почнем з того що тут на історичних будівлях взагалі нічого не можна МІНЯТИ якщо це не є ідентичні матеріали . тобто навіть не можеш встановити пластикові вікна ( і навіть якщо вони будуть виглядати на всі 146% як деревяні ) .
А крім того тут в принципі БУДЬ ЯКІ зміни в плануванні чи вигляді будівлі повинні обговорюватись на рівні місцевої влади з врахуванням думки населення що живе ПОРЯД тих будинків і як в ПРИНЦИПІ можуть мати якесь відношення до тих будівель . ТОМУ якщо хтось захоче у себе балкон засклити а сусіди - проти , то буде досить таки нудна і довга історія ( про яку потім якийсь Шекспір напише новий геніальний роман ) .
А я взагалі то казав не про історичні міста ( хоча тут звичайно таких багато так як англійці не настільки тупі і ібануті щоб строєть камунізм в Англії ) . Я розказував про поля і гори типу в Новиці чи Височанки ( які правда не мають ні будинків ні доріг ні цивілізації ) . Ось наприклад Національний парк Snowdonia або Peak District і ще Lake District . Це з точки зору типового українця ( яким я себе вважаю ) є абсолютно націкава місцина без будь яких красивих краєвидів чи щось типу того . В принципі то є довисть великі площі і при бажанні там можна щось знайти незвичне , але як на мене - то цілком простий пейзаж типу Бучача чи Кременця Тернопільської області . А ТИСЯЧІ ЛЮДЕЙ там шляються постійно !
Відносно Калуша - я ще раз повторю : під яку категорію можна підвести Калуш ? він все таки ніколи не був чимось знаменитим крім існування калійної солі . І те що залишилось декілька історичних будівель - це скоріше за все чудо . АЛЕ до того часу поки ці будівлі не обявлять "історичними" чи "значними для історії Калуша" - то будь який Петро як простий власник тої будівлі буде собі робити все те що дозволено законом . Ти теж живеш в "історичній будівлі" і тепер прийде якийсь Найда і скаже що тобі треба відновити стайню замість твоєї кухні так як колись вона там була .