“Правда” очима ув’язненого журналіста. Інтерв’ю з Русланом Коцабою із-за грат. http://www.versii.if.ua/publikacii/pravda-ochima-uv-yaznenogo-zhurnalista-interv-yu-z-ruslanom-kotsaboyu-iz-za-grat-ch-1/Залишається сподіватися хіба що, – на публічний тиск громадськості, тиск міжнародних правозахисних інституцій, і, звісно, на Божу Ласку! Адже, навіть, сліпець може вздріти, що Україна стрімко скочується у пітьму тоталітаризму і , можливо, що й військової диктатури, підконтрольної укрсучолігархам (українським сучасним олігархам)
Хіба у подібних конфліктах можуть бути переможці? Адже програють всі – і влада, і простий збідований народ, і, звісно, народна господарка. То для кого, чи для чого потрібна ця тупа пропаганда насилля, жорстокості та війни? Хіба мирним українцям не вистачить місця під сонцем, чи, може у нас, вимираючої нації, проблеми із перенаселенням?
Підсумовуємо: моя справа є суто політичною, причому – замовно політичною, аби моїм жорстоким покаранням залякати інших сміливців. У моїй справі немає жодних потерпілих, немає якихось збитків і не заявлено ніяких цивільних позовів. Тому і визнаний Amnesty International «політв’язнем №1»
Натомість, позиція тих, хто прагне мирно уживатися із сусідами, а при крайній потребі – мирно і по-європейськи «розлучатися» чи як тепер модно казати децентралізуватися із тими територіями, де нас не хочуть, – думаю, посилилася. Навіть, якщо ментальні, історичні, економічні, та, насамкінець, політичні особливості, примушують нас до федерації, конфедерації чи роз’єднання, – чи варто дивитися одне на одного через оптичний або артилерійський приціл? Все одно, будь-яка війна обов’язково завершиться миром. ТО чи варто вбивати одне одного?
Наостанок підсумую: мені видається, що адекватна і незазомбована частина нації зараз думає і говорить моїми словами річної давності. Із єдиною різницею, що тепер за ці вислови та висновки не кидають за грати. А якщо вже мені долею визначено бути в’язнем сумління, то чому б не підтримати християнський патріотизм тих, хто на волі, активною позицією під час судилища та активною громадською діяльністю у тюремних стінах франківського СІЗО?