Теж нічого толком не скажеш. Якби дійсно по самому місту і в трьох релігіях - було б щось зрозуміло.
А загалом звісно у місті відсотків 85 закінчувало хоча б 6 класів.
У селах звісно ситуація була трохи гіршою.
Але я не з фотографій знаю і розумію, що якщо мій прадід був у пійлі директором школи, то значить і школа була і вчитися було кому. І прадід не був ані поляком, ані жидом. Хто мав змогу - той вчився. Були бідні родини, у яких наприклад старший син мусів йти працювати, а молодші діти вже могли вчитися не лише у початковій школі.
Ще знаю з розповіді бабці (1928-го р.н.), що навчання було роздільне по статях, але разом по релігіях. І розділу не було. Правда одні діти на обід могли собі булку з ґаляреткою купити, а інші з дому чорний хліб зі смальцем брали.
Все - як тепер
З біднішими жидівками то бабця навіть товаришувала і в гості інколи до их заходила, а вони до неї. Поляки теж до речі не поголовно всі багаті були.
Коли родина бабці жила на Заліссі (до 1944-го мабуть, поки червоноармійці всіх звідти у місто не нагнали) то вони жили відносно заможно (мали 2 корови і досить багато землі), то були випадки, коли у них бідний хлопець (поляк) підробляв (можна сказати за їду)...
Тому посил Свідомита про то, що за совітів почалася поголовна освіта - правда. Але ми вроді ще не в 4-му тисячолітті живемо. Кіна дивися, книжки читаєм. Може дітям то і в новину буде, але хіба для тих, шо лиш у стрілялки бавляться...