Історія винаходу кави «по-ірландськи»
Рецепт кави «по-ірландськи» прийшов до нас із Британських островів. Це той випадок, коли відома точна дата появи напою.
Вперше каву «по-ірландськи» приготували в 1943 р. в аеропорту Фойнс, Лимерик (Ірландія). Тут здійснювали посадку літаки, які виконували рейси між Європою та Америкою. Один з них, що направлявся в Нью-Йорк, був змушений повернутися через погану погоду після 5 годин польоту. Змерзлі пасажири кинулися в ресторан. Шеф-кухар Джо Шеридан зварив каву, налив туди віскі і напоїв їх подвійно зігрівальним напоєм.
Зараз у Фойнсі кожний серпень проходить Свято ірландської кави з парадом, поданнями і чемпіонатом по приготуванню цього «зігрівального еліксиру».
Зараз каву «по-ірландськи» пропонують практично в будь-якій кав'ярні по всьому світу. В основному подають американізований варіант - зі збитими вершками, политими зверху яким-небудь лікером або присипаними шоколадною стружкою.
Справжню каву «по-ірландськи» подають із товстим шаром свіжих, жирних та незбитих вершків, крізь який через трубочку годиться потягувати напій.