Різне > Віра, релігія, філософія, світогляд

Церковні традиції та обряди

<< < (11/108) > >>

newroman:
Що робити зі знайденим натільним хрестом
Знайдений натільний хрест можна тримати вдома, можна віддати його в храм або тому, хто його потребує. Марновірства ж щодо того, що якщо ми знаходимо де-небудь загублений кимсь хрест, то не можна його брати, тому що тим самим ми беремо чужі скорботи і спокуси, безпідставні, тому що Господь кожному дає свій хрест — свій шлях, свої іспити. Якщо ви хочете носити знайдений хрест, його потрібно обов'язково освятити. Іноді запитують, чи можна дарувати натільний хрест. Безумовно, можна. А якщо при врученні хреста дорогій для вас людині ви скажете, що ходили в церкву і вже освятили хрест, йому буде подвійно приємно.
Сказане у відношенні до знайденого хреста цілком можна віднести до будь-якого натільного хреста, що ви за якимись причинами виявилися не в змозі носити.
Чому треба носити натільний хрест
Натільний хрест покладається на нас при таїнстві Хрещення у виконання слів Господа Ісуса Христа: "Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьме хрест свій, і за Мною йде." (Мк. 8,34). Натільний хрест допомагає переносити хвороби і негоди, зміцнює дух, захищає від злих людей і у важких обставинах. Хрест "завжди для віруючих є велика сила, що рятує від усяких зол, особливо ж від лиходійства ненависних ворогів", — пише святий праведний Іоанн Кронштадтський.
При освяченні натільного хреста священик читає дві особливі молитви, у яких просить Господа Бога, щоб Він  хрест осінив небесною силою і щоб цей хрест зберігав не тільки душу, але і тіло від всіх ворогів, чаклунів, чарівників, від усяких злих сил. От чому на багатьох натільних хрестах є напис "Спаси і сохрани

Старозавітні пророцтва про Хрест Христів.
Псалмоспівець Давид  молився Богу: !". „ Дай же знамення тим, що бояться Тебе, щоб вони могли втекти від стріли ворожої.” (Пс. 59,6)
Також пророк Ісая пророкував, що Господь, підніме знамено язичникам, і збере вигнанців Ізраїля, і розсіяних юдеїв скличе від чотирьох кінців землі.(Іс.11,12)                                                                                                                       
Про хрест Господній говорить і премудрий Соломон : ”Благословенне дерево, через яке буває правда !” (Прем. Сол. 14,7 )А пророк Ісая вказує ще і на трискладність хреста Господнього і на прославлення його: „Слава Ливану прийде до тебе, кипарис і певг і разом кедр, щоб прикрасити місце святилища Мого, і Я прославлю підніжжя ніг Моїх. І прийдуть до тебе з покірністю сини гнобителів твоїх, і впадуть до стоп ніг твоїх усі, що зневажали тебе, і назвуть тебе містом Господа, Сіоном Святого Ізраїлевого.” (Іс.60, 13-14)
Вже в Новому Заповіті Апостол Павло пише: „ знищивши вченням рукописання, що було про нас і проти нас, і Він узяв його з середовища і прибив до хреста; забравши сили у начальств і властей, владно вивів їх на ганьбу, подолавши їх Собою”. (Кол.2, 14-15)
Тому і проповідь християнства була проповіддю про Розіп’ятого і про Хрест Христів. Бо я розсудив, пише Апостол Павло, не знати між вами нічого, крім Ісуса Христа, і то розп’ятого”(1Кор.2,2)

doktor-maks:
Мушу зізнатись, що не ношу натільний хрест кожен день

newroman:
Священники завжди наголошують, що на натільному хрестику ОБОВЯЗКОВО повинен зображуватись розіпятий Господь наш Ісус Христос. Тому як купуєте собі хрестик зверніть на це увагу !

doktor-maks:
А чи може натільний хрестик оберігати від чаклунів і ворожбитів?
На моє глибоке переконання віруючі мусять перемагати темні сили через віру в Христа, а не через уповання на якусь чудотворну дію хрестика

newroman:
Наприклад, якщо хтось бував на, так званих вичитках в храмах, монастирях, під час яких виганятють бісів з одержимих ними людей.
На вичитку вас ні в якому разі недопустять якщо у вас не буде хресного знамення на грудях, інакше є велика вірогідність, що під час ритуалу вигнання нечистий легко може увійти у будь-кого і тільки сила хреста може його спинити. І там людина може відчути яку силу має, обовязково освячений, натільний хрестик.
Тому наявність натільного хрестика там контролюється дуже і дуже строго.
Ну і зрештою хрест - це зброя дана нам на ворогів як видимих так і невидимих.
І зрештою сумніватися у творах святих отців Церкви немає змісту, бо вони своїм життям проповідувалм Бога і були "ходячими " Євангеліями.

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

[#] Наступна сторінка

[*] Попередня сторінка

Перейти до повної версії