От ці floral tributes це бачу там норма. Після того як я переглянув відео з віниками в клійонці квітами на паркані мені видало ще схожі відео. Там теж те саме, лише інші міста. Питання - люди, які так роблять в більшості британці? Чи це лише мігранти таке тут практикують?
Доречі, наші похоронні вінки набагато потворніші ніж те, що я побачив на відео. Взагалі то я побачив на відео квіти в целофані, але, мабуть, у вас воно виконує ту саму функцію, що у нас громіздкі вінки з металічним каркасом, і пластмасовим декором (а-ля-хвоя, а-ля-квітка, а-ля-листок). Навіть вінком це важко назвати, це якась суміш гігантизму і пафосу. Це потворно і недоречно. Правда, останнім часом є зміни, на похоронах все менше вінків, часто не більше двох-трьох. Все більше несуть родичам гроші, а біля померлого ставлять живі квіти. І це прогрес. Не останню роль в цьому зіграла церква, яка останнім часом проводила кампанію проти пластикових вінків.
Так як згадали про похоронні атрибути, в Західній Україні ще є обряд встановлення громіздких пам'ятників. Кого не слухаю, всі ЗА звичайні бетонні плити (а то навіть і урни з попелом) та газончик як в американских фільмах, але коли приходе діло викидають останні гроші і споруджують гранітний монументальний комплекс з гранітними вазами, підлампадниками і навіть гравіюванням всіх можливих зображень - від діви марії до покійного в повний ріст на капоті автомобіля. Створюються цілі поховальні комплекси з клумбочками, кущиками, лавочками, забрукованими доріжками. Це ті випадки коли похорони важливіші від покійників, а пам'ять про померлого перетворюється у паломництво до культового місця в святкові дні. І ця обрядово-показова шана насправді може бути далека від реального ставлення до померлого за його життя. Знову ж це нас об'єднує з румунами, болгарами, сербами чи навіть з циганами. Нам до них в цьому плані ближче ніж до своїх ближчих сусідів - поляків чи словаків (у них теж є гранітно-мармурові поховання, але значно скромніші).
Пропозиція наступна - прийняти Правила благоустрою та утримання місць поховань для нового міського кладовища, ще перед його відкриттям. Тільки там можна буде вже з нуля запровадити одинакові могили, заборону на обкопування клумб, закидування клумб купами польських пластикових вінків. Це питання місцевого значення, міська влада вправі таке прийняти, а ритуальна служба як комунальне підприємство організує це все і буде стежити за дотриманням. Так, можливо, це все ще фантастика. Враховуючи хоча би склад нинішніх представників депутатського корпусу (типовий провінційний світогляд вихідців з завоїв і грабівок з нотками шароварщини і ПГМ). Але теоретично це можливо.