Висловлю і я свою думку щодо появи в Калуші ФМ радіостанції. НАРЕШТІ!!! Нарешті цивілізація дійшла й до Калуша! Аж дивно! Працюю на такій роботі, що часто доводиться подорожувати по країні, і в великих містах, і в маленьких! І хочу Вам сказати, що коли б зробити своєрідний рейтинг радіомовної ситуації в містах за розміром таких як Калуш: Конотоп, Шостка, Умань, Прилуки, Коломия, Дрогобич тощо, (міста-курорти не беру до уваги), то Калуш в цьому рейтингу був би на останньому місці. У вище згаданих містах, і багатьох інших вже давно функціонують по кілька радіостанцій як місцевих так і мережевих (Наше радіо, Ретро ФМ, Хіт ФМ і ін.). Років 10 назад в Калуші вже була одна спроба створити радіостанцію. Цим ділом тоді займалися брати Морози (якщо не помиляюсь). Після двотижневої тестової трансляції в моно режимі десь в діапазоні 103,4-104,0 FM "радіо перестало грати". Здається проблема тоді була з ліцензією. Я, тоді, ще будучи студентом училища культури з одногрупницею були в числі перших майбутніх радіоведучих. Та не судилося)))) І тепер, через 10 років я знову приємно здивований - Калуш в радіопросторі!!! І попри те, що мрія радіоведучого залишилась тільки мрією, бажання що хтось коли-небудь "озвучить" Калуш - залишилося. І хоча зараз мені може бути байдуже щодо того що відбувається в Калуші, оскільки вже 8 років живу в Києві, і жодна з 30 радіостанцій столиці не задовольняє мої смаки хоча б на 50%, все ж цікаво бачити як розвивається рідний Калуш, та сусіднє містечко Брошнів-Осада, де більше половини життя прожив.
Щодо роботи тестової трансляції радіо - думаю що й без моєї думки керівництво радіо знає що робити. Та я все ж таки напишу: Мені здається що 30 Вт (або 0,03 кВт) для передавача - це просто смішно! До слова інші радіостанції маю по 1 - 2 кВТ. Радіо "Сяйво" в Коломиї має 2 кВТ. От не розумію чому в Україні стараються якнайменше території покривати радіоефіром. В тій же Польщі мабуть не знайти куточка, де не працюватиме хоча б одна радіостанція. В нас же все навпаки. Чи може просто так повільно розвиваємося? Зважаючи на те що ультракороткі хвилі (FM) не мають властивості долати горбистий рельєф, який властивий Прикарпаттю, тому в нашому регіоні потрібно ставити тільки потужні ретранслятори, щоб якомога більша територія була покрита радіосигналом. Адже радіо хочуть слухати не тільки калушани, а й брошнівчани, і в Войнилові, і в Долині, Рожнятові. Головне щоб сиграл не доходив до Тернополя - найближчого міста в радіусі до Калуша, де частота 107,4 вже зайнята (ЕРА ФМ). А оскільки більше вух слухають радіо тим більша ефективність реклами, з якої в принципі живуть радіостанції. Думаю що і в вище перерахованих населених пунктах знайдеться не одна організанія, фірма, підприємство яка захоче себе прорекламувати! Зрештою, навіть на вітаннях в ефірі чи замовленні пісні також можна заробляти гроші. 2 грн за смс на короткий номер з привітанням, і слухач якого вітають щасливий, і радіостанція копійку зароблятиме! Навіть в Києві на цьому також заробляють гроші. Головне щоб мізки працівників радіостанції працювали на повну потужність, і успіх обов"язково буде!
Щодо сигналу: в Калуші в деяких районах наближених до вокзалу спостерігалися перешкоди (автомагнітола з антеною), причому Бурштинське РАІ звучало відмінно, - Калуш ФМ набридливо "шипіло". В смт Брошнів-Осада на нижніх поверхах багатоповерхівок сигнал відсутній (NOKIA N82), на 5-поверсі - стерео з шумом з перешкодами, та пропаданням сигналу в глиб квартири. Загалом на вулицях Брошнева - стерео з шумом.
І щодо інтернет-трансляції: не один калушанин, який живе далеко від Калуша хотів би чути рідне місто, передавати вітання рідним і знайомим. Звичайно не все зразу, в перспективі! Тому бажаю успіхів, і вдалого початку мовлення радіо Калуш ФМ!!!!!