Оцінки запасів сланцевого газу у світі:
http://www.wz.lviv.uaУ Вікнах за 08.02 можна почитати статтю про небезпеки такого видобутку(в принципі - все те ж саме). Але мені найбільше болить саме цей 5ий пункт -
5. Межі Олеської та Юзівської площ накладаються на об’єкти природно-заповідного фонду, де виявлено рідкісні види флори і фауни, занесені не лише до Червоної книги України, а й Європейських списків. Цінні рекреаційні території мають потужний оздоровчий потенціал, тут є також родовища цілющих мінеральних вод.
Слід наголосити, що на територіях, запланованих для розробки сланцевого газу, густота населених пунктів є надзвичайно високою. На Юзівській площі проживає майже 2,9 млн осіб, безпосередньо на газодобувних територіях – понад 714 тис. осіб. Населеність Олеської площі перевищує 2,3 млн осіб, безпосередньо у зоні видобування проживають близько 750 тис. осіб.[…]
За останні місяці відбулися події, які демонструють силові підходи урядових структур щодо інформування громадян України про плановане видобування та залучення громадськості до прийняття екологічно важливих рішень. У серпні 2012 року Міністр екології та природних ресурсів України незаконно ліквідував Громадську раду всеукраїнських природоохоронних організацій, яка висловила своє негативне ставлення до видобування сланцевого газу в Україні. Дуже швидко за наказом Міністра була створена інша «конструктивна до Міністерства» Громадська рада, яка слухняно вирішила підтримати дії Уряду та Мінприроди щодо збільшення видобутку нетрадиційного газу та укладання угод про розподіл продукції.
Що таке справді якісь 750 000 осіб, які будували хати, ростили там діток, бігали босоніж по траві, рятували пораненого голуба, підгодовували собаку, яка врятувала життя хлопчику, обробляли землю, вирощували там сади, обіймаючи кожне деревце, любили та леліяли кожен мм своєї батьківської колиски...Подумаєш - переселять, подумаєш щось знищать, подумаєш вимруть рідкісні тварини, подумаєш ще лишніх 2,5 мільйонів українців повимирає від раку. "Ліс рублять - щепки летять" правда? Ну, що ж тут такого? Зате на отримані кошти виросте не одне Межигір"я. Тільки уже навряд чи у Карпатах.
Невже українцям саме це потрібно? Що про нас скажуть наші кволі онкохворі діти та онуки? Гроші, гроші, гроші...Ось головне. А
здоров"я, краса, екологія, рідна земля, гармонія з природою - ілюзія. А для кого такий важливий той сланцевий газ? Думаєте, прості українці відчують якесь покращення у своєму житті від "збільшення газу"?
Таке враження, що ми ладні знехтувати здоров"ям та здоровим глуздом, гробити здоров"я і якість життя ВЛАСНИХ ДІТЕЙ зі страху отримувати щось від "Газпрому"
Напевно справді саме він розорює наші національні надбання, переселяє тисячі українців з їх осель і земель, забудовує наші заповідники та не пускає у них простих українців, отруює наші ріки та підземні води....З таким підходом, українцям прийдеться залишати свою Батьківщину уже не лише для тимчасових заробітків.