Ок. Нас тут вже четверо – значить можемо починати.
Перше, що я хотів би зауважити: більшість людей невірно розуміє саме визначення
Бюджету. Коли ми кажемо
„виділили з Бюджету”, „надійшло до Бюджету” чи „вкрадено з Бюджету” то уявляємо собі таку велику скриню, гаманець чи, принаймні, рахунок в банку, де лежить велика сума грошей. Звідки хтось може взяти (вкрасти) чи навпаки, покласти туди певну суму. Насправді, Бюджет – це в першу чергу
ДОКУМЕНТ, ФІНІНСОВИЙ ПЛАН. Цей план може бути у держави, міста, села. Може бути бюджет у підприємства, футбольного клубу чи простої сім’ї. Я дуже люблю наочність, тому буду надалі розглядати віртуальну, гіпотетичну українську сім'ю. Чоловік, глава сім'ї, звати
Юрко, працює начальником відділу на великому нафтохімічному підприємстві, дохід 3100 нетто в місяць. Дружина, звати
Рибка, працює вчителем у школі, має ставку і класне керівництво, дохід 1600 нетто. Син, всі звуть його
Пиво, студент, має стипендію 200 нетто. Донька
Христина ще школярка. Типова сім'я, яких багато. До речі, будь-які співпадіння з реальними людьми чи подіями є випадковими.
От сідає наша сім'я десь наприкінці року в коло і складає свій Бюджет на рік наступний. Беруть ручку, папір і пишуть різні цифри в колонки і рядки. Цифр багато, весь листок списаний. Але в результаті і з'явився він, Бюджет, Фінансовий План. Сім'я постановляє, що цей план є Законом і всі її члени повинні суворо його дотримуватись. Тут приходить сусід, друг сім'ї
Гаар і питає – а який у вас Бюджет? І Юрко не знає що йому відповісти. Бо Бюджет можна наділити багатьма епітетами. Наприклад, фантастичний, реальний, соціальний, монетарний, надутий, урізаний, інвестиційний, популістський… Чи Гаар хоче просто почути конкретну цифру? Можна сказати і цифру, але я даю гарантію, що і тоді Гаар не знатиме і 20% реального стану речей в Бюджеті…
Щоб зняти нетерпелячку Гаара скажу – зведений Бюджет міста Калуша на 2008 рік складає
170424300 гривень. Станом на 01.07.2008р.