То ДДК написав з мого профілю.
Але я також думаю, що то шкідливо, бо перечитала про цю технологію на кілька десятків різних сайтах. Не дарма від неї відмовились всі розвинуті країни.
Невже те, що в Єнакієво тебе влаштувало б у рідному місті, в якому проживає твоя сім"я? Я розумію, що люди скрізь живуть і ідеальних умов у нас майже немає. Але я рідну землю хочу бачити іншою. Хоча б не гіршою ніж вона є зараз.
Я не думаю, що катастрофа буде. Але таке дуже можливо
у світлі тих досліджень і практик видобування, які проводились. Тим більше, що практика показала, що і без катастрофи наслідки досить сумні, в тих районах поутворювались мертві зони, водні артеріїї отруєні ще на більш широкій території. Тому і позгортали це виробництво у багатьох країнах. У США є такі відчужені території, тому вони собі це ще можуть дозволити.
З одного боку - Україна зацікавлена у видобуванні газу, з іншого - треба, щоб наше керівництво приділило особливу увагу екологічному питанню при цьому, а не так як завжди (ми ставимо ультиматум, а підприємства його спокійно ігнорують і продовжують працювати і без очисних і без належних захисних споруд).
“Какой бы ни была технология гидравлического разрыва, – говорит он, – невозможно избежать прорыва геологического яруса, который мы называем Тоарским, где и залегает сланцевый газ. Ученые называют этот ярус помойным – там можно найти разного рода токсичные материалы наподобие радиоактивных материалов или тяжелых металлов. И прорыв этого яруса неизбежно приведет к контакту этих токсинов с грунтовыми водами, которые расположены выше”.
“Для гидроразрыва используются более 700 разнообразных химикатов, половина из них – канцерогенные”.
Тобто, в результаті видобування ми в любому випадку отримуємо отруєні грунтові води. І ніяка криничка на Височанці чи у Підгірках уже не буде такою, з якої можна пити воду без кип"ятіння і очищення від речовин, що викликають рак та інші шкідливі наслідки здоров"ю.
klaus_frank і хто кому заказав
? Напевно ті, що не хочуть, щоб їх відсиляли з зони видобування газу, а на місці їхньої батьківщини утворилась випалена пустеля? Чи ті, які підрахували користь і витрати\шкоду? А може - то Ви - американський шпійон? Точно
Це уже інші джерела - кваліфіковані і те ж саме:
Данная технология заключается во впрыскивании в сланцевые пласты под большим давлением воды, смешанной с песком и химикатами, что приводит к загрязнению грунтовых вод и даже вызывает землетрясения.
Нашим хвостосховищам та озерам тільки землетрусу не вистачає, щоб перетворити Калуш на красиве отруйне болото. Та, може Ви і праві - поки грім не гримне мужик не перехреститься. А коли він гримне - не відомо, а може після нашої смерті уже, чого ж тоді хвилюватись - нехай наші діти розсьорбують наші каші.
Та й запасів питної води у нас напевно таки забагато? Набагато більше ніш газу...
Звичайно, що в політичному плані це добре для України, але як сказав Жан-Франсуа Лальфер: “Уже отмечены случаи развития рака или отравления токсинами – в США, Канаде, Германии, Польше, повсюду, где из коренной породы извлекают сланцевый газ или прочие углеводороды. Ущерб здоровью приобретает систематический характер.
Стоит ли множить скважины, если в обмен мы получаем больное население?”Клаус...Судячи з імені все зрозуміло - якраз клауси і зацікавлені у тому, щоб нищити чужі землі, українські. А не ті, де живуть франки.
(вибачте, не можу втриматись, щоб не парирувати іронічно на фразу, у якій Вам скрізь бачаться комуністи)
Ось, що розповідають про цей метод наші українські некомуняцькі
незалежні вчені:http://www.etar.com.ua/history-arch38.html Вони не критикують метод, але водночас відверто вказують на такі наче деталі:
Для добування сланцевого газу на території в 1 квадратний кілометр необхідно від 3780 до 12180 тонн хімічних речовин. (За оцінками дослідження, для видобування 9 мільярдів сланцевого газу на рік протягом 20 років необхідно від 2600 до 3000 свердловин, які можуть займати площу від 123 до 396 кілометрів квадратних).
Під час виконання багатостадійних гідравлічних розривів лише однієї свердловини використовується від 9000-29000 метрів кубічних води. Велика частина води (1300- 23000 метрів кубічних води з однієї свердловини) потім повертається на поверхню. Ця вода містить хімічні речовини зі сланцевих порід та різноманітні забруднюючі речовини, включаючи токсичні органічні речовини, важкі метали чи природні радіоактивні матеріали. Приблизно така ж кількість води зі схожими характеристиками залишається під землею та є фактором ризику для забруднення підземних вод та поверхневих екосистем. Вода, що повертається на поверхню, може використовуватися повторно для сусідніх свердловин, однак рівень такого використання залежить від ефективності та технологічної культури системи збору та накопичення зворотних вод.
