Я тепер живу в постійному страху, не можу ні їсти, ні спати. Увечері не хочеться телевізор дивитися, - нарікає тернополянин Ярослав Ящишин. - Постійно прислухаюся, чи не скриплять дерева...
Цей чоловік живе на вул. Безкоровайного, 1. Днями на його будинок ледь не впала тополя, яка росла на території обласної лікарні.
Загалом у Тернополі протягом одного дня - 28 вересня - впали три тополі. Про два випадки “20 хвилин” повідомили читачі. Одне дерево впало поблизу дитмайданчика на вул. Лепкого, 6а. Інше перекрило дорогу на розі вулиць Рудницького та Безкоровайного. Ще одна тополя, за даними центру пропаганди обласного управління МНС, упала на автомобіль “Фольксваген” на вул. Миру.
“Не дай Боже бурі”
Тополя на вулиці Рудницького впала 28 вересня близько обіду. Того дня було дуже вітряно.
- Я почув з хати такий звук, ніби шифер падає, - каже мешканець будинку №17 на цій вулиці Сергій Полех. - Вибіг на дорогу. Школярі саме поверталися після уроків додому. Дерево перекрило дорогу трьом хлопчикам. Діти дуже налякалися, аж завмерли на місці.
На щастя, продовжує чоловік, стовбур упав на узбіччя. Вже наступного дня його порізали на шматки та забрали. Втім, пан Полех та його сусід Ярослав Ящишин вважають, що це проблеми не знімає. Бояться, що впасти можуть і інші тополі, які ростуть поруч. До того ж, неподалік - газово-розподільча підстанція обласної лікарні. Якщо дерево впаде на неї, може статися велика біда.
Ми заручники цих тернопільських “пальм”, - додає Сергій Полех. - Не дай Боже бурі...Тепер зі страхом стежимо за прогнозом. Повіє вітер в один бік - дерево може впасти на будинок Ярослава. В інший - на мій. Ще в інший - впаде на підстанцію. Зрештою, під цими деревами ми всі ходимо. Невже хтось має загинути - аж тоді всі зарухаються? І хто візьме на себе відповідальність, якщо станеться нещастя?
Проблема з тополями, розповідає пан Ящишин, тягнеться вже близько десяти років. Чоловіки кажуть, що не раз зверталися і в міськраду і до адміністрації обллікарні, аби дерева зрізали. У лікарні обіцяли, що займуться цим. Але то грошей бракує, то дозволу немає, то вишки.
- Я писав про це листа і в міськраду. Мені дали дозвіл зрубати дерева, - каже Ярослав Ящишин. - Але що мені з того дозволу? Аби зрубати їх, потрібні ще й гроші.
Коли впала тополя, чоловік звернувся і в управління з надзвичайних ситуацій. Там порадили телефонувати на довідку міськради. Але за її номером - 1580 - слухавки ніхто не брав.
- Я звертався навіть у “Тернопільміськгаз”. Там теж нічим не зарадили, - додає чоловік. - Може хоч газета чимось допоможе, бо вже не знаємо, куди звертатися. Ми не хочемо просто сидіти і чекати, поки станеться біда.
Страшно ходити під аварійними деревами і мешканцям будинку на вул. Лепкого, 6а. Донедавна там росли дві сухі тополі. Одна з них теж упала під час сильного вітру 28 вересня, повідомив читач “20 хвилин”, тернополянин Василь Бородиця. На Лепкого, 6 він має офіс.
- Тепер люди переживають, що може впасти і друга тополя, - каже чоловік. - Я вже півроку звертався з цим у жек. Звідти направили в управління житлово-комунального господарства. А в управлінні сказали, що жек має написати заяву з проханням дати дозвіл на зріз дерев. Коло замкнулося.
- Тополя росте просто біля дитмайданчика, - додає пан Бородиця. - Не дай Боже, дерево травмує дитину.
Тополями займуться
Проблему з тополями на вул. Безкоровайного в обласній лікарні знають і обіцяють її вирішити.
- Ми вже тиждень проводимо очищення території від сухих та непотрібних дерев, - повідомив начальник господарської частини обласної лікарні Богдан Вовк. - Маємо домовленість із “Зеленбудом”, працівники якого й виконують усі роботи. Візьмемося і за тополі - їм обріжуть гілки. Розпочнемо це робити вже з понеділка, 4 жовтня.
А от зрізати тополі наразі неможливо, додає пан Вовк.
- Ми маємо дозвіл лише на те, аби сформувати крону тополь, - пояснює він. - Але будемо просити, щоб можна було їх зрізати під корінь. Бо нам ці тополі також не потрібні.
Радять писати заяви у міськраду
У міськраді кажуть, що намагаються запобігти подібним випадкам. Запевняють, що аварійні дерева зрізають або підрізають їхні крони. Але визнають, що охопити одразу всі дерева у місті неможливо.
- Тополя - дуже цінне дерево, - розповідає начальник відділу екологічної безпеки управління ЖКГ міськради Людмила Гринчишина. - Воно має чудову здатність поглинати викиди в атмосферу. Тому його садять переважно вздовж доріг. А от у населених пунктах тополь уже не садять. Вони дуже швидко ростуть, їх важко доглядати. До того ж, тополя має крихку деревину, тож у бурю впасти може навіть здорове дерево.
Утім, попередити падіння тополі можна, зауважує жінка. Для цього потрібно підрізати крону дерев вище трьох метрів.
- Але зробити це зі всіма деревами в місті водночас не можна, - пояснює посадовець. - До того ж, на це потрібні мільйони.
Тим мешканцям, котрі побоюються, що тополя біля їхнього будинку може впасти, радять написати заяву на ім’я начальника управління житлово-комунального господарства міськради. Працівники управління обстежать дерево. За потреби дадуть дозвіл на зріз або ж підріжуть гілля.