Що і треба було довести...
Відновлення поставок електроенергії з Білорусі, з Білоруської АЕС, окрім російської вигоди, сталося в інтересах певних Українських олігархів, а не «для протидії олігархічним монополіям», як стверджують деякі люди, які, на відміну від мене, не дуже розбираються у проблематиці питання.
Згідно з оприлюдненими на сайті "Укренерго" результатами добового аукціону 1 січня, закупівлю почали здійснювати компанії, які пов'язують із бізнесменом і депутатом ВРУ Максимом Єфімовим та оліграхом, зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком.
Давайте спробуємо по пунктах розібратися до чого все це призведе, і чого всім нам коштуватиме.
Як відомо, з 1.10.2019 по 1.04.2020, завдяки поправці посіпаки Коломойського Андрію Герусу - ми вже купували електроенергію з Білорусі. Аргументом влади був демпінг з білоруського боку. От тільки це призвело до найбільшої в історії України енергетичнгї кризи: незатребуваності вугілля, простою шахт і не виплат зарплат гірникам.
Значить, зараз слід очікувати аналогічних потрясінь.
Далі: через вищезгаданий демпінг з боку Білорусі (читай РФ, адже Білоруська АЕС побудована на російські гроші і у російських інтересах), Українська атомна генерація буде змушена закривати частину потужностей не витримавши штучної конкуренції. Власне, це вже відбувається...
Ну і на міжнародній арені ми виглядаємо м‘яко кажучи «дивно». Я вже писав - напишу ще раз: на зустрічі з Народним депутатом України, Секретарем Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції Валентин Наливайченко, представники Єврокомісії обурювалися рішенням Української влади щодо відновлення поставок електроенергії з Білорусі, бо це відбулось синхронно з рішенням країн Балтії бойкотувати енергію з БАЕС, а також всупереч одній з умов нашого вступу до ЄС, а саме рік автономної роботи всіх наших енергосистем без зовнішніх чинників.
Таким чином, відновивши закупівлю електроенергії з Білорусі ми поставили під удар наших гірників, наших атомників і наші європейські прагнення та перспективи.
У своєму новому інтерв‘ю, Валентин Наливайченко каже, що цей рік стане визначальним для кожного депутата так званої «Монобільшості» - чи вони з Народом чи продовжать діяти в інтересах власної кишені. В інакшому випадку - перевибори.
Та я б хотів додати, що просто перевиборів, внаслідок яких 99% депутатів «Монобільшості» піде в політичне небуття - необхідно обов‘язково покарати винних у підриві нашої Національної безпеки, підштовхуванні до соціально-економічної прірви величезного пласту чесних шахтарів та енергетиків та згортанні наших європейських перспектив.
Особисто я почав би з Геруса, а там по накатаній піде. За Бєню і Піньку теж взятись пора. І давно.
Назар Приходько