Те, що в українській поліції працює критично багато ідіотів, яким чхати на закон - загальновідомий факт.
Але вчора правова нікчемність поліцейських сягнула нових вершин у справі про побиття активіста партії Шарія в Харкові. Слідчі НПУ перекваліфікували склад злочину з хуліганки на замах на вбиство. Пікантності ситуації додає додаткова кваліфікація злочину - п.12 ч.2 ст.115 КК, тобто замах на вбиство, вчинений за попередньою змовою групою осіб. Стаття, між іншим, передбачає довічне ув'язнення. Це абсолютний маразм і ось чому.
Замах на вбиство - це коли злочинець виконав усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, але не закінчив злочин з причин, які не залежали від його волі (ст.15 КК). Зазвичай як замах кваліфікуються дії крадія, якого, наприклад, застали на місці скоєння злочину і він утік, не закінчивши крадіжку. Або, скажімо, коли хтось б'є когось ножем у серце, але ніж дивом не задіває життєво важливих органів. Ось що таке замах. Кримінальне право, другий курс юрфаку.
Тепер скажіть, будь ласка, що завадило нападникам вбити шаріївця, якщо він не чинив опору і ніхто зі сторонніх не переривав їх? Висновок один - вони не планували його вбивати, тому замаху на вбиство тут немає і бути не може.
Далі. Нам досі не відома ступінь тяжкості заподіяних шаріївцю тілесних ушкоджень. Хочу подивитися, як ви підете до суду з замахом і легкими чи середньої тяжкості ушкодшеннями. Гарантую фіаско.
А тепер, клоуни в погонах, тримайте ще одни гол. Ви пам'ятаєте справу Стерненка? Там аналогічна ситуація. Група нападників, час, місце нападу, незрозумілі мотиви etc. За ознаками якого злочину ви кваліфікували дії нападників, нагадати? Хуліганство, тобто ст. 296 КК. Тепер питання: чому в двох однакових ситуаціях ви розслідуєте різні склади злочинів? Чи ви думаєте, ми не бачимо, що ви відпрацьовуєте політичне замовлення проросійських сил?
Я за те, щоб злочині розкривалися і розслідувалися, але проти того, щоб сову натягували на глобус. Панове мсра, не виймайте з мене прокурора, не ускладнюйте своє і без того непросте життя.