То я в школу ходив і не вчився, то тепер я дурний і неосвічений.
Хотів написати цей коммент вчора - але якось було лінь , а тепер бачу , що краще би не лінувався , а заставив би себе це написати , бо ви тут скоро почнете битися за нізащо .
Чесно кажучи хотів сказати , що я згідний з тобою , що володіння літературною мовою - це просто необхідність і основа основ . Ось правда живучи в Англії кожен день спілкуюсь з людьми , які в поняття "літературна мова" не включають ні себе ні своє оточення . І ще звернув увагу , що досить часто люди "ковтають" слова і доводиться просто догадуватись з набору знайомих слів про що хотів сказати співрозмовник . А якщо врахувати жаргони і різні -ізми -- то інколи плакати хочеться . Але менше з тим .
Я особисто намагаюсь вживати літературну мову ( в смислі українську чи російську чи іспанську чи англійську ) і особливо звертаю увагу на те , щоб вимовити слова чітко і голосно . На це почав звертати увагу після першої моєї поїздки в Чехію . В той час в Калуші жив один індус і я пару раз з ним спілкувався і якраз тоді зрозумів як важливо вживати літературну мову та ще вимовляти слова чітко і голосно .
Відносно сільської мови чи якихось діалектів - то це для мене це є просто як певна музика на концерті . Тобто ти уже давно знаєш мелодію і слова своєї любимої пісні у виконанні групи , але на концерті завжди чекаєш на щось екстра . Ось таким екстра для мене є сільська мова чи діалекти .
А в селі моєї бабусі ( Рожнятівський район ) такою сільською мовою спілкуються майже всі .