Середземноморська дієта заснована на національній кухні жителів Середземномор'я. Це ідеальний приклад правильно збалансованого харчування. За великим рахунком це навіть не дієта, а скоріше, новий образ чи стиль життя. Хочу відразу попередити жінок, які зацікавиться нею: швидко схуднути не вийде. Дієта більше підходить тим, хто хоче або підкоригувати фігуру, або зберегти її і здоров'я на довгі-довгі роки. Ось чому середземноморська дієта точно може навчити - так це тому, як правильно харчуватися. За рахунок тих продуктів, які входять до раціону кухні народів Середземномор'я, можна омолодити й оздоровити організм, зробити пружною шкіру, поліпшити зір, знизити рівень холестерину в крові і тримати в ідеальному стані серцево-судинну систему.
Секрети даної дієти дуже прості і доступні:
прибираємо жирні молочні продукти, крохмаль, зайві тваринні жири і орієнтуємо свій раціон на самі звичайні овочі, фрукти, свіжі фруктові соки і дари моря, причому, зовсім не відмовляючись від м'яса.
Принципи середземноморської дієти
Сніданок. Протягом кількох тисячоліть жителі Середземномор'я виробили свій підхід до щоденного раціону, причому дуже правильний: вранці-вуглеводна їжа, ввечері - білкова. Такий раціон гарний тим, що за цілий день борошняне встигає засвоїти-ся, а енергія - витратити, то є хліб, коржики і лаваші, які середземноморські жителі вважають за краще їсти з ранку за сніданком, не відкладаються у вигляді зайвих кілограмів на талії та стегнах. До хлібним виробам подають мед або домашнє варення.
Обід і вечеря. Як правило, на обід подаються овочі, домашні макарони (локшина) або рис. Овочі і їдять сирими, і тушкованими, загалом - завжди, скрізь і в будь-якому вигляді. Для середземноморського раціону нормою на людини вважається кілограм овочів на день. Крім картоплі, це можуть бути будь-які овочі: всі сорти капусти, перець, помідори, баклажани, цибулю-порей, морква, кабачки, маслини і оливки. Без останніх у середземноморської кухні не обходиться жодна страва. Дієтологи стверджують, що оливки (і зелені, і чорні) багаті на вітаміни А, С, Е і містять дуже корисні рослинні жири, цукор, білки і пектини. Не забудьте про часник і зелень: майоран, естрагон, базилік, селеру, петрушку, кріп, кинзу і т. д.
Середземне море багате всіма видами морепродуктів, тому не дивно, що рибні страви мешканці цього регіону їдять чотири-п'ять разів на тиждень. Можна нескінченно перераховувати види морепродуктів і риби, але сардини, макрель, форель, тунець, омари, кальмари, мідії та гребінці складають щоденний раціон іспанців, італійців, греків і т. д. До рибних страв тут ставляться дуже обережно, ніколи не псують морські дари борошном, яйцями або великою кількістю
жиру. Рибу готують на грилі з дуже невеликою кількістю оливкової олії або тушкують з помідорами; варять рибний суп, додаючи такі овочі, як кабачки Цуккі-ні, помідори, цибулю-порей. До риби подають лимон і салат зі свіжих овочів. Як один з варіантів - до риби можуть подати рис: звичайний розсипчастий або яскраво-жовтий з шафраном.
Що стосується м'яса, то його їдять 2-3 рази на тиждень і тільки саме пісне: баранину, телятину, рідко - свинину або кролика, індичку або курку, причому розмір порції не перевищує 100 м. Баранину готують з баклажанами, помідорами і перцем, приправляючи сухим червоним вином або зернами граната і нарубаними волоськими горіхами. Але в цілому можна сказати, що харчування середземноморських народів базується на рибних і овочевих стравах.
З молочних продуктів перевага віддається кисломолочним: йогурт, кефір, пахта, козяче молоко або нежирний сир. Без бринзи і фетакі неможливо уявити жодне грецьке або балканське блюдо. Ці молоді ропні продукти додають в салати і овочеві закуски.
Невід'ємною частиною раціону жителів цього регіону є сухе виноградневино: стаканчик вина випивають під час кожного прийому їжі. Дійсно, виноградні вина містять величезну кількість вітамінів і мінералів, фруктових Сахаров і дубильних речовин. Ці природні сполуки мають такий біологічну активність, що дозволяють обходитися без всяких штучних харчових добавок.
На десерт - обов'язково фрукти, не менше трьох порцій на день: виноград, груші, яблука, персики, сливи, хурма і т.д. Наприклад, італійки з'їдають до чотирьох апельсинів на день, обов'язково - гроно винограду і хурму. Маса мікроелементів, калій, глюкоза, клітковина - все це робить такий десерт особливо корисним для жіночої краси. Хурма, наприклад, дуже багата на вітаміни А, В і С, залізом і пектин, який зберігає молодість і є натуральним ліфтингом для шкіри. Знаючи це властивість хурми, мешканки Середземномор'я використовують її сік і м'якоть для масок і вважають за краще хурму різних тортиком і тістечком.