За запасами місцевих водних ресурсів (1 тис. м3 на 1 мешканця) Україна вважається однією з найменш забезпечених у Європі країн (згідно класифікації Європейської Економічної Комісії ООН), а до середньо забезпечених за міжнародною класифікацією регіонів (6,19 тис. м3 на 1 мешканця) належить лише Закарпатська область. У Чернігівській, Житомирській, Волинській та Івано-Франківській областях цей показник низький (2-2,6 тис. м3 на 1 мешканця), а у решти – дуже низький і надзвичайно низький (0,11–1,95 тис. м3 на 1 мешканця). За даними Державного комітету з водного господарства, загальний водозабір в Україні за рік сягає 15 млрд. м3. Якщо додати на санітарні витрати та випаровування – 29,8 млрд. м3, то отримаємо 44,8 млрд. м3. Ця величина дорівнює стоку у вкрай маловодний рік.
Разом з тим, добування сланцевого газу пов’язане із значними екологічними ризиками. Британська дослідницька організація Tyndall Centre for Climate Change Research нещодавно оприлюднила результати дослідження про вплив на довкілля добування сланцевого газу, у висновках якого рекомендує уряду своєї країни призупинити розвиток технології до більш детального вивчення екологічних ризиків.
який передбачає закачування під землю під великим тиском суміші води і хімічних речовин, унаслідок чого зі сланцю виділяється метан з спричиненням, через деякий час, місцевих малопотужних землетрусів.
Хоча, я розумію зашореним розумом, що нашим дітям більше потрібен газ(саме сланцевий?), а серце чомусь вважає, що їм потрібно здорове довкілля, природні запаси, а не привозні\закуплені питної води, родючі, а не випалені вонючі території, землетруси (звісно що мінімальні),...
Ось погляд на видобування сланцевогогазу українських (не російських і не американських) екологів. Вони як розвінчують деякі побоювання так і підтверджують інші. Наприклад,Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України:
Саме в цьому бачать одну з головних загроз видобутку сланцевого газу всі, хто називає його екологічним лихом. Поки свердловина дістанеться до газоносної породи, розміщеної на великій глибині, вона може перетнути не один водоносний горизонт. Жодної гарантії, що токсичний розчин не потрапить у ґрунтові води, нема. А це значитиме, що ґрунтові води на всю площу кожного забрудненого водоносного горизонту стануть токсичними і вже ніколи не зможуть бути використаними в побуті.
Раніше вважалось, що саме артезіанська вода, видобута з великої глибини, є найчистішою і придатною для пиття, проте тепер вона може стати смертельною небезпекою.
Все та ж сама інформація. А-я-яй і ці комуняки, бо їх також підкупили.
Тут ще й відео можна подивитись:
http://life.pravda.com.ua/columns/2012/08/20/110597/Професор Джон Бонайн, президент МБО "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ), поставив численні запитання, які залишаються відкритими щодо планів в Україні, незважаючи на занепокоєння, висловлені в США та інших країнах на основі досвіду застосування там методу розривів.
- Які хімічні речовини будуть застосовуватися у цьому процесі? Які існують гарантії, що вони не забруднюватимуть сільськогосподарські землі та не шкодитимуть здоров’ю українських громадян? Які об’єми води забиратимуться з річок та підземних джерел води?
- Що робитимуть міжнародні компанії з відпрацьованими забрудненими водами? Чи вони будуть утилізувати їх на поверхні? Яким чином вони будуть запобігати негативному впливу солей з підземних вод у сланцевих формаціях на сільськогосподарські землі?
- Якщо відпрацьовані води будуть повторно закачуватися під землю, чи спричинить це землетруси, як це було у Великобританії та Сполучених Штатах? Чи ці землетруси спричинять зараження питної води у водоносних шарах?
- Наскільки сильним буде негативний вплив на якість повітря у Карпатському регіоні летких органічних сполук та інших забруднювачів повітря? Наскільки ще погіршиться екологічний стан у вже забруднених східних регіонах України?
- Скільки вантажівок проходитиме через міста і села щогодини, перевозячи матеріали, необхідні для технологічного процесу? Хто платитиме за пошкодження доріг? Яке забруднення спричинятимуть ці вантажівки?
- Якщо не діятиме екологічне законодавство, чи існуватиме ризик для національних парків, природно-заповідних зон та дикої природи?
- Яку суму коштів уряд вимагатиме від міжнародних компаній як "заставу" для гарантування компенсації за завдану шкоду і оплату за закриття свердловин після того, як увесь газ буде викачаний?"
На ці питання представники кампаній виявились не готовими відповісти. Враження більшості учасників зустрічі говорять, що представники "Шелл" і "Шеврон", мабуть, чекали що громадські організації їх хвалитимуть, як це робить керівництво Мінприроди.
Та, якщо ми зможемо прийняти відповідні захисні дії (бо це не наша екологічно чиста Даноша), а не ссилатись на те, що в Єнакієво не краща ситуація (а Ви б хотіли там жити?), позитивно відповісти на хвилюючі екологічні питання - тоді гадаю варто цьому порадіти і сказати: "Україна вперед".
Відповідь від: 06 Лютого 2013, 17:19:26
Розрахована вона на ше живих комуняк, які зараз бастують
Назвіть мені їх імена. Я поки що читала висновки безпартійних
чи тих, хто підтримував опозицію.
Посерфінгуйте по українським сайтам. На деякі я дала посилання, інші - шукайте самі.
Поки що - перший позитив, який я від цього бачу - що таки ми почнемо проводити дослідження у цьому напрямку. За американські кошти. І те, що екологи б"ють тривогу також добре - може буде накінець у нас контроль за технікою безпеки, ну хоча б звернуть на це увагу наші виконавці.