Вільний форум міста Калушa
Калуш => Наше місто => Тема розпочата: TRITONOS від 20 Липня 2017, 00:32:36
-
Мені стало цікаво на днях чи були в Калуші винокурні, віскікурні з місцевої сировини. З пивом все зрозуміло як і з самогоноварінням в приватних господарствах але чи були видатні власники таких міні-виробництв і чи збереглися давні рецепти приготування алкогольної продукції. Форумаськи якщо щось знаєте то відстріляйтеся в цій темі бо всезнаючий Гугл не знає. Може при Старостинському замку щось було :-[ :help
-
Чогось не написано нічого. аж...
1880 -й рік
Ґуральні були в Довжці, Дубовиці, Підмихайлі, Студійці, Завадці, Хотіні (до речі, тут була і броварня).
А ще...
Весна, Російські війська прорвали лінію фронту,
1917 рік захопили у Калуші великі склади харчів, вина та горілки.
Десь то робили. Значить було виробництво, але можливо невеличке.
І про Підгірки
В кінці ХІХ ст. у селі діяли гуральня і цегельня.
-
(http://picua.org/img/2017-07/20/2rdjvsvg0m1wcvghjbuhs1xlz.jpg) (http://picua.org/)
Зруйнована винокурня в Добровлянах.
Zerstörte Branntweinbrennerei; Dobrowlany, Galizien, Umgebung von Klausz
-
захопили у Калуші великі склади харчів, вина та горілки.
Того і "прорив" захлеснувся, тобто збухався. Ще в джерелах читав що солдати на лінії Стрий. Долина, Калуш і Галич не мали ніякої мотивації наступати.
Знимка то добре. Цікаві ще більш давніші дані. В нас ніхто не написав жодної наукової праці про виробництво алкоголю того треба збирати матеріал.
-
Є хороші новини. По мірі можливостей в роботу включиться краєзнавець Іван Миколайович Тимів і спробує зібрати всі можливі дані по гуральнях і загалом по виробництву алкоголю в Калуші і Калуському районі. Дав запрошення на форум і думаю щось путнє получиться з цьої задумки :prapor:
-
Ади-ди...
То дивно, що тебе така тема зацікавила. На скільки мені відомо, тут не виготовляли ніяких елітних трунків типу односолодового віскі з 12-ти річною витримкою в дубовій діжці. :=)
Що послужило "копом" до ідеї?
-
Що послужило "копом" до ідеї?
Ну то що в нас людиска п"ют і то вже давно та стало цікаво а як і де то робилося в давнину на теренах Калуша. Пили, п"ют і будут пити. Ну і то шо в магазині продають сносне по ціні і не сносне по смаку пойло а елітні через ціну, мита і акцизи непідйомні + поправки до закону про мале виноробство
-
Не пили колись так як при москалях. Зараз мені здається менше п'ють. Може то тому, що я не обертаюся серед тих що п'ють багато.
-
серед тих що п'ють багато.
В нас ця сторінка історії загублена і її треба відкопувати, відшукувати. Мусять же бути якісь традиції приготування, виробництва, споживання алкоголю. Або я дурний і щось не розумію.
-
Як казав мій добрий друг:
Будь грамотний, четай гозети
http://vikna.if.ua/news/category/kl/2017/07/22/73408/view
-
Browar został założony w 1870 r i od początku był dużym zakładem połączonym z rafinerią spirytusu i fabryką wódek i likierów. To jedno z największych żydowskich przedsiębiorstw w rejonie. Właścicielami byli Mojżesz Weissmann, Aba Muhlstein i Leiba Spindel. Warzono kilka gatunków piw :Cesarskie, Marcowe, Eksportowe, Dubeltowe, Lowenbrau i Kronenbier. Te dwa ostatnie przeznaczone były na rynek bukowiński, ponieważ firma posiadała przedstawicielstwo nawet w Czerniowcach. Piwa były bardzo dobrej jakości i cieszyły się wielką popularnością wśród PT klienteli, obok sztandarowego wyrobu spółki, znakomitej wódki „Szpindlówki”.