хто ще з Ваших соратників піде у команді Насалика на місцеві вибори?
— Це прерогатива самого Ігоря Насалика. Я знаю, що пропозиції ще будуть надходити різним людям, однак не за ознакою „хто чий соратник”, а за іншими критеріями.
«ДП» також звернулися за коментарем до міського голови Ігоря Насалика. Однак він поки що утримався від відповіді.
До речі, вчора вранці у кабінеті міського голови Ігоря Насалика відбулася його розмова з мером Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом. Вона тривала близько години. На запитання кореспондента «ДП» про що йшлося на зустрічі, Ігор Насалик відповів гранично лаконічно: про політику.
Ол. Райт