Шановні любителі приємних запахів. Мушу трішки внести ясності.
Ніхто з нас не працює на фермі і не мав такого досвіду - правда?
Майже ніхто з нас не знає куди діваються ті свині яких годують на Даноші - правда?
Теж не так багато з нас мають свиней вдома. А от ті хто мають - знають. Що свиня - то не корова, яка є суто травоїдною твариною і саме тому її фекалії "пахнуть" значно різкіше і інакше.
Щодо того чи є методика виливання "каки" на поля волюнтаризмом? А саме тоді смердить найдужче у місті.
Повірте, я на власні очі, тобто власним нюхом, бачив і чув, ба навіть сам брав участь у поливанні рідкими відходами полів у Німеччині. То не тільки нормальна практика. то ще й найкращий і найекологічніший спосіб удобрювати ґрунт.
Так, смерділо. Правда менше, бо то було від корів. Але то природно.
Інша справа, що коли ми маємо скупчення наприклад 100 свиней на гектар, то можемо хоч щодня то виливати, а коли їх 10 000 на чверть гектару то вже дійсно екокатастрофа. Але Даноша має купу поля в оренді і виливають то тут, то там.
Далі щодо того, що запах залежить від того чим годують. Свята правда! Їх годують їжею з високим вмістом білка. щоб росли краще. Для прикладу можете їсти квасолю кілька днів і ваші близькі теж згадають про екологію.
Але чимось недозволеним чи отруйним не годують. бо більшість тих свиней і м'яса йдуть у Європу а не на наш ринок. А там перевіряють. Тому не варто хвилюватися за їх здоров'я.
Не варто також так переживати за своє, бо то не той випадок. А от хімія, та ще й така що не надто смердить, а інколи і приємно пахне - то те, чого варто боятися. На жаль чи на щастя але внаслідок загального упадку економіки і т.д. Можемо вважати, що Калуш у плані повітря досить чисте місто. А Даношу просто треба активно контролювати. Аби не було отих випадків захоронення трупів, аби виливали каку перед дощем на ніч а не у посуху зранку та ще з північним вітром. Щемити їх треба аби відчували себе як у Європі а не у Барбадосі. Здоровя вам!