Різне > Віра, релігія, філософія, світогляд

Церковні традиції та обряди

<< < (31/108) > >>

doktor-maks:
Моє ставлення до ікон і фресок. Я вважаю це видом сакрального мистецтва. Але з повагою ставлюсь до священних зображень і вірю, що Господь діє черех них.

Втім, коли молюсь, прагну до Господа виключно духовним взором. І звертаюсь тільки до Бога-Отця, Сина і Святого Духа, не згадуючи ані Пресвяту Богородицю, ані всіх святих. Хоча розумію католицькі і православні традиції, коли бачу на очах старенької бабусі сльози, коли благає вона Пречисту Діву Марію, стоячи біля каплички

newroman:
Вшанування Діви Марії, що породила Ісуса Христа безсіменно, без істління, і при цьому залишилася Дівою, було в Православній Церкві від самого початку. До тепер збереглись ікони Богородиці які писав сам євангеліст Лука, і які є чудотворними. Християни просять про заступництво Богородиці за нас перед ЇЇ Сином Ісусом. Бо молитва матері завжди буде вислухана.

Juli:

--- Цитата: newroman від 16 Квітня 2008, 21:18:04 ---Ніхто тут не говорив про поклоніння самим іконам а образові Господа зображених на цих іконах, та шануваннях їх бо на них є зображення Творця. Стоячи і молячись перед образом ми в думках підносимось до Господа, що на них зображений.
--- Кінець цитати ---

Наприклад, ви кохаєте дівчину (хлопця). Завжди маєте при собі її фотографію, милуєтеся нею. Ви зустрілися у парку, сидете поруч. Ви достаєте фотокартку і починаєте говорити їй про ваші почуття. Чи не здивується ваша кохана людина такій поведінці?  :D Бог завжди поруч! Проблема в тому, що ви в думках підноситесь до Бога.... Куди ви підноситесь, якщо Він поруч? Ви уявляєте Бога десь на небі, на хмарах - такого далекого і недосяжного, тому вам потрібні образи, ви підноситесь... Бог - люблючий Батько, ніколи не залишає і не покидає, завжди поруч, як тінь. Його присутність можна переживати постійно, будь-де: в транспорті, на вулиці, в офісі, вдома, в храмі, у ванні, в туалеті, на кухні! Він поруч постійно! І усвідомлення того, що Бог поруч, допомагає людині перебувати в святості і чистоті, бо вона починає жити з Богом і ходити перед Ним в повсякденному житті! а нетільки перед іконами 8)

newroman:
Ну ви загнули. Прирівняли ближнього до Бога. Людина є тілесною і пряме спілкування з людиною не потребує ніяких образів. Та чому ж ми тоді так ностальгічно згадуємо про рідних чи дуже близьких людей, які не з нами,  дивлячись на їхні фотографії, тримаючи їх на видному місці. Так само і про померлих родичів, дивлячись на фото яких згадуємо їх, думаємо про них, зберігаємо ці фото. Але ж вони також живі, тільки духовно, не в тілі. Так само дивлячись на образ Бога на іконах ми в думках підносимось до Нього. Ікона - це вікно у світ духовний. Так молитись Богу можна всюди і коли є бажання, але умиротворена молитва перед іконами допомає нам відчути присутність Божу, благоговіння, страх перед Творцем.
Скажіть, навіщо Господь Сам дав нам нерукотвоний свій образ, коли ніс хрест на Голгофу?

yurko:


--- Цитата: Juli від 17 Квітня 2008, 13:20:29 ---Бог - люблючий Батько
--- Кінець цитати ---
Але під час, або після тривалої розлуки так приємно подивитися на фотографію людини яку ти любиш.
Кожному звісно своє і є крайнощі у які впадати не треба. А ікони, навіть ті, що не вважаються чудотворними - мають величезний вплив на людину і у переважній більшості випадків цей вплив навертає у бік Бога, а не навпаки.

Відповідь від: 17 Квітня 2008, 22:01:26
--- Цитата: newroman від 17 Квітня 2008, 22:31:13 ---умиротворена молитва перед іконами допомає нам
--- Кінець цитати ---

Подивіться на стареньку бабусю, для якої ота ікона дійсно є вікном до раю і заставте її не дивитися. Закрийте вікно. Скаже вона вам дякую?
Бажання бачити, побачити Бога закладене у людині. У старому заповіті про це часто згадується. Це природно.
А от як, у який спосіб і на скільки свідомо - це вже від рівня нашої релігійної освіченості і свідомості залежить.

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

[#] Наступна сторінка

[*] Попередня сторінка

Перейти до повної версії