Вважаю що проблеми охолодження і проблеми пилу потрібно висвітлювати/обговорювати разом!
витирання пилу: краще не витирати а здувати пилососом, правда краще це робити на відкритому балконі. Якщо пилосос не можна переключити на видув, а в імпортних такий варіант майже 100% відсутній, як в принципі і у мене удома, - я роблю так :
- звичайний пензлик, обов'язково з дерев`яною ручкою, щоб уникнути проблем із статикою, ворс сантиметра 2. Оскільки обойма зазвичай металева, я її в один-два рази обійшов скотчем. Пилосос працює на всмоктування, а щітка зриває пил, що ущільнився. ВСЕ ЧИСТО, НІХТО НЕ ЧХАЄ.
Б/Ж чищу раз в півроку, все інше як тіко згадаю, зазвичай раз в 2-3 місяці. У Б/ж ще пораджу заглядати під плату, там буває збирається більше пороху ніж на девайсах. І як тільки приходить зміна сезону, осінь або весна, коли температура в кімнаті сильно коливається, можна постраждати від конденсату.
Кулери змащую раз в рік.
На корпусі є два кулера, один ззаду на вихлоп нижче б/ж, другий з "морди" в середині на вхід. Вхідний кулер дує між вінчестерами, що теж непогано з точки зору охолодження і при цьому не збирається пил. Оскільки один з вінтів MAXTOR, то йому свіже повітря ох як потрібне. (це окрема тема)
З приводу пилу на планках пам'яті : є сенс перевіряти частіше. Оскільки вихід повітря з радіатора процесора на багатьох моделях дує саме на пам'ять, і перетворює її на "шоколадку". За наявності конденсату зрозуміло що відбувається.
Часто незрозумілі глюки, штибу підвисання системи, виправляються простою чисткою планки пам'яті.
Ще про шум процесорних кулерів.
ІНТЕЛИ - якщо є можливість роботи в СМАРТ режимі, але все одно машина на збиває обороти до мінімуму, значить прийшов час перевірити термопасту під радіатором.
Чомусь інтеловськая боксова термопаста протягом року перетворюється на потріскані кристали, і свої функції фактично не виконує. Якщо є можливість раз на рік раджу міняти.
- АМД - Зазвичай шумні, як варіант - відшліфувати якщо є чим лопасті вентилятора. Шум також виходить від просочування повітря через ребра радіатора. Ну тут як варіант можна спробувати пристосувати інтеловський боксовий варіант охолодження.
Які у Вас проблеми з оходженням, і як Ви їх вирішуєте? Висловлюйтесь!