Стосовно розповіді ( не стососно того хто де мився).
Таде, я вже розказував. У моїц родині було точно так само, лиш без жидів.
Дід працював на залізниці у Львові.
Жили на з'йомній квартирі.
Правда один раз переховали пів дня чемодан, який попросив один знайомий жид перетримати до ночі.
Людей не переховували. хоч і за той чемодан мало не посивіли.
А решта точно так само було. Бабця не працювала. Тітка була старша а стрийко (татів брат, вже помер) молодший і з ними ще була дідова мама.
Дід правда не просто сам мову вивчив, а вчився у Данціґу (Ґданьську). А решта ну дуже схоже.
І як прийшов фронт, шеф теж дав, але не бус, а вагон і всі разом, зібравши ВСІ речі, поїхали на захід.
Не вагалися. Бо дідові в 40-му чи 41-му знайомий з НКВД потай сказав, що вони вже в списках на вивезення. То ж всі чітко усвідомлювали, що москалі то гірше вд німців. Сіли і поїхали.
На території теперішньої Чехії дідові дали роботу начальником якоїсь маленької станції. Дали житло. Тітка ходила до німецької школи. І так тривало певно близько року.
Бомбардування Дрездена (де жив брат діда Олександр, який швидше від них втік до Німеччини). Дідів брат з жінкою і сином втікають машиною. Малий обхизявся. Так то було страшно.
Дорогою заїздять до діда і стрийко каже, шо мовляв збирайся, я якось організую транспорт.
Але не вийшло організувати.
І їдуть радянські танки, а треба було 14 км перейти до американців, але дідова мама була вже старенька і каже, я хочу вдома вмерти.
І вони вже товарняком і без речей їдуть на схід.
Дорогою допити в НКВД, де їх (і навіть мою тітку, якій тоді лиш 13 стукнуло). Звісно написали заяву, що їх насильно на роботу німці забирали і що вони до діда в Калуш хочуть, бо мовляв у Львові то з'йомна була квартира і хто значи ще залишилася, а у Калуші є житло.
І якимось дивом (очевидно дід Дозорський якось посприяв, бо хоч і не був партійним, але всі його знали) їх не вивезли на сибіри.
Так що все то добре відоме, і ще від бабці по маминій лінії, яка з 1928-го була і при німцях в торговельній школі вчилася. А тітка досі при пам'яті і любить розказувати, як в тому домі на станції, де вони жили - бачила привида, перший і мабуть останній раз у житті. І як хотіла підняти з дороги годинник, а німка-однокласниця одним лише поглядом дала зрозуміти, що не можна (то чуже, хай собі лежить).
Так що і про відкриті німцями львівські тюрми, і про то, як німці злодіїв щемили - все то не раз чув від очевидців